MotoNews.pl
2 Ladowanie akumulatora (148859/26) - PT

Ladowanie akumulatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
klubowicze chcialem doladowac akumulator i chcialbym poznac wasza opinie na temat odlanczania klem od akumulatora czy mozna podlaczyc prostowink do akumulatora nieodlanczajac klem???? zdania mechanikow sa podzielone i twierdza ze nalezy odlaczyc klemy bo mozna uszkodzic komputer pozdrawiam

przynajmniej plusowa odlaczyc i spokoj. aczkolwiek zaleca sie obie bo to tansze niz wymiana jakichkolwiek podzespolow od elektrycznych cudow (zdarzaja sie takie)

Cytat:
2006-06-06 15:36:14, Cwikus pisze:
przynajmniej plusowa odlaczyc i spokoj.

A co za różnica czy plusową czy mi minusową. Żadna.
Ja nie odłączam żadnej, bo mi sie potem nie chce radia i zegarka programować

-----------------
czasem tu zaglądam

Ja też nie odłączam żadnej.
Ostatniej zimy często ładowałem też aku w corsie C (2004r) żony (robi krótkie trasy) i ani razu nie odłączałem klem.
Nic złego się nie stało.

ja tam ładowałem aku odłaczajac tylko plusowy kabel i mi sie powaliło. pisałem o tym z tydzien temu na forum.

ksiazkowa jest tak ze najpierw odlaczamy mase potem plus, a zakladamy na odwrot najpierw plus potem mase.

po długim postoju bez akumulatora odpalic auto bez gazu i pozostawic odpalonym do osiagniecia odpowiedniej temperatury.

u mnie sie pokrzaniło i zrobiłem jak wyzej i wszystko mi wrociło do normy.

Cytat:
2006-06-06 15:58:44, Adam4302 pisze:
A co za różnica czy plusową czy mi minusową.

Niby tak, ale mając delirkę na ten przykład i odłączając + możesz niechcący spowodować zwarcie.

Cytat:
A co za różnica czy plusową czy mi minusową. Żadna.

I to mówi gość, który rzekomo ma pojęcie o elektryce

Cytat:
2006-06-07 07:15:44, piotr_ek pisze:
Niby tak, ale mając delirkę na ten przykład i odłączając + możesz niechcący spowodować zwarcie.

Się zgadza
Wystarczy, że niechcący podczas odkręcania + (w pierwszej kolejności) dotkniesz masy lub lub innego metalowego elementa połączonego z masą

Cytat:
Ja nie odłączam żadnej, bo mi sie potem nie chce radia i zegarka programować

Za dużo roboty, pół dnia trzeba stracić

Cytat:
2006-06-07 12:20:21, krzychu_ch pisze:

I to mówi gość, który rzekomo ma pojęcie o elektryce

A uwage zwraca mi gość co ma tekturę przed chłodnicą
No to "znafco" powiedz mi jakie znaczenie ma dla elektroniki którą klemę sie zdejmie?

Moja wypowiedź w tej materii sprzed roku,
Cytat:
2004-12-13 01:50:30, Adam4302 pisze:
To ja powiem ze robie tak jak pisali przedmówcy, ale tylko z jednego powodu: ze odkręcając najpierw klemę dodatnią łatwiej jest dotknąć kluczem o jakiś kawałek karoserii będący pod masą powodując zwarcie i sypanie iskier niz odkręcając klęmę ujemną dotknąć kluczem klemy dodatniej. Innych powodów jako elektronik nie znam I nie mam pojęcia co ma do tego w którą stronę płynie prąd, czy od + do - czy na odwrót

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2006-06-07 12:45:15, Adam4302 pisze:
A uwage zwraca mi gość co ma tekturę przed chłodnicą

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie w swoim cytacie
Dlatego zaleca się najpierw odkręcić masę a póżniej plus
U nas może nie ma to aż tak dużego wpływu, ale odkręcając najpierw plus dotknij masy a samochodzie ciężarowym lub ciężkiej maszynie budowlanej. Tam klucz potrafi nieźle poparzyć - znam z autopsji.

A co do prądu to zawsze płynie od plusa do minusa tylko spadek napięcia jast przeciwny. Tego uczą na podstawowych zajęciach elektroniki - "znafco"

Cytat:
2006-06-07 12:53:40, krzychu_ch pisze:
A co do prądu to zawsze płynie od plusa do minusa tylko spadek napięcia jast przeciwny.

Ja tam elektronikiem nie jestem ,ale...................

akademia Cisco, semestr pierwszy, moduł trzeci:

"Gdy przyłożone zostanie napięcie (ciśnienie elektryczne) i powstanie ścieżka dla prądu, elektrony będą się poruszać od ujemnego bieguna do bieguna dodatniego. Biegun ujemny odpycha elektrony, a biegun dodatni przyciąga je."

