Sprawa Jakuba T.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
KLIK

Ostatnio duzo w mediach sie mowi o tej sprawie.
Ja juz sama nie wiem co myslec... jednak jakos szkoda mi tego czlowieka. Mysle ze jest niewinny ale jesli nawet zrobil to, to caly ten proces okropny jest... tyle niejasnosci, tyle nie do konca pewnych dowodów a mimo to WINNY.
Przeciez czy nie mozna bylo zrobic tych badan jeszcze raz, calkiem w innym miejscu? Zeby jesli skazac kogos to miec calkowita pewnosc że to ten.
Nawet ława przysieglych miala wiele watpliwosci i 11 do 1.
Ale jak to jest, gdyby np bylo 10 do 2 (jak to bylo wczesniej) to mialoby to znaczenie?

[ wiadomość edytowana przez: storm dnia 2008-01-29 16:40:34 ]

nie nam oceniać czy jest winny czy nie ale spójrzcie jak wysoka kara jest u nas za coś takiego dostałby góra parę lat osobiście jestem za zaostrzeniem kar w Polsce

Ale mi nie chodzi o ocenianie bo nie znam Jakuba T, nie bylo mnie tam.. chodzi mi o caly proces i dowody.
Kary a i owszem maja wysokie gdzie u nas to czasem aż smiechu warte.

duża wkład miały media bo nagłośniły temat co do przebiegu śledztwa i procesu to też jest sporo zastrzeżeń a drugiego badania DNA chyba nie było bo sie obrona nie zgodziła (gdzieś o tym czytałem)

Teraz podawali niedawno że z tymi karami to u nas nie tak zle, chyba ze źle zrozumialam... bo w Anglii dostał dozywocie ale po 8 latach moze starac sie o wczesniejsze warunkowe zwolnienie gdzie u nas moze sie starac po 25 latach.

duzo niejasnosci jest w tym procesie, przynajmniej u nas jest tak to przedstawiane przez media, jak naprawde, to by trzeba bylo byc na miejscu moim zdaniem to, ze obrona nie chciala powtornego badania DNA, juz wskazuje na wine Jakuba

Mówili też na tvn24, że jego siostra twierdziła, że Jakub nie mógł popełnić tej zbrodni, ponieważ ona w tym czasie rozmawiała z nim przez telefon. Ale mimo to obrona nie zdecydowała się na wykorzystanie bilingów z rozmów... Myślę, że gdyby on był na prawdę nie winny, test DNA zostałby powtórzony no i wykorzystano zdjęcia z większej ilości kamer (ponoć obrońcy mieli taką możliwość, ale również z niej nie skorzystali). Uważam, że on jest jednak naprawdę winny.

Cytat:
2008-01-29 17:02:14, speedmaster pisze:
..... ale spójrzcie jak wysoka kara jest u nas za coś takiego dostałby góra parę lat osobiście jestem za zaostrzeniem kar w Polsce

dzis mamy potwierdzenie moich słów facet za gwał i zabójstwo 9 latka dostał tylko 25 lat