Nowe auta KLUBOWICZOW i ich mankamenty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ostatnim czasie pojawilo sie pare nowych autek w naszym klubie i zapewne sie pojawia kolejne. Chcialbym zeby wlasciciele tych samochodow powiedzieli szczerze i rzetelnie co jest do dupy a co jest ok w tych autkach. Moge zaczac od siebie.

SKODA OCTAVIA 1.8T
wersja - SPORT
rocznik - 2005
przebieg - 10 tys km

Do minusow zalicze
- gdy auto jest mokre (po deszczu) i podniesie sie klape bagaznika woda splywajaca po blasze leje sie do kufra ( zle wyprofilowana klapa i laczenie szyby z blacha)
- slaba widocznosc do tylu we wstecznym wewnetrzym lusterku(sytuacje ratuja czujniki parkowania)
- malo miejsca na tylnej kanapie

Do plusow zalicze
+ znakomite osiagi
+ climatronik super sie sprawdza( szcegolnie w deszczowe dni szyby
nieparuja)
+ zawieszenie dobrze tlumi nierownosci, auto dobrze trzyma sie w lukach
+ duzy bagaznik
+ dobre wykonczenie wnetrza
+ skladane tylne siedzenia
+ 8 glosnikow

to by bylo na tyle narazie wiekszych wad niestwierdzono. Czekam na wasze opinie

[ wiadomość edytowana przez: Bartek1112 dnia 2006-06-05 19:54:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bartek1112 dnia 2006-06-05 21:59:09 ]

To i ja sie podziele:

KIA SPORTAGE 2,0CRDI
wersja- Expedition Plus
rocznik- 2005
przebieg- 800km

Najpierw minusy:

- nie wiadomo na co i po co wymyślono uchwyt przed pasażerem
- kiepska widoczność do tyłu( z racji gabarytów, na szczęście sytuację ratują czujniki parkowania i duże lusterka boczne)
- brak tweeterów w wyposażeniu seryjnym(pracuję już nad tym)
- oryginalne opony Kumho są dość głośne

Plusy:

+ wykończenie wnętrza
+ wysoka funkcjonalność wnętrza i bagażnika
+ wysokie zwieszenie wprost idealne na nasze drogi
+ kompas w lusterku
+ wysokiej jakości oryginalne głośniki
+ bardzo dobre wyciszenie wnętrza
+ obszerne wnętrze (zrówno przód jak i tył)
+ jest bardzo stabilny i płynie po drodze
+ napęd na 4 koła

To narazie na tyle. Jak coś jeszcze dojdzie to dopiszę

[ wiadomość edytowana przez: szandrzej dnia 2006-06-05 20:41:55 ]

[ wiadomość edytowana przez: szandrzej dnia 2006-06-05 20:51:08 ]

Renualt megane grandtour Rok 2004 przeb 48 kkm.czarny. 1.5 dci. _ slaba wid do tylu w porownaniu do espero _Wysoka cena zakupu nowego _ Mimo mnogosci punktow serwisowych ich jakosc kiepska. + Swietny i b oszczedny silnik 1.5 dci (5.5 l po miescie) +Bardzo pakowny i funkcjonalny +B ladny atrakcyjny wyglad i to bez tuningu +Przyjemny w prowadzeniu + Niesamowite hamulce + Nowinki techniczne(karta zapalanie czujniki deszczu zmierchu predkoscii jazdy) to na razie tyle Pozdr.999

Cytat:
2006-06-05 22:27:33, 999 pisze:
+ Swietny i b oszczedny silnik 1.5 dci (5.5 l po miescie)

Oddaję swoją avensis za darmo, jak ktoś mi udowodni spalanie 5,5 ltr na mojej trasie do pracy i z powrotem. Łacznie ze wszystkimi dci, tdi, cuore, charade i jeszcze co chcecie.
Pozdr. P.

Cytat:
2006-06-05 22:48:49, pyrekcb pisze:
Oddaję swoją avensis za darmo, jak ktoś mi udowodni spalanie 5,5 ltr na mojej trasie do pracy i z powrotem. Łacznie ze wszystkimi dci, tdi, cuore, charade i jeszcze co chcecie. Pozdr. P.

