"Element" firmy Webasto w Omie B????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj znalazłem w mojej bestii w podsufitce( obudowa od elektrycznego sterowania szyberdachem) metalowe urzadzenie opatrzone sporym napisem "WEBASTO". Wyglada to jak urządzenie do awaryjnego otwierania/zamykania szyberdachu ale nie ma korbki. Aby sie dostać do tego elementu nie trzeba ściągać całej obudowy sterowania szyberdachem ponieważ jest również mała zaślepka którą sie po prostu wyjmuje. Czy macie jakieś pojęcie do czego to służy i jak to sie obsługuje? Dzieki z góry za info.

Pozdr

P.S. Firma Webast kojarzy mi sie raczej z innym typem urzadzeń

Zgadza się. Identyczny element widziałem chyba we wszystkim Oplach z elektr. otwieranym szyberdachem (ostatnio w Zafirze)zresztą też mam. Do otwierania służy taki jakby kluczyk z końcówką w kształcie litery U. Raz próbowałem nawet to ustrojstwo i powiem szczerze trochę się trzeba nakręcić. Ale przydatna. "Klucz" dostałem od niemca od którego kupowałem Omegę.

awaryjne zamykanie szyberdachu, jakby ci elektryka padła ( jakby ci padła to szyb i tak nie zamkniesz

a klucz to pasuje np. od szaf przemysłowych RITTAL ( tzw. "klamka"). na szczęscie nigdy nie musiałem używać

pzdr

Zamykać możesz czymkolwiek, co wejdzie w szczelinę w kółku zębatym. Musisz tylko docisnąć tak, aby posunąć blaszkę w tej szczelinie pełniącą rolę blokady.
Przydatne gdy nawali elektr., a nie chcesz zostawić otwartego. Fakt - trzeba się nakręcić. Co do kierunku obrotów, to zależny jest od tego czy jest uchylony czy odsunięty - trzeba obserwować efekt.

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Awaryjne zamykanie to wspaniała rzecz, ja na szczęście nie miałem okazji z tego korzyskać.

Webasto z tego co wiem jest znane przede wszystkim z niezależnych systemów ogrzewnaia. Moja Oma jest wyposażona w nakie coś i spisuje się to świetnie, wolałbym jednak klime