Sposób montowania anteny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzień doberek wszystkim na forum, jestem tutaj tzw. żótłodziobem, proszę o poradę dotyczącą anteny. Mam zamiar kupić zestaw z Uniden 520 (poczytałem wiele pochlebnych opinii na temat tego radia). Mam jednak wątpliwość co do tego, jaką antenę kupić i jak ją zamontować na Merc Vito. Z tego co czytałem, to najchętniej kupiłbym antenę 1,5m na magnesie natomiast mam trochę obawy co do montowania na dachu (wysokość auta to ok 1,9m). Czy można np. zamontować antenę w takim aucie jak Vito np. z tyłu na klapie tak, żeby zaczynała się np. w połowie wysokości auta? Wtedy nie będę jeździł jak trawmaj albo trolejbus . Czy może po prostu kupić dobrą antenę ok. 1m - ale czy z Waszej praktyki taka antena ma sens?

wtedy mija się z celem kupowanie anteny 150cm. pomijam kłopoty z zestrojeniem, to zasięg zwłaszcza do przodu będzie słaby.

tu nie ma o czym dyskutowac, w takiej sytuacji lepsza krotsza a na dachu mimo krotszej anteny bedziesz mial lepsze osiagi.

hmm, no fakt, sam też myślałem że tak będzie. Faktycznie pewnie skończy się na metrówce na dachu. Pytałem w jednej firmie w Poznaniu, chcą mi wcisnąć antenę 85cm za 290 PLN, czy to ma jakieś uzasadnienie? Czy to tylko dlatego że podjechałem na parking firmy Mercedesem??? Z tego co czytałem na forum to raczej jednak długość anteny jest ważniejsza niż producent.... (każda kobieta to potwierdzi ;-P )

Odnośnie rodzajuy anteny proponuję zajrzeć TU
A odnośnie cen anten proponuję allegro.

Pozdrawiam

Cytat:
2006-05-26 08:18:16, kitza pisze:
Odnośnie rodzajuy anteny proponuję zajrzeć TU A odnośnie cen anten proponuję allegro. Pozdrawiam

Zajrzałem, poczytałem, chyba już zdecydowałem - myślę że to będzie sirio ML-145 na dachu i finał. Jak się podłączę przypadkiem w mieście do trakcji tramwajowej to najwyżej będę miał pierwsze Vito z napędem hybrydowym...

Kolego dlugosc anteny jest wazna bo takie maja lepsze parametry. Im wyzsza liczba "dBi" tym lepiej, a oprocz tego moc wyrazona w "watach" sie liczy i "dlugosc fali" wiec niedaj sobie wcisnac badziewia. Polecam anteny montowane na stale gdyz sa lepiej uziemione od magnesowek, a co za tym idzie i odbior masz lepszy. Pozatym antene dostraja sie w miejscu gdzie masz najlepszy "SWR" czyli zasieg i odbior, a magnesowke zdarza sie postawic w innym miejscu i nici z zestrojenia.

Najlepsze anteny maja takie oto parametry:

1. dbi (zysk) +6
2. dlugosc fali 7/8
3. moc 2000W

Jezeli masz kase i zalezy ci na dobrym odbiorze i zasiegu a co za tym idzie dobrym sprzecie to polecam:

1. President Colorado łamana - około 260zl
2. MS - 145 stała - okolo 180zl
3. Texas PL łamana - okolo 280zl
4. New alaska stała - około 120zl
5. Alan 2001 turbo stała - od około 150zl

i pare anten jeszcze do tego z podobnymi parametrami.

Ja osobiscie uzywam zestawu President Harry + antena New alaska w samochodzie dostawczym renault master i sobie chwale, bo najwazniejsze to dobrze zestroic antene.

Cytat:
2006-05-27 14:06:05, pawel0240 pisze:
Kolego dlugosc anteny jest wazna bo takie maja lepsze parametry. Im wyzsza liczba "dBi" tym lepiej,

niestety te dbi to pobożne życzenia nie mające wiele z rzeczywistością. i najczęściej ten "zysk" podawany jest względem anteny izotropowej...

Cytat:
a oprocz tego moc wyrazona w "watach" sie liczy i "dlugosc fali" wiec niedaj sobie wcisnac badziewia.

a jakie to ma znaczenie skoro i tak wolno nadawać z 4W? nawet jeśłi użyjesz dopały, to nie podejżewam aby było to coś mocniejszego od AB300.

Cytat:
Polecam anteny montowane na stale gdyz sa lepiej uziemione od magnesowek, a co za tym idzie i odbior masz lepszy.

tu się zgadzamy

Cytat:
Pozatym antene dostraja sie w miejscu gdzie masz najlepszy "SWR" czyli zasieg i odbior, a magnesowke zdarza sie postawic w innym miejscu i nici z zestrojenia.

SWR/WFS (współczynnik fali stojącej) niekoniecznie musi wiązać się z najlepszym nadawaniem i odbiorem. niską wartość swr można uzyskac w zasadzie w każdym miejscu na aucie. prawdą jest natomiast że przestawienie anteny magnesowej w inne miajsce może powodować jej rozstrojenie.

Cytat:
Jezeli masz kase i zalezy ci na dobrym odbiorze i zasiegu a co za tym idzie dobrym sprzecie to polecam: 1. President Colorado łamana - około 260zl 2. MS - 145 stała - okolo 180zl 3. Texas PL łamana - okolo 280zl 4. New alaska stała - około 120zl 5. Alan 2001 turbo stała - od około 150zl i pare anten jeszcze do tego z podobnymi parametrami.

owszem, dobre sprzęty... tylko ja bym najpierw zadał pytanie: doczego ma służyć ta instalacja? bo te długie baty prócz niewątpliwych zalet mają również wady. czasami za dużo słyszą, co w mieście może być upierdliwe. poza tym satysfakcjonujące zasięgi można uzyskać i na tanszym sprzęcie.

Cytat:
Ja osobiscie uzywam zestawu President Harry + antena New alaska w samochodzie dostawczym renault master i sobie chwale,

a ja w toyocie hiace mam zestaw RANGER TS9 (130cm/70pln)/President GRANT (5W) i łącznośc ze swoją bazą w promieniu 25km.

Cytat:
bo najwazniejsze to dobrze zestroic antene.

i poprzeć to przyzwoitym radiem

Ale mnie kolega góral za słowka łapie , ale to nic. I kolego lepiej niech te anteny wiecej łapia niz mniej.

Cytat:
2006-05-27 20:41:40, pawel0240 pisze:
Ale mnie kolega góral za słowka łapie ,

to nie w tym rzecz. po prostu wśród użytkowników CB powstało kilka mitów, które wprowadzają w błąd nowych CymBalistów.
tak jest z dbi, tak jest z demonizowaniem mocy o 2W większej... itd/itp

dziękuję za opinie, moja decyzja to w końcu 520xl + sirio ml-145 na magnesie, będzie na dachu. Sprzęt zamówiłem, czekam na przesyłkę. Pozdrawiam!