Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2006-05-15 13:37:08 No coz-ja tam mysle, ze jazda z uszkodzona sonda jest w ogole nie do zniesienia... duze spalanie, kiepskie przyspieszenie - mysle, ze silnik na zlej mieszance tez krocej pochodzi...u mnie na benzynie silnik sie dusi, jest slaby i ciagnie benzyne jak smok - w ogole sie nie da tym jezdzic... a sonda padla calkowicie... dlatego na benzynie go tylko odpalam - potem przelaczam na gaz i w droge ![]() |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2006-05-15 13:43:51 Sprostowanie ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ryngu Carina E GLI Płochocin | 2006-05-15 21:00:50 Miałem ten sam problem . Uszkodzenie bardzo wpływa na spalanie i dynamike . Sam odczujesz różnice po wamianie ![]() |
![]() lolorama Toyota Carina E Rzeszów | 2006-05-15 22:15:15 witam. jeżeli mam sondę lambda czteroprzewodową to mam silnik na ubogą (learn burn) czy normalną mieszankę? czy w ten sposób można rozpoznać rodzaj silnika? |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-05-16 07:27:46 Nie ilość przewodów nie ma znaczenia.
Rybgu ma LeanBurn niestety. A Pin jazda z uszkodzoną sondą ma bardzo duży wpływ na przyśpieszanie jak io na spalanie jak i na zużycie silnika i wydechu. Co do pętli o której piszesz to doczytaj bo nie jest tak do końca. ![]() |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2006-05-16 09:01:51 Kafi a w 4E-FE to wystarczy zewrzec styki TE1+E1 i polączyć miernikiem VF1 zE1 i trzymać na obrotach 2500przez jakiś czas i obserwować wachania mirnika ?
Podobno miernik cyfrowy sie do tego nie nadaje (HAYES) tylko analogowy z wychylną wskazówką ![]() Czy w silniku 4A-FE też można zdiagnozować poprawność działania sondy w podobny sposób ? |
![]() piwalek Carina E Sportswagon Kraków | 2006-05-16 09:34:36
Witam Nie 1500 tylko 1360 ![]() ![]() ![]() ![]() Zależy jakie uszkodzenie. Ja też mam błąd 21 i jak na razie oprócz minimalnie ( ok. 0,8 l ) zwiększonego zużycia żadnych innych objawów ( od 15 kkm ) . Całkowita padaczka - to brak przyspieszenia ( nie potrafi wysterować komputera na ubogiej ) oraz koszmarne ( powyżej 10 l ) zużycie paliwa. Wtedy to jazda jest już raczej niewskazana. Niestety handlarze zwąchali biznes i używane kosztują od 400 zł wzwyż a gwarancja że ci nie padnie za chwilę żadna. Znajomy co handluje używkami do toyot mówi że jakby miał to sprzedałby każdą ilość. Chyba że trafisz na jakiegoś świeżego ![]() Pozdrawiam |
![]() pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2006-05-16 20:30:14
W lean-burn jest inaczej niz w zwyklym "stechiometrycznym" silniku. Na lambdzie szerokopasmowej sterownik moze sobie odczytac znacznie wiecej niz na waskopasmowej i moze jej uzywac w calym zakresie obciazen. Przyznam, ze nie znam szczegolow reakcji ECU na wskazania lambdy w takim silniku. W "normalnym" silniku ECU odlacza lambde i jej przy przyspieszaniu poprostu nie uzywa. Leszek |
![]() pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2006-05-16 20:34:25
Nada sie kazdy. I tak interesuje Cie tylko zmiana stanu z wysokiego na niski i na odwrot. Poprostu jak mruga i pokazuje czasem 0V, czasem 1V - jest ok ![]() W lean-burn moze byc inny uklad pinow na zlaczu diagnostycznym i nie wiem, czy bedzie mozna odczytac wskazania "live". Wtedy miernik nie powinien mrugac, tylko pokazywac zmiany napiecia wraz ze zmiana obciazenia silnika (zmiana lambdy). Leszek |
![]() midget TOYOTA DRIVER Carina E Opole | 2006-05-16 21:23:47 Witam, wprawdzie toyota to dla mnie nowosc (od 2 tygodni mam Carinke ![]() ![]() |
GUTEK3000 TOYOTA CARINA E Warszawa | 2006-05-22 12:05:29 Dziękuję za wypowiedzi póki co postanowiłem, że poczekam parę tygodni może uda mi się kupić używaną.
Paweł |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2006-05-22 19:47:22 Podobno nie orginalne sondy nie zawsze sie lubią z komputerkiem co wy na to czy potwierdzacie taką teorie ? |
cesar TOYOTA DRIVER corolla E11 małopolska | 2006-05-22 20:43:50 jak cos nie tak z sondą to trzeba też popatrzyć na kabelki czy dobrze łaczą. mój ojciec raz tak miał i coś połaczyli i silnik pracował juz równo a kontrolka silnika tez zgasła. ale po 45.000 tys km znów cos nawaliło i kontrolka silnika sie zapaliła. serwis stwierdził ,że sonda jest spalona. wymina w serwisie na nową sonde-koszt 470 zł.
Tylko ze ten pojazd to skoda fabia. |
darek-d14 wieluń | 2006-06-09 13:19:51 Ktoś podał mi informację że można podmienić tę oryginalną - niedziałającą sondę toyoty na czteroprzewodową "wkręcaną" dostępną w sprzedaży za 100-150 PLN. Trzena tylko wykonać gniazdo czyli kołnierz z odpowiednim gwintem. Problem pozostaje w dopasowaniu parametrów elektrycznych sondy.
Czy jest to możliwe wg Waszej wiedzy panowie? Jeśli tak to jakie parametry trzeba dopasować? |