[info] Fiat X1/9 - opinie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie jako ze powoli zbliza sie moj powrot to kraju, zastanawiam sie na zakpem jakiegoso pojazdu na wyspach. Jako, ze ceny ixa sa bardzo przystepne a wybor duzy (rowniez z LHD). Mam pare pytan.

1. Jak z dostepnoscia czesci?? szczegolnie mechanicznych??

2. Jak ze spalaniem??

3. Jak sie ma porownanie silnika 1,3 do 1,5, warto upierac sie na wiekszy??

4. Z czego sklada sie X1/9 (zamiennosc elementow z innymi fiatami)

5. W jakich latach to ustrojstwo bylo produkowane (jakies wazne zmiany??)

6. Gdybym kupil jednak RHD i nie rejestrowal na żółtych blachach, jak skomplikowana jest przekladka??

7. Jak wyladaja koszty sprowadzenia auta z Uk?? (chodzi mi o sprawy uzedowe).

8. Ja sie tym jezdzi ??

9. I na koniec pytanie luzniejsze, czy motory w UK roznia sie od tych w europie rozmieszczeniem chamulcow na kierownicy (rowery tak) i sprzedla??

Pozdro i dzieki za odpowiedzi.

motory sie niczym nie roznia wyspiarskie od kontynetalnych

a co do silnikow to mam w uk wlasnie znajomego co jezdzi ixem i mowi ze jedyna sensowna opcja silnikowa to turbo z punciaka podobno nie ma z tym problemow zadnych

tyle mojej wiedzy w tym temacie

ps: na wyspach sporo jest roznych tanich alf i lanc moze jakas fulvia albo gtv ???

1. Części mechaniczne łatwiej zdobyć niż blachę która jest praktycznie nieosiągalna. Jest kilka rzeczy nieosiągalnych z mechaniki ale z używek można się ratować.
2. Spalanie - u mnie (1500) od 6l. do 20l. na 100. Norma po mieście 12l.
3. 1.3 jest zawsze na gaźniku. 1.5 trafia się na wtrysku. 1.3 jest podatniejszy na tunning.
4. Jest tego trochę np hamulce są z DFa
5. produkowany był w latach 1973 do chyba 1988. W 78 była zmiana modelowa, a od 82 nie ma już logo fiata tylko bertone
6. przekładka jest nieopłacalna
7. hmmm..... tego nie wiem - ale powinno być tak samo jak z całej unii
8. Zajeb.......
9. nie
Jak już kupujesz to staraj się szukać wersji 1 (do 78r.). Gdybyś jednak chciał coś takiego sprowadzić do ewentualnej odsprzedaży to daj znać - z chęcią kupię takiego na części za rozsądne pieniądze.