No nie wiem co Cie tak poruszyło.
Przecież tytuł brzmi wyraźnie:
...ich mankamenty

--
Wiesiek

Cytat:
2006-06-05 23:07:34, Maestro pisze:
No nie wiem co Cie tak poruszyło. Przecież tytuł brzmi wyraźnie: ...ich mankamenty -- Wiesiek

Denerwuje mnie, jak ktoś pisze, że auto pali "po mieście" 5,5 ltr.
Chyba "po obwodnicy"....

Ojca toledo pali 5.5l. jzdzi codziennie z warszawy ochota rakowiec do piaseczna/ Raclawicka, woronicza, pulawska 1.9tdi spalanei jak jedzie dlekiatnie, jak mu butuje to mu wzrasta do 6.0-6.5 Kiedy moge po avensiske przyjechac

Cytat:
2006-06-05 23:07:34, Maestro pisze:
No nie wiem co Cie tak poruszyło. Przecież tytuł brzmi wyraźnie: ...ich mankamenty -- Wiesiek

no i jak widać Kolega szandrzej z tym kompasem w lusterku też szaleje i zdecydować się nie może ...pewnie było 6,5tys.zł dopłaty za tę opcję Przepraszam , że akurat ten punkt poruszyłem...ale to chyba najbardziej atrakcyjna pozycja ze wszsytkich mankamentów wymienionych przez naszych "obcosamochodowców"

Cytat:
2006-06-05 23:17:44, maskekk pisze:
Ojca toledo pali 5.5l. jzdzi codziennie z warszawy ochota rakowiec do piaseczna/ Raclawicka, woronicza, pulawska 1.9tdi spalanei jak jedzie dlekiatnie, jak mu butuje to mu wzrasta do 6.0-6.5 Kiedy moge po avensiske przyjechac

Najpierw poproszę toledo na "mój test"...
Potem oddaję avensis.
P.

Też się podzielę Swoim nowym nabytkiem.
Motocykl - HONDA SHADOW.
Minusów BRAK ,,,,,,,,,,,,same plusy. No i przeżycia podczas jazdy,,,mmmmm.

Cytat:
2006-06-05 23:35:16, Kiniusia pisze:
Też się podzielę Swoim nowym nabytkiem. Motocykl - HONDA SHADOW. Minusów BRAK ,,,,,,,,,,,,same plusy. No i przeżycia podczas jazdy,,,mmmmm.

Kinia, no co Ty?????!!!!!!!!!!!!!

Zanabyłaś moto???!!!!!
Gratulacje!!!!! Witaj w klubie!!!!
Pozdr. P.

Cytat:
2006-06-05 23:41:23, pyrekcb pisze:
Kinia, no co Ty?????!!!!!!!!!!!!! Zanabyłaś moto???!!!!! Gratulacje!!!!! Witaj w klubie!!!! Pozdr. P.

w jakim qzwa klubie..a ty od kiedy masz motor?? ja o swoim skuterze nie pisze..po za spalaniem i faktem ze gdyby akurat nie stal rozbity w warsztacie to rowniez oszczedzalbym czas w korkach..nie widze innych zalet nie no fajnie sie jezdzi..i w przeciwienstwie do Kini robie to zgodnie z prawem

Niech kolega ze solicy posiadajacy toyo juz sie z nia zacznie zegnac ,bo jestem w stanie udowodic takie zuzycie paliwa.999

Cytat:
2006-06-05 23:34:08, pyrekcb pisze:
Najpierw poproszę toledo na "mój test"...

Aaaa... i teraz się "migasz". Nie żałując gazu Scenik 1,9 dci żarł 6,5-7 l/100 km.
999 - bywałeś w bielskim serwisie?

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-06-06 07:11:52 ]

i tak nikt nie przebije mojej siostry ktora kupila sobie smartafor four z silnikiem 1,1 i uparcie twierdzi ze na trasie spalil 2,5l i doszedl do vmaxa 200 km/h nie jechalem tym autem ale ona sobie nie da wmowic ze to niemozliwe

Seat Ibiza.
1,4 16V (75KM)

+ zajebiste zawieszenie (troszke twarde ale takie ma być)
+bardzo wygodne i mądrze wyprofilowane fotele
+Climatronic (takie wrażenia jak u Bartka)
+cicha praca
+składane fotele - co przy 3d, daje sporą powierzchnię załadunkową
+cena
+bardzo dobra widoczność (dookólna)
+rewelacyjne hamulce (ręczny również)
+aluski 195/60 R15
+ lakier - bardzo ładny (ale dość miękki za to (-) )

- spalanie (jeżeli ma się kręcić to i wciąga i to sporo jak na 1,4
- zbyt mała moc (ale to tylko 1,4)
- od 110 km/h świstanie powietrza w okolocach słópków drzwi (przód)
- brak seryjego okablowania do głośników z tyłu
- dziwne różnice opcji - np. ja mimo "limitowanej wersji" nie mam podstawki pod napooje w panelu przednim
- /+ okaże sie w sobotę ileskasują na serwisie za pierwsze 15 tysięcy kilometrów (wersja telefoniczna - czarna to max 500 zł.)

