Wymiana oleju??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę wymienić olej sam poprzez odkręcenie korka i spuszczenie całego syfu z miski, ale jak wiem warsztaty w okolicy i znajomi nie praktykują tego tylko spuszczają olej przez rurkę (zasysając) a całe szambo w misce zostaje. Mówią że się silnik rozszczelni... no ale szambo zostaję i mam dylemat(silnik ma około 150.00 km przebiegu i jak go kupiłem miałem wlany uszczelniacz co wyszło później)
CO RADZICIE????

wymieniaj poprzez spuszczanie oleju , zasysanie nic nie daje , bo całego syfu z miski się nie wyssie, z tym rozszczelnieniem silnika to niezła bajka , gdyby tak było to po co wogóle wymieniać brudny olej

też mi się wydaje że bajka ale dziwi mnie że wszyscy co jadą do warsztatów na wymianę tak właśnie mają wymieniane a mechanicy chyba z lenistwa tak robią

mniej brudnej roboty poprzez wyssanie

Cytat:
2006-06-13 10:18:48, mss pisze:
mniej brudnej roboty poprzez wyssanie

no i nie ma problemu z odkręcaniem korka, czasmi lubi potem spod niego cieknąć olej

Cytat:
2006-06-13 11:03:32, Raven pisze:
no i nie ma problemu z odkręcaniem korka, czasmi lubi potem spod niego cieknąć olej

bo zawsze trzeba dać pod niego podkłedkę miedzianą

Hahah niezłe jaja z tym rozszczelnieniem -czego to mechaniory juz nie wymyslą żeby ludzi wkrecać na kasę-tylko spuszczenie oleju ma sens

poza tym, bał bym się, że przy wysysaniu cały syf zgromadzony w misce znajdzie się w silniku czy jakoś tak...

odkręć korek i wypuść. Nic Tobienie będzie ciekło. Ja wymieniałem wiele razy w ten sposób i wszystko grało. W moim ałtku muszę przed wykręceniem korka odkręcić osłonę miski (MK VII 1.3) bo olej lubi po osłonie polecieć tak jak mu się podoba, a nie do pojemnika (prosta robota 3 śruby).

Cheessus.. jakby mi kto wymienial olej przez wysysanie to bym ubil/zabil i nie zaplacil..

Cytat:
2006-06-13 11:29:37, slawas1 pisze:
bo zawsze trzeba dać pod niego podkłedkę miedzianą

ja juz ponad 10 razy zmieniałem olej i cały czas na tej samej podkładce

pojedz do warsztatu zaplac 20-30 dychy i mechanior spusci ci olej bez brudzenia sie i zadnych ceregieli

Witam
Przejedź się autkiem jakieś 5km potem wjedź sobie na kanał i odkręcaj korek spustowy-póki olej ciepły łatwiej wypływa bo jest rzadszy. I nie słuchaj się tych mechaniