MotoNews.pl

Dla tych co muszą jechać przez A-4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z Krakowa do Katowic za darmo?
08.06.2006 08:26

Kliknij / INTERIA.PL
Mimo że nie ma jeszcze oficjalnej wersji raportu NIK w sprawie autostrady A4 z Katowic do Krakowa, wiadomo już, że jest on bardzo krytyczny. Izba sugeruje nawet rządowi zerwanie umowy z koncesjonariuszem A4, firmą Stalexport Autostrada Małopolska SA

- Liczba błędów i uchybień jest tak imponująca, że wniosek może być tylko jeden - odebranie koncesji. Na razie nie mogę podać szczegółów raportu - mówi "Gazecie Krakowskiej" Małgorzata Pomianowska, rzeczniczka prasowa NIK.

Nieoficjalnie wiadomo, że zastrzeżenia inspektorów NIK wzbudził głównie stan wiaduktów i nawierzchni oraz ekranów akustycznych, a nawet znaków drogowych.

W Biurze Informacji i Promocji Ministerstwa Transportu i Budownictwa gazeta nie uzyskała w środę oficjalnego potwierdzenia, że Stalexport może zostać pozbawiony koncesji. - Nie otrzymaliśmy jeszcze końcowego raportu NIK w sprawie A4. Ministerstwo wydało jedynie decyzję odnośnie rezygnacji ze współpracy z firmą GTC, która miała budować autostradę A1 między Grudziądzem a Toruniem - mówi Justyna Brucha z resortu transportu i budownictwa.

Alicja Rajtar, rzeczniczka prasowa Stalexportu uważa, że nie ma podstaw do odebrania firmie koncesji. Podkreśla, że spółka wyremontuje odcinek autostrady między Katowicami a Krakowem do końca 2009 r. Zaciągnęła na to olbrzymi kredyt - 380 mln zł.

Sugestie NIK mogą być jednak na rękę decydentom, którzy chcą zrezygnować z budowy autostrad w systemie koncesyjnym. Powstrzymać ich mogą jedynie ewentualne ogromne odszkodowania, których zażądają pewnie obie firmy. W przypadku Stalexportu chodzi o ponad miliard złotych, a GTC, według szacunków rządowych - 10 mln euro, zdaniem spółki - setki milionów euro.

Cytat:
2006-06-08 11:00:53, malin2 pisze:
Z Krakowa do Katowic za darmo? 08.06.2006 08:26 Kliknij / INTERIA.PL Mimo że nie ma jeszcze oficjalnej wersji raportu NIK w sprawie autostrady A4 z Katowic do Krakowa, wiadomo już, że jest on bardzo krytyczny. Izba sugeruje nawet rządowi zerwanie umowy z koncesjonariuszem A4, firmą Stalexport Autostrada Małopolska SA - Liczba błędów i uchybień jest tak imponująca, że wniosek może być tylko jeden - odebranie koncesji.

Gdyby naprawdę doszedło to do skutku , powiem tylko jedno NARESZCIE !!!....

Od zawsze im się to należało...kto jeżdził często A4 wie doskonale dlaczego....mniejszy lub Większy rozpiździel jest na A4 od min. 7 lat praktycznie bez przerwy ...syf różni się tylko "natężeniem"

Oby tylko NIK był konsekwentny!!

Cytat:
2006-06-08 11:28:01, bogdan1 pisze:
Gdyby naprawdę doszedło to do skutku , powiem tylko jedno NARESZCIE !!!.... =

I co? jak będzie państwowe (znaczy niczyje) to będzie lepiej?

ale taniej

Cytat:
2006-06-08 15:41:48, malin2 pisze:
ale taniej

Śmiem wątpić. Wg wyznawanej przez mnie wiary, jak coś jest za darmo to kosztuje najwięcej. No ale zobaczymy... Kulczyka stać na to, żeby PiS kupić...

Cytat:
2006-06-08 15:29:34, Navi pisze:
I co? jak będzie państwowe (znaczy niczyje) to będzie lepiej?

Nieco za bardzo rozszerzyłeś Krzysztofie moją myśl...bo przecie nic takiego nie powiedziałem
Chodziło mi raczej o to że akurat ten koncesjonariusz skupił się li tylko na kasowaniu ludzi bez umiaru....zero konkretnych prac przy utrzymaniu lub poprawie stanu drogi

Pozdrufka