- niestety nic a nic nie można w nim dłubać jeszcze przez 2 lata - pod groźbą utraty gwarancji...

to już rok użytkowania i powiem szczerze że jestem zadowolony i zmieniając przesiądę się do Altei - ale już Tdi..... (4/5 drzwi dla wygody swojej i dziecka)

Pozdro all.

Cytat:
2006-06-06 08:34:00, Outcast pisze:
i tak nikt nie przebije mojej siostry ktora kupila sobie smartafor four

To taki nie produkowany już klasyk
Za darmochę bym nie chciał, podobnie jak reszta mieszkańców globu, toteż zaprzestano produkcji.

Cytat:
2006-06-05 22:48:49, pyrekcb pisze:
Oddaję swoją avensis za darmo, jak ktoś mi udowodni spalanie 5,5 ltr na mojej trasie do pracy i z powrotem. Łacznie ze wszystkimi dci, tdi, cuore, charade i jeszcze co chcecie. Pozdr. P.

Cytat:
2006-06-06 07:09:18, piotr_ek pisze:
Aaaa... i teraz się "migasz". Nie żałując gazu Scenik 1,9 dci żarł 6,5-7 l/100 km.

Nie doczytałeś...
"Na mojej trasie do pracy..."
Dla znających Warszawę - przejazd z Bródna na Ochotę trasą AK w godzinach "bardzowczesnoporannych" bądz nocnych to też jest "jazda po mieście" - zużycie na poziomie "trasy".
Ja jeżdzę w godzinach szczytu z Jelonek na Al. Jerozolimskie...
Dlatego poprosiłem maskekk-a (?) o test na mojej trasie - jeżeli Jego ojciec jeździ do Piaseczna, czyli w kierunku przeciwnym do korków i do tego "jedzie dlekiatnie", to może i tyle pali.
Pozdr. P.

P.S. Tak na marginesie - 999 zrobiłes już tyle km po mieście, żeby zatankować "od korka do korka", czy dane opierasz na wskazaniach komutera...?

Katując TDI wychodzi 6-7 po mieście... W Espero wyszłoby 12-13...

Corolla 1,6 VVTi, rocznik 2004, przebieg 38 tyś. km.

+ świetny silnik 1,6 - dynamiczny, umiarkowane spalanie, dość wysoka kultura pracy
+ klimatronik - REWELACJA
+ zawias - jędrny, Rolka dobrze trzyma się drogi nie powodując jednocześnie wypadania plomb.
+ Dobre jak się okazało na zlocie twarde blachy, dobry grubo położony lakier, sprawdzone podczas polerki po podrapaniu drzwi przez psa.
+ świetnie zamykajace się drzwi, dźwięk jak w samochodzie klasy wyzszej
+ bardzo dobre hamulce
+ dobry układ kierowniczy z elektrycznym wspomaganiem
+ piękne jasne wnętrze wykonane z naprawdę dobrych materiałów
+ całkiem niezła wygoda jazdy
+ ogólna wysoka jakość wykonania
+ bardzo duża trwałoś zawiasu, tak przynajmniej twierdzi prasa moto.
+ bardzo dobry serwis
+ bezpieczeństwo - 6 jaśków
+ niezłe seryjne audio - CD Panasonica, niezłe glosniki + twetery
+ długa gwarancja

- dość głośny przy wysokich prędkościach (powyzej 130 km/h)
- elementy wnętrza potrafią zaskrzypieć (chyba daje znać nienajlepszy montaż)
- dość ciężko pracujace sprzęgło, w porównaniu do konkurencji
- drogi serwis (ale bardzo dobry)
- dość szybko zużywające się klocki i tarcze hamulcowe

Generalnie jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem to SZCZERZE POLECAM !!!!
Dobrze zainwestowane konsumpcjyjnie pieniądze.