Obywatelska inicjatywa ustawodawcza vs. OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie i Panie....

100 000 obywateli ma inicjatywe ustawodawcza... gdyby tak przemyslec sprawe i stworzyc projekt ustawy pozwalajacej na czasowe wyrejestrowywanie aut i zaczac zbierac podpisy, wydaje mi sie mozna by znalezc 100 000 kierowcow ktorzy podpisaliby sie pod takim projektem (taki system istnieje m.in. w Niemczech). Pozwalal by on na nieplacenie OC skoro, auto jest czasowo wyrejestrowane... np w celach remontowych.

Generalnie sam jestem jeszcze ciut za cienki w uszach by przygotowac cos takiego ale wydaje mi sie ze mialo by to sens.

Co wy na to??? Czy warto jest sprobowac??? Mnie sie wydaje ze tak....

Cytat:
2005-03-21 14:59:16, Quattro pisze:
Panowie i Panie.... 100 000 obywateli ma inicjatywe ustawodawcza... gdyby tak przemyslec sprawe i stworzyc projekt ustawy pozwalajacej na czasowe wyrejestrowywanie aut i

To by była poprawka do ustawy,oczywiście w formie ustawy, więc ten projekt nie musiałby być rozbudowany, aczkolwiek potrzebna była by pomoc specjalistów prawników.
Druga sprawa trzeba by było z partiami w sejmie pogadac, bo co nam po projekcie który odrzuca, czy jest szansa na to, bo jak nie to szkoda zachodu.

Cytat:
2005-03-21 15:19:41, Nabauab pisze:
To by była poprawka do ustawy,oczywiście w formie ustawy, więc ten projekt nie musiałby być rozbudowany, aczkolwiek potrzebna była by pomoc specjalistów prawników. Druga sprawa trzeba by było z partiami w sejmie pogadac, bo co nam po projekcie który odrzuca, czy jest szansa na to, bo jak nie to szkoda zachodu.

ciśnie mi się jedno słowo - trzeba lobbować

Cytat:
2005-03-21 15:23:17, Momik pisze:
ciśnie mi się jedno słowo - trzeba lobbować

A my jesteśmy za "cienkie bolki" i nici z tego będą
jakoś nie chce mi się wierzyć że takie cos mozna przeprowadzić, korporacja firm ubezpieczeniowych jest za dużo aby coś mogło ją ruszyć, chyba że kolejna komisja śledcza

wydaje mi sie ze trzeba sprobowac... chcesz placic OC za np. Warszawe ktora dopiero za rok bedzie w stanie kilka metrow ujechac ???

Co jest kurna, chciałem znaleźć tą ustawę w necie, a mi sie strona sejmu nie otwiera to juz szczyt

Pomysł dobry - tylko czy się utrzyma.
W razie czego jestem za.
Aktualne prawo raczej nie uwzgędnia zwykłych fanatyków starej motoryzacji.A szkoda.

Później sprawdzę jak mi sie sejm odmuli hehe

Ale pewnie jest coś w tym stylu, "właściciel pojazdu zobowiazany jest posiadać aktualne ubezpieczenie OC"

Mozna zmienic na "właściciel pojazdu UŻYTKUJACY GO PO DROGACH PUBLICZNYCH zobowiazany jest posiadac aktualne ubezpieczenie OC" tak se tylko gdybam.
Zresztą kiedys tak było i przydałoby sie zerknąć w stare przepisy.

Tez uważam ze nic z tego nie bedzie, ale spróbowac nie zaszkodzi, chodzby tak dla jaj

Cytat:
2005-03-21 15:34:10, Lajka pisze:
Pomysł dobry - tylko czy się utrzyma. W razie czego jestem za. Aktualne prawo raczej nie uwzgędnia zwykłych fanatyków starej motoryzacji.A szkoda.

Nie tylko dla fanatyków, wyjeżdżasz na rok za granicę zostawiasz samochód na kołkach w garazu i płacisz.

Sprobowac warto.....

Tylko OC nie jest ubezpieczeniem a PODATKIEM - ktory musisz palacic - tak jak abonament RTV....

Cytat:
2005-03-21 15:49:23, anmimo pisze:
Sprobowac warto..... Tylko OC nie jest ubezpieczeniem a PODATKIEM - ktory musisz palacic - tak jak abonament RTV....

