Temperatura

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Poruszam ten temat bo do tej pory nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Jak to jest z temperaturą w escorcie kiedy jest prawidłowa a kiedy nie. Mam 1.8td i u mnie temperatura dochodzi do początku literki "o" i włącza się wentylator, ale przez większą część czasu wskazówka stoi w połowie litery "n". Moje pytanie brzmi czy jestt to dobra temperatura czy mam walnięty czujnik lub termostat. Proszę o odpowiedź.
Pozdro Remas

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Chyba u każdego z nas jest inaczej Ale generalnie jak masz na NORM to jest OK.

powiem tak
tesz tak mialem jak kupilem auto
przyszly mrozy te duze i stwierdzilem ze przykryje chlodnice pomoglo ale nie za bardzo
wiec wymienilem termostat
plyn wczesniej z Wojem wymienilismy uklad przeplukalismy i gdy nowy termostat wlozylem bylo OK i jest do tej pory
zobacz co masz w chlodnicy wymien termostat to sa naprawde male koszta

koncentrat fordowski 3l * 12zl za calosc
woda destylowana do plukania ukladu 10l*2,5zl za calosc
termostat 30-40zl w zaleznosci od sklepu i producenta [ja mam orginal za 35zl]
uszczelka pod termostat - 5 zl

no i troche czasu na robote

generalnie jest tak silnik powinien mniec temp ok 90' taka jest srednio najlepsza temp dla silnikow.
Patrzysz sobie kiedy ci sie wlacza wentylator wtedy silnik uzyskuje ok 95-102' srednio wiec jezeli normalnie masz wskazowke kilka mm nizej 3-5 to jest prawidlowa temp silnika

w Essach jakos tak jest ze jednym, pokazuje tak jednym inaczej (tak w ogole to jest przynajmniej 4rodzaje czujnikow hehe )
pozostaje tylko metoda jak opisalem zakladajac ze mamy sprawny czujnik wlącznika wentylatora.

Mam 1.8TD, nowa chlodnice, nowa nagrzewnice, nowy termostat i nowy plyn. Wiatrak zalacza mi sie przy literze O, wskazowka zazwyczaj znajduje sie na literze N. Silniczek chodzi wysmienicie, spalanie jak najbardziej prawidlowe
Wydaje mi sie, ze tak ma być, jak opisujesz. Nie ma powodu do zmartwien.

Cytat:
2006-05-31 14:52:12, darmcdoman pisze:
Mam 1.8TD, nowa chlodnice, nowa nagrzewnice, nowy termostat i nowy plyn. Wiatrak zalacza mi sie przy literze O, wskazowka zazwyczaj znajduje sie na literze N. Silniczek chodzi wysmienicie, spalanie jak najbardziej prawidlowe Wydaje mi sie, ze tak ma być, jak opisujesz. Nie ma powodu do zmartwien.

No widzisz, został Ci jeszcze czujnik temperatury i włącznik wentylatora Ja mam wszystko wymienione, a i tak jest do d...y. Tylko że za wysoko się włącza wentylator. Ale to tylko wg wskazań na desce, więc luuuzik Najprawdopodobniej poprostu jest inaczej wyskalowane. Ważne że się włącza

Dzięki za pomoc