Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() SPAjK Miłośnik FSO ![]() Wziuut 2 ... | 2003-09-15 15:06:50 zmierz kompresje, jesli bedzie ok to uszczelniacze zaworów...
ew. próba olejowa. ----------------- FSO Seicento 19.06.2005 www.centomania.pl |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2003-09-15 15:12:28 bo pali ojej i trzeba sprawdzić dlaczego???
1. Ciśnienie!! 2. przedmuchy do filtra 3. przedmuchy do misy i ... sprawdz ciśnienie na zimnym silniku |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2003-09-15 15:45:35 Albo walnięta uszczelka pod głowicą. |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2006-05-26 01:00:47 Zdecydowanie uszczelniacze zaworow. Standardowo poleca sie uszczelniacze firmy Goetze, bo sa sprawdzone. Koszt znikomy jesli umiesz zrobic to samemu. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 10:21:25 spalił ci litr oleju od remontu? a czy od remontu jezdzisz na tym samym oleju? |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 12:54:09
To jest kwestia uszczelniaczy - jezeli problem wystepuje podczas rozruchu to jest to pewniak (no dobra - na 99% ![]() Jazda na nowym oleju czy zlewce nie ma tu zadnego znaczenia. Jezeli jest szczelnie to czy ten czy inny nie powinien sie wydostawac... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 14:26:32
nie wiesz o czym piszesz... po remoncie zalewa sie silnik olejem (zazwyczaj i zalecane jest mineralnym) i spuszcza sięgo po ok 1,5 tys km. jak się jezdzi długo na takim oleju to nie służy on gładziom i ogolnie silnikowi stąd moje pytanie! |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 15:56:07 moj silnik tez jest swiezo po remoncie (4 tys km) i wzial z 0,5 litra oleju, o prawdziwym dotarciu to mozna myslec po conajmniej 20 tys km, i wtedy to moze nie bedzie brał |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 16:25:21
Oj musze Cie zmartwic - wiem dokladnie o czym pisze. Fakt faktem ze olej sie wymienia po remoncie (a wlasciwie powinno sie odrazu zalac nowym i po 1kkm wymienic znow na nowy) ale co do tego ze zalewa sie mineralnym to sa to totalne bzdury! ![]() No chyba ze ma sie silnik mocno zuzyty. Ciagle lejemy pelny syntetyk (przebiegi 170kkm i 115kkm) i nic nie ubywa (mimo niedawnej zmiany pierscieni tlokowych w jednym z nich). Sprawa ma sie podobnie jak ta w ktorej "mechanicy" wciskaja klienom ze kazda wymiana uszczelki pod glowica powoduje potrzebe planowania glowicy ![]() ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 16:33:27 ooo prosze jakie odwazne słowa widze ze masz ogromne doświadczenie na conajmniej 1000 samochodach...
hmm nie zastanawiałeś dlaczego praktycznie w kazdym firmowym salonie NOWYCH aut w serwisie zlewają po ok 1kkm olej (własnie mineralny którym zalano w fabryce) i zalewają zalecany do danego silnika... Poza tym mądre ksiązki o tym piszą oraz ludzie doświadczeni o tym mówią... ale ty chcesz być mądrzejszy i uważasz że to co ludzie robią od dawna i przynosi to wymierny skutek na milionu autach to są bzdury??? Druga sprawa jesli nie widzisz potrzeby planowania (zabielenia chociaż głowicy) przy wymianie uszczelki pod nią to widze że nie mamy o czym rozmawiać... |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 16:47:52
A no chyba nie mamy.... Nie robie niczego na "zas". Glowica jest prosta i nie wymaga zadnych poprawek. Ale oczywiscie znawcy mowia ze trzeba za kazdym razem. Dlaczego pytam?? Yyyy... eee....aaa.. A nie jest krzywa? Nie... I koniec gadki. Robice jak chcecie ale 170 000km i 115 000km i kreca sie bdb i bez ubytkow oleju (Rovery). Gladzie w silniku sa ladne, zadnych "wzerow" czy progow. Sorry ale bede stosowal swoje techniki a nie sluchal sie garazowych mechanikow. Pozdrawiam adamdn P.S. Ja Ci od takich i owakich nie wyjezdzam i nie zycze sobie takich tekstow w stosunku do mnie... Kazdy robi jak uwaza - jak dotad nie wychodze na tym zle. Kolega zrobi jak bedzie uwazal.... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 18:35:34 co do uszczelniaczy to tylko te zielone... sprawdzone, nie twardnieją i spełniają swoją role bardzo długo...
dupa nie znawcy... to że głowica jest prosta to poł biedy. ale tez ocenić to trzeba na odpowiednim stole z czujnikiem co do mikrometra prawie. Powiedzmy ze jest prosta.... ale wżerów juz nie zauważysz albo rys, a jak zauważysz to machniesz ręką przecież jest prosta... ![]() a potem: kurde jakie słabe te uszczelki produkują.... |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 18:37:36
Zycze powodzenia podczas ich "aplikacji" - mam nadzieje ze Poldek nie bedzie juz "olejozerny" ![]() EDIT: LifeGuard -> co do wzerow to patrzylem na nie jak tylko moglem (czyt. lupa ![]() Jeszcze jedno - z uszczelkami to jest niestety tak ze NIKT (podkreslam nikt) nie dokreca srub: a) kluczem dynamometrycznym z okreslonym momentem b) w odpowiedniej kolejnosci szpilek w Roverze. Jak uslyszalem teskt: "Ja mam klucz dynamometryczny w reku... przeciez zrobilem x takich silnikow" to mi sie flaki przewrocily i od tej pory robie wszystko sam... Przynajmniej mam pewnosc ze nic nie spaprze, ze nikt mi glowicy nie podmieni oraz ze nie skrzywie jej skrecajac wszystko do kupy. [ wiadomość edytowana przez: adamdn dnia 2006-05-26 18:46:54 ] |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-05-26 18:53:36
Life, tu muszę się zgodzić z Adamem. Pracuję w autoryzowanym serwisie VW i Audi i nigdy nie spuszczamy oleju po 1 tys-1,5 tys km zalewając nowym w pełni syntetycznym (technologia i zalecenia fabryczne po prostu tego nie przewidują). Samochód ma przejeździć do pierwszego przeglądu po 15 tys lub rok czasu. Niektóre samochody naszych Klientów mają już dobrze ponad 300 tys km i bez problemu jeżdżą. Zatem problem nie tkwi w spuszczaniu oleju lub nie. Poza tym rzeczywiście nie powinno się planować głowicy po każdym zdjęciu. Ojcu planowali po każdym w Nubirze i uszczelka wytrzymywała raptem 40 tys km. Ale jak uszczelka była badziew za 20 zł (tak montowali w serwisie) zamiast coś konkretnego to trudno się teraz dziwić, że uszczelka zdychała. W naszym serwisie też nie planujemy głowic po każdym zdjęciu, tylko wtedy gdy istnieje uzasadnione podejrzenie, że jest krzywa. [ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2006-05-26 18:55:57 ] |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 19:00:18 powiem tak żeby nie spierać się juz... Sa dwie szkoły. Ta przezorna i ta "bedzie dobrze" |