Zapalanie diód przy wcisniętej nośnej.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam napiszcie koledzy ile powinno sie palic diód przy wcisnietej nośnej?Spotkałem sie z opinia że nie powinna sie palić czerwona,oznacza to coś nie tak z anteną. U mnie palą się wszystkie i SWR mam 1.1.

Powinno palić się jak najwięcej.A jesli pali się jeszcze czerwona to wszystko ok.

Jeżeli chcesz sie dowiedzieć ile diod w Twoim radiu powinno się prawidłowo palić, to podłacz do radia sztuczne obciązenie (50 Ohm)i wszystko będzie jasne (powinny się palic wszystkie zielone)
Przy prawidłowo skalibrowanym radiu nie powinny się palić diody czerwone(jest to jedna lub więcej diod i występują jako ostatnie)Jeżeli pali się czerwona dioda to przyczyną może być np. zła praca anteny .Inaczej mówiąc przy źle zestrojonej antenie fala odbita powraca do radia i powoduje zapalenie tej czerwonej diody(a czerwone to alarm) Ale przypominam że występuje to przy prawidłowo skalibrowanym radiu.

Takie coś znalazłem,co o tym sądzicie?

Moim skromnym zdaniem to idiotyzm.
Moje radio ma strzałkę i gdy rozmawiam ze skrótu mocy to ona się mniej wychyla, gdy moc dam na full to wychyla się na koniec skali (czerone pole). SWR też mam 1,1.
Kiedyś miałem radio z diodami i było tak samo.

Posiadam fabrycznie wykonane sztuczne obciążenie.Dummy load.
Po podłączeniu do Unidena 520 przy naciśniętym przycisku nadawania PTT palą wszystkie diody łącznie z czerwoną.Przy podłączeniu sztucznego obciążenia NIE występuje fala odbita.
SWR=1!. W posiadanym przezemnie przed laty Unidenie PC 122
występowała analogiczna sytuacja.Również Alan 28 zachowywał się podobnie,ale tam było kilka czerwonych diód.

Gienekp. Nie masz przypadkiem, nie posiadasz jakiegoś papierku do Unidena PC-122? Mam takiego na swojej bazie tylko jest goły bez żadnych dokumentów. Chciałbym go wsadzić do mobila, po przeróbce ma 12W w podstawie i naprawdę daleko nim lecę bez porównania z dzisiejszym Unidenem. Za to ma troszkę mniej czuły odbiornik.Posiadam tylko dawne zezwolenie z dawnego PAR lecz jush nie ważne.Boję sie go wsadzać do mobila bez deklaracji zgodności bo czasem miśki mogły by wlepic mandat za nielegalny sprzęt.

[ wiadomość edytowana przez: Tiki dnia 2006-06-11 17:19:36 ]

panowie... większość radyjek ma regulowany esmetr (diody/wskazówka). nie ma więc znaczenia ile się diód pali. chyba że przy zestrojonej antenie paliły się wszystkie, a potem ostatnie przestały... może to oznaczać że z instalacją dzieje się coś nie tak.

btw. prawidłową rzeczą jest iż w trakcie modulowania w AM wskazówka esmetra wychyla się mocniej w prawo. gorzej, gdyby "spadał" w lewo...

Cytat:
2006-06-11 17:17:25, Tiki pisze:
Gienekp. Nie masz przypadkiem, nie posiadasz jakiegoś papierku do Unidena PC-122? Mam takiego na swojej bazie tylko jest goły bez żadnych dokumentów. Chciałbym go wsadzić do mobila, po przeróbce ma 12W w podstawie i naprawdę daleko nim lecę bez porównania z dzisiejszym Unidenem. Za to ma troszkę mniej czuły odbiornik.Posiadam tylko dawne zezwolenie z dawnego PAR lecz jush nie ważne.Boję sie go wsadzać do mobila bez deklaracji zgodności bo czasem miśki mogły by wlepic mandat za nielegalny sprzęt. [ wiadomość edytowana przez: Tiki dnia 2006-06-11 17:19:36 ]

Niestety już nie mam nic,nawer pozwolenia ze starego PAR-u.ale z miśkami prowadziłbym dyskusję,czy mają homologację na pistolet TT,którego też chyba jeszcze używają.Oczywiście byłaby to polemika głuchego z niemową,ale czasami...

Cytat:
2006-06-11 17:17:25, Tiki pisze:
Posiadam tylko dawne zezwolenie z dawnego PAR lecz jush nie ważne.Boję sie go wsadzać do mobila bez deklaracji zgodności bo czasem miśki mogły by wlepic mandat za nielegalny sprzęt.

Po diabła Ci nowe jak masz stare Z radiem jest tak jak z syrenką jeśli była zarejestrowana to możesz nią jeździć aż do jej śmierci a dziś nikt już nie zarejestruje dwusuwa
Ja też jak jadę z Jacksonem w trasę to biorę stare pozwolenie z PARu i nigdy nie było kłopotów.