Nieprawda.
OC jest umowa cywilnoprawna tyle, ze zawarcie tej umowy z drugim podmiotem prywatnym (ubezpieczycielem) narzuca nam państwo. Jest to wyjatek od reguły wolności umów.
Jak juz mam się czepiac abonament RTV też nie jest podatkiem, tylko opłata

[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-03-21 15:58:44 ]

Cytat:
2005-03-21 15:39:02, Nabauab pisze:
Mozna zmienic na "właściciel pojazdu UŻYTKUJACY GO PO DROGACH PUBLICZNYCH zobowiazany jest posiadac aktualne ubezpieczenie OC" tak se tylko gdybam.

Hm ale jest "nie do sprawdzenia" w jaki sposób to wykorzystujesz, także dlatego pojawił się nakaz aby wszystkie pojazdy zarejestrowane miały opłacone OC

AN - wydaje mi się że masz racje, trzeba to nazwać podatkiem jak wiele rzeczy w naszym nienormalnym kraju

Jestem 100000000000000% za.

Cytat:
2005-03-21 15:59:41, GDA pisze:
Hm ale jest "nie do sprawdzenia" w jaki sposób to wykorzystujesz, także dlatego pojawił się nakaz aby wszystkie pojazdy zarejestrowane miały opłacone OC AN - wydaje mi się że masz racje, trzeba to nazwać podatkiem jak wiele rzeczy w naszym nienormalnym kraju

To też racja, z tym sprawdzeniem, drugim powodem były wraki na ulicach. Ale gdyby nie było by takiego burdelu, w urzedachmożna było powrócic do czasowego wyrejestrowania samochodów. Wtedy mozna dodac zapiś ze za kazdy samochód uzytkowany na drogach pub uwaza sie pojazd zarejestrowany.

A to nie podatek!!!
To jeszcze gorzej, państwo nas zmusza, do kupienia czegos, jedna z fundamentalnych zasad prawa cywilnego doznała tu uszczerbku.

[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-03-21 16:08:05 ]

Cytat:
2005-03-21 14:59:16, Quattro pisze:
Panowie i Panie.... 100 000 obywateli ma inicjatywe ustawodawcza... gdyby tak przemyslec sprawe i stworzyc projekt ustawy pozwalajacej na czasowe wyrejestrowywanie aut i zaczac zbierac podpisy, wydaje mi sie mozna by znalezc 100 000 kierowcow ktorzy podpisaliby sie pod takim projektem (taki system istnieje m.in. w Niemczech). Pozwalal by on na nieplacenie OC skoro, auto jest czasowo wyrejestrowane... np w celach remontowych. Generalnie sam jestem jeszcze ciut za cienki w uszach by przygotowac cos takiego ale wydaje mi sie ze mialo by to sens. Co wy na to??? Czy warto jest sprobowac??? Mnie sie wydaje ze tak....

A nie lepiej oddać dowód rejestracyjny samochodu w depozyt do wydziału komunikacji? wtedy sie wlasnie nie placi OC. Ale nie wiem jak jest wtedy z ciągłością składki...

Cytat:
2005-03-21 16:06:12, LifeGuard pisze:
A nie lepiej oddać dowód rejestracyjny samochodu w depozyt do wydziału komunikacji? wtedy sie wlasnie nie placi OC. Ale nie wiem jak jest wtedy z ciągłością składki...

wiekszosc zakladow naprawczych nie przyjmie twojego auta bez dowodu rej.....

Narzucona nam przez Panstwo.... czyli podatek......

Cytat:
2005-03-21 16:11:42, Quattro pisze:
wiekszosc zakladow naprawczych nie przyjmie twojego auta bez dowodu rej.....

No to jak chcesz tymczasomwo wyrejestrować samochód ??? i mieć nadal ten dowód rejestracyjny. A jak zaklad nie chce zarobić to juz ich sprawa... Tłumaczysz w czym rzecz i mysle ze sie zgodzą

Cytat:
2005-03-21 16:19:02, LifeGuard pisze:
No to jak chcesz tymczasomwo wyrejestrować samochód ??? i mieć nadal ten dowód rejestracyjny. A jak zaklad nie chce zarobić to juz ich sprawa... Tłumaczysz w czym rzecz i mysle ze sie zgodzą

oddajac to po czym od razu widac - tablice rej.

Cytat:
2005-03-21 16:22:07, Quattro pisze:
oddajac to po czym od razu widac - tablice rej.

Ale z tego co wiem to WK nie zabiera tablic w depozyt (chyba) tylko dowod rejestracyjny