No to jak to w końcu jest??

z plusa do minusa to kierunek pradu umowny, w rzeczywistosci jest odwrotnie tzn tak jak wlasnie ucza na cisco (to tez mam zaliczone) - ostatni cytat jest w 100% racjonalny.

tak naprawde minus to plus a plus to minus... wszyscy wiedza ze to glupie, ze ciagle swiat trzyma sie starych zalozen, ale tak juz sie ostało... ktos bardzo ciekawy to przytocze historie calej tej szopki.

Cytat:
2006-06-07 12:53:40, krzychu_ch pisze:
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie w swoim cytacie Dlatego zaleca się najpierw odkręcić masę a póżniej plus U nas może nie ma to aż tak dużego wpływu, ale odkręcając najpierw plus dotknij masy a samochodzie ciężarowym lub ciężkiej maszynie budowlanej. Tam klucz potrafi nieźle poparzyć - znam z autopsji. A co do prądu to zawsze płynie od plusa do minusa tylko spadek napięcia jast przeciwny. Tego uczą na podstawowych zajęciach elektroniki - "znafco"

Znów zapytam, a co za różnica w jakim samochodzie, w zwykłym akumulatorze prąd zwarcia to tez jest 300 A.
Czytanie ze zrozumieniem: moje pytanie do Ciebie było takie: jaka dla elektroniki to różnica czy odłączysz plus czy minus?
Moja odpowiedź: ŻADNA. Udowodnij że jest inaczej.

-----------------
czasem tu zaglądam

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-06-08 01:19:54 ]

Wedug mie to elektrony maszerują od lewej do prawej ale tak naprawdę od prawej do lewej...pod warunkiem że akumulator jest dokładnie poziomo bo jak nie jest dokładnie poziomo , wtedy się eletkronom wali na muzg i robiom siem tromby elektronowe ...dlatego awarie klaksonu w espero som takie częste

Ludzieeee....nie mata bardziej bzdurnych tematów do habilitacji ??

JAKIE ELEKTRONY! Nie ma żadnych elektronów! Widzieliście kiedykolwiek jakiegoś? Podobnie np. nie istnieją witaminy. Wszyscy o nich trąbią, a jeszcze nikt mi jej nie pokazał (pomijam tabletki, gdzie są one ponoć skompresowane).
Ziemia oczywiście też jest płaska... oczywiście "oni" mówią, że jest okrągła... i nawet jakieś spreparowane fotki pokazują.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-06-08 06:59:16 ]

Cytat:
2006-06-07 12:50:20, piotr_ek pisze:

Piotrek.

Nie ma jak forum z rana

fakt faktem zwarlem kiedys zwykly akumulator i klucz mnie poparzyl w lapke przez rekawice ...

nie wiem co mi wtedy odbilo ze robilem przy aku w makówach ale takie odbicia jak widac ratuja sprawnosc dloni/zycie

Cytat:
2006-06-07 21:00:12, Adam4302 pisze:
moje pytanie do Ciebie było takie: jaka dla elektroniki to różnica czy odłączysz plus czy minus? Moja odpowiedź: ŻADNA. Udowodnij że jest inaczej.

Nie jestem elektronikiem, tylko elektrykiem

A skoro Ty jesteś taki "obcykany" w tej dziedzinie, to napisz mi dlaczego we wszystkich urządzeniach elektronicznych jak i elektrycznych włącznik główny zasilania zawsze jest zamontowany na przewodzie, który doprowadza prąd - czyli tzw. "+"
Skoro nie ma różnicy, to dlaczego nie montuje się włączników na tzw. "-"
Jeżeli odpowiesz na to pytanie, to znajdziesz odpowiedź na swoje

Nawet w pokoju Twój włącznik światła w ścianie "odcina" przewód fazowy a nie zerowy

Cytat:
2006-06-08 15:17:59, krzychu_ch pisze:
Nie jestem elektronikiem, tylko elektrykiem A skoro Ty jesteś taki "obcykany" w tej dziedzinie, to napisz mi dlaczego we wszystkich urządzeniach elektronicznych jak i elektrycznych włącznik główny zasilania zawsze jest zamontowany na przewodzie, który doprowadza prąd - czyli tzw. "+" Skoro nie ma różnicy, to dlaczego nie montuje się włączników na tzw. "-" Jeżeli odpowiesz na to pytanie, to znajdziesz odpowiedź na swoje Nawet w pokoju Twój włącznik światła w ścianie "odcina" przewód fazowy a nie zerowy

W zwiazku z faktycznym kierunkiem plyniecia pradu reakcja kazdego ukladu elektronicznego bedzie szybsza przy podaniu mu pozniej "niby plusa" niz na odwrot. W przypadku swiatel w domu itp tak krotki czas nie ma znaczenia w ogole, aczkolwiek jakis standard musi byc.

Cytat:
Nawet w pokoju Twój włącznik światła w ścianie "odcina" przewód fazowy a nie zerowy

Jesteś elektrykiem, ale zapominasz, że nie da się bezpośrednio porównać zagadnień prądu stałego z zagadnieniami prądu zmiennego.