Jak umiera pompa wody?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Już od kilku miesiecy słychać u mnie (najlepiej w środku auta, gdy wyłaczone radio i wokół mały ruch) specyficzne niezbyt regularne dźwięki na biegu jałowym. Coś jakby dżwięk betoniarki ale cicho.
Wiem już że to będzie pompa wody.

Wiem, że muszę zrobić (pompa ma około 80 tys) ale chcę się dowiedzić, czy waszym zdaniem zanim padnie całkiem i rozwali rozrząd to stanie się głośniejsza, zacznie piszczeć itp? Czy rypnie nagle....

Co sądzicie?

ja bym nie ryzykował jak cie stac wymieniaj jak trzasnie gorzej jak jeb.... cos jeszcze upewnij sie czy to napewno pompa ?? bo podobny dzwięk jest jak siadzie góma pod skrzynia biegów i dostanie sie tam piach

mi coraz bardziej piszczala az wymienilem

No właśnie wczoraj wymianiałem łączniki stabilizatora i przy tej okazji znajomy mechanik sie wsłuchiwał w silnik. Nastraszył mnie trochę, choć z drugiej strony te lekkie chroboty słyszę już chyba z 5 tys. km i się nie pogarsza... A w przyszłym tygodniu nie mam czasu aby odstawic auto na cały dzień... No i się zastanawiam czy zanim sie zablokuje pompa to narobi duuuużo hałasu i zdążę zgasić silnik czy będzie jedno pierdut i zatrzymam się na zaworach...

Cytat:
2006-06-17 23:08:03, Janow pisze:
"czy będzie jedno pierdut i zatrzymam się na zaworach... "

będzie jedno pierdut i zatrzymasz się na zaworach...

a jestes pewny ze to pompa ? U mnie tez jest taki dziiki dzwiek i winny jest alternator.

Cytat:
2006-06-18 12:24:21, maskekk pisze:
a jestes pewny ze to pompa ? U mnie tez jest taki dziiki dzwiek i winny jest alternator.

był zdejmowany pasek klinowy wiec alternator i sprezarka klimy odpadają

Cytat:
2006-06-17 23:08:03, Janow pisze:
A w przyszłym tygodniu nie mam czasu aby odstawic auto na cały dzień...

To spoko... jeździj... zatrzymasz się o 2:17 między Pierdułkowem, a Pierdziszewem Górnym, 50 km do cywilizacji, bez zasięgu tel.komórkowej.
Ale jest wiosna... przynajmniej nie zamarzniesz.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-06-19 07:18:54 ]

Buehehehehe dobre