Króciutko, co sądzicie o alusiach 17”

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chce kupić, ale nie wiem czy mi zęby nie powypadają???

istnieje takie prawdopodobieństwo może spróbuj najpierw 16"

nie

pozdr.

Króciutko dziękuje

Moim zdaniem 16' wystarczą.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Calkiem nizele spisywal sie w fronterce............

Cytat:
2003-04-22 22:52:24, kefir pisze:
Chce kupić, ale nie wiem czy mi zęby nie powypadają???

Witaj. U mnie na osiedlu stoi taka sama Omesia jak Twoja z alusami 17-calowymi typu MilleMiglia (mogłem źle napisać!) - ogólnie obłęd. Z tego co pamiętam to profil mają chyba 45, zapewne są dość twarde takie kółka, ale na lato czad. Trzeba uważać w miescie na dziury i tyle. Powiem Ci tylko tyle: REWELACJA - OmegaB caravan z takimi kołami mnie i nie tylko ROZPIER$%$#%#.... Ale coś za coś - obniżenie komfortu jazdy masz jak w banku, ale w zakrętach leży auto jak żelazko.
Dodając jeszcze, chciałbym 17 cali na lato do mojego Seniora, a obecne 15 na zimę - ale to pewnie na przyszły rok. Pozdrawiam.

"Niech moc będzie z WAMI"

[ wiadomość edytowana przez: HEVA dnia 2003-04-23 10:10:22 ]

[ wiadomość edytowana przez: HEVA dnia 2003-04-23 10:11:50 ]

HEVA tak jak mówisz, nie inaczej.. .. na lato nie ma nic ładniejszego niż wielkie fele i mały profil opon.. No chyba że wozisz dziecko w foteliku, albo, tak jak ja, psa z chorobą lokomocyjną, , wtedy radziłbym założyć coś co bardziej tłumi wcząsy..
Ale jeśli nie, to cała na przód i WIELKIE FELE!!
Pozdrówka..

Cytat:
No chyba że wozisz dziecko w foteliku.....

Wożę własnie 1,5 roczną córeczkę Ale po narodzinach ze szpitala wracała twardą jak drezyna Toyotą Celicą, jak zona była w ciąży ja woziłem ją PontiacemTransAmem 5.7 Potem przyszła kolej na Honde z zawieszeniem... H&R!!! hahaha! Teraz Senior jest miękki jak łóżko wodne... komfort cudny... ale mała jest przyzwyczajona więc zniesie 17-nastki hihihi
Kefir - kupuj i zakłdaj. Z niecierpliwością czekać będziemy na fotki...!!!!!

Wygląd wyglądem, a sprawowanie się to co innego.

1) W zabawnym wątku o ucinaniu prawie 3 sek. do setki podano, że koło 195/60-15 jest lżejsze od 225/35-19 o prawie 6 kg (masa nieresorowana! - zużycie itd.) (co niby dało im 0,3 sek zysku ale to inna sprawa)

2) Z przelicznika kół wynika, że zamiana 205/65-15 na 235/45-17 obniża wysokość ścianki opony ze 133 na 106 mm, a to już dużo.

3) Inna sprawa to różne promienie kół, mające wpływ na osiągi.
Np. zmiana z 205 na 235 jak w 2) powyżej daje zmniejszenie średnicy koła o 2mm, co teoretycznie daje 0,6% POLEPSZENIA momentu a co za tym idzie przyspieszenia, a zmiana na 205/55-16 "polepsza" moment o 2,4% - zmniejszenie średnicy do 316mm, przy wysokości ścianki 113mm (co np. przy moich fabrycznych 270Nm daje teoretycznie zysk 6,5Nm)

Co rozważywszy sobie zdecydowałem się na zestaw 205/55-16 - zupełnie niezgodny z zaleceniami GM (powinno być 225/55-16) - i jestem zadowolony.
17" natomiast bezsprzecznie ładniej wyglądają

PS. Fachowców od fizyki i przeliczeń proszę o pobłażliwość dla powyższych uproszczeń.

-----------------

Wszystko było by ok., ale teraz zastanawiam się nad problemem, jaki wynika z problemem kupna takich opon, bo tyle co się dowiedziałem to taka 17 ka jest zajebiście droga około 700-800 zł to durzy koszt jak na oponę a jeżeli używane to jest problem z zakupem takowych, więc nie wiem czy nie zastać przy 16 kach.

A ja mam pytanko troszkę z innej strony choć w temacie.
Nie mogę znaleść felg Borbet A 16" 5X110 szer.8lub7
Ale wyczytałem w GT o śrubach "pływających" podobno pozwalają na montaż felg w naszym przypadku 5X108 lub 5X112 są to bardzo popularne rozmiary i z nimi nie będę miał kłopotów.

Czy ktoś może wie coś na temat tych śrub ? czy to działa ? bo nazwa tych śrub troszkę strasznie brzmi, nie chciał bym by kółka mi odpłynęły.

kefir jezeli nie masz obnizonego auta to 17 na 50 profila da rade a to az taki maly profil nie jest....a bedzie wygladale PIEKNIE na takich gumkach ze 225............. wsadzil kolega do leona 19' ojojojo PIĘKNIE ...... posluchaj :
moj kolega wsadza teraz 17 do 206 z silnikiem 1.0 !!!!!!!!!!!!! musi tylko poszerzuc blotniki (i wlasnie teraz stoi P u Prusa na poszerzaniu) a i obnizony jest o 60mm!!!!!!!!

ja zakupilem 18' , jeszcze ich nie zamontowalem
ale spodziwam sie znacznego obnizenia komfortu, ale za to jaki wyglad. Jak tylko je zaloze opisze wam wrazenia z jazdy

jeżeli lubisz swoją miękko płynącą Omesię to nie zmieniaj na 17-ki
ja założyłem 16 i jest wyraźnie twardsza , ale akurat mnie się to podoba. Pamiętaj tylko o ET, bo jak będzie zbyt duże to wygląd do d... . Kwestja rantu to kwestja gustu (jak dla mnie - im większy tym lepszy)

>Cleber
przerabiałem ten temat i borbety A 5x110 znalazłem tylko nowe (chyba z 800 za szt. ), ale 5x112/17/?8? widziałem za 1300 kpl. ale nie wiem jaki stan i czy to jeszcze aktualne - i właśnie w sprawie tych felg gadałem ze specem o pływających śrubach (niby OK ale... no właśnie, mało, że śrubka jest magiczna i ma w kluczowym miejscu mniejszą średnicę, to jeszcze otwór centrujący może być większy, a wtedy to koło trzyma się tylko na śrubkach ) ja chyba się bałem..

pozdr

W śrubki pływające to bym się nie bawił - jakieś to nienaturalne , chociaż znam paru co jeżdżą i nic złego się nie dzieje. Z tego co ja słyszałem, najczęściej zamiast 5x110 stosuje się 5x112.
Co do otworu, to o ile jest to średnica większa, to porządny tokarz wytoczy pierścień i po kłopocie. Warunek - musi być na tyle większa aby taki pierścień można zrobić.
Niektóre fele sprzedawane są w orginale z różnymi dodatkowymi pierścieniami centrującymi, można też takie nabyć u oponiarzy.
Zdesperowani potrafią też roztoczyć zbyt mały otwór .

Pzdr.

-----------------

Orginalne felgi w Omedze A byly na srubach plywajacych
tzn moze nie na typowych plywajacych(sruby normalne)ale stozek mocujacy srube jest wciskany i rozsuwany po dokreceniu sruby.

pozdr

A powracajac do tematu 17" to mala felga
w A robi wrazenie dobra 18 a B musi miec obowiazkowo 18" -19"

pozdr