Pytanie o olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam takie pytanie.
czeka mnie wymiana oleju. w ksiazce serwisowej pisze ze jezdzi na Aralu 5/40. u mojej dziewczyny w espero na korku napisane jest 10/40 u mnie nie ma takiego napisu.

i teraz moje pytanie. jakim olejem zalac ? ? ?

ile wchodzi oleju do 1,8.

ile i jakim olejem zalac skrzynie biegow???

Najlepiej takim samym na jakim jeździsz
Mozesz wlac półsyntetyka 10w/40 tak jest bezpieczniej bo jak jezdzisz juz na półsyntetyku a zalejesz pełny syntetyk to bedzie niedobrze
Co do skrzyni to ponoć sie niewymienia (tak mi powiedziano- moze sie myle)

Cytat:
2006-06-11 14:56:47, hard-drive pisze:
mam takie pytanie. czeka mnie wymiana oleju. w ksiazce serwisowej pisze ze jezdzi na Aralu 5/40. u mojej dziewczyny w espero na korku napisane jest 10/40 u mnie nie ma takiego napisu. i teraz moje pytanie. jakim olejem zalac ? ? ? ile wchodzi oleju do 1,8. ile i jakim olejem zalac skrzynie biegow???

Wygląda na to że masz full syntetyk i takowy możesz spokojnie wlać...każdy w miarę markowy spokojnie.

Jeśli masz duży przebieg polecam Valvoline Maxlife (półsyntetyk)

...4 litry wystarczy z powodzeniem

10/40 wskazuje na zastosowanie właśnie półsyntetyku

Skrzynię zalać ...olejem do skrzyń ...DU stosowało zawsze full syntetyk ...chociaż Czarek R. se wymyślił że DEXTRON-a ma w skrzyni oryginalnie /w dobie cudów nad wisłą cholera wie...może jakiś dupek nie doczytał i całe DU polska lało przez pół roku do skrzyń olej do automatów ?? /

Ja też mam 1.8
według instrukcji wchodzi dokładnie 4,25 L
ale taka ilość wchodzi na przysłowiowy "suchy silnik"
...natomiast w momencie wymiany oleju po wylaniu z silnika starego, wejdzie Ci równiutko 4 L i nie będzie potrzeby lania więcej...
Jeśli chodzi o rodzaj oleju to ja od 10 lat (czyli od nowości) regularnie leję Mobil1 5W50 (full systetyk) mimo że przebieg mam już na poziomie 282 tys. i silnik chodzi pięknie, kontrolka oleju się nie świeci, czyli trzyma ciśnienie, i silnik nie był remontowany i niebędzie takiej potrzeby jeszcze przez bardzo długi czas...

[ wiadomość edytowana przez: ŁUKASZ_GAJER dnia 2006-06-11 18:08:05 ]

Cytat:
Co do skrzyni to ponoć sie niewymienia (tak mi powiedziano- moze sie myle)

Według instrukcji wymienia się co 100 tys km
Ja już u siebie wymieniałem dwa razy...
Nie pamiętam jednak na jaki i ile go wchodziło, bo robiłem to przy okazji u mechanika wraz z wieloma innymi rzeczami...

Jak masz nadmiar kasy, to wlej Mobila, jak niedomiar to zalej Lotosem. Ogólnie jeden kit. Różnicy nigdy nie zobaczysz.
Co do skrzyni biegów - jak masz nadmiar kasy - wymień olej, jak niedomiar to olej sprawę.

Cytat:
Jak masz nadmiar kasy, to wlej Mobila, jak niedomiar to zalej Lotosem. Ogólnie jeden kit. Różnicy nigdy nie zobaczysz.

Oj tutaj się nie zgodzę. cały czas lałem Mobil S 10W40 a ostatnio za namową "olejnika" wlałem jakiś oplowski też 10W40. I silnik zaczął wyraźniej głośniej chodzić. Może smarowanie i chłodzenie takie samo ale mi chodzi o błogą ciszę więc rodzaj oleju jednak ma znaczenie.

Cytat:
2006-06-12 08:36:00, Marcin_J pisze:
I silnik zaczął wyraźniej głośniej chodzić.

To może to jakiś przepracowany hujawski z makdonalda był
Miałem M1, mam Lotos i nic tam nie słyszę.

Jak kupiłem auto to znalazłem butelke po mobilu 5W50 ale przy pierwszej wymianie jaką robiłem zalecali mi wlac maxlife bo było juz 230tys i tak juz zostalo
A propo oleju w skrzyni to w ksiązce morawskiego jest napisane ze wymienia sie olej w automatach a w manualach uzupełnia
Ups... Trza chyba wymienic oliwe w skrzyni bo to juz 18tysi pękło na mojej kadencji

Cytat:
2006-06-12 08:36:00, Marcin_J pisze:
Oj tutaj się nie zgodzę. cały czas lałem Mobil S 10W40 a ostatnio za namową "olejnika" wlałem jakiś oplowski też 10W40. I silnik zaczął wyraźniej głośniej chodzić. Może smarowanie i chłodzenie takie samo ale mi chodzi o błogą ciszę więc rodzaj oleju jednak ma znaczenie.

nigdy mobila ani lotosa.

ja zalewam gtx magnatec. w polsce mobil jest z tej samej fabryki co mobil chyba ze ktos ma orginalnego zagranicznego.

o lotos to porazka miałem w uno polsyntetyka i jak szybko go wlałem to szybko go zmieniłem na platinum

Cytat:
o lotos to porazka miałem w uno polsyntetyka i jak szybko go wlałem to szybko go zmieniłem na platinum

A ciekawi mnie jak zauważyłeś "gorszość" lotosa od innych, czym się to u Ciebie objawiało?

Cytat:
2006-06-12 20:59:18, hard-drive pisze:
... w polsce mobil jest z tej samej fabryki co mobil chyba ze ktos ma orginalnego zagranicznego...

A skąd ma niby być
Z biedrąki czy żapki

Cytat:
nigdy mobila ani lotosa. ja zalewam gtx magnatec. w polsce mobil jest z tej samej fabryki co mobil

.....a castrol w polsce z tej samej fabryki co castrol , a lotos z tej samej fabryki co lotos itd itp ....
Nie masz żadnych szans na to by udowodnić "gorszość" czy lepszość takiego czy innego oleja ! ...no chyba że wyczuwasz w acucie zwiększone pozytywne pole magnetyczne po zalaniu gtx-em

To wszystko reklama i sugestia ...nic więcej

Jasne że warto zalewać motor firmowym olejem a nie czymś mieszanym w jakiejś prywatnej wytwórni wód mineralnych
...ale nie przesadzaj z euforią i dziwnymi opiniami

dlatego moj zlomiak od nowosci zalewany jest mobil 1 5w50 i juz ma przejechane 220 tys km

Cytat:

Co... smak był nie tenteges? Czy może kolorek niedostosowany do Twoich butów?

Cytat:
2006-06-12 18:48:36, Kula69 pisze:
Trza chyba wymienic oliwe w skrzyni bo to juz 18tysi pękło na mojej kadencji

Działa? POD ŻADNYM POZOREM NIE RUSZAĆ!!!

Dołaczę swoje 5 groszy.

Na poczatku ( nowy wóz) zalewany był syntetykiem DAEWOO - co to wogole jest??!!
po 100 kkm zalewany mobil 1 5w50,
po 140 kkm (ze wzgledu na niedomiar kasy) zalewany Lotos Semi 10W40,
obecnie przebieg ponad 170kkm i nie widze różnicy. No może w zimę, ale jest niewielka, za to w kasie przeogromna, za 5l lotosa place około 100zł, za 5l Mobila prawie 200zł, wymieniam co 10kkm, czyli raz na 3-4 miesiące. Nasze silniki to nie nowe konstrukcje wymagające super olejów. W czasach gdy powstały o syntetyku mysleli najbogatsi, a samochody były dla ludu.

Co do skrzyni biegów, to w manualach się tylko uzupełnia. Co prawda ja miałem raz wyminiany ale to ze względu na wyciek przez uszczelniach półosi, i trzeba było dolać tyle ze wyszło na wymianę

Cytat:
2006-06-12 21:05:40, Michal-500 pisze:
A ciekawi mnie jak zauważyłeś "gorszość" lotosa od innych, czym się to u Ciebie objawiało?

silnik zaczał głosni9ej chodzic i zaczał pojawiac mi sie nagar pod pokrywa zaworowa.

do tego jak go spuszczałem to taki dziwny był.

Cytat:
2006-06-12 21:11:16, krzychu_ch pisze:
A skąd ma niby być Z biedrąki czy żapki

sorry zle napisałem.

mobil sprtrzedawany w polsce jest robiony w fabryce lotosa

[ wiadomość edytowana przez: hard-drive dnia 2006-06-13 16:21:05 ]

Cytat:
2006-06-13 07:11:27, piotr_ek pisze:
Działa? POD ŻADNYM POZOREM NIE RUSZAĆ!!!

Jak piszą tak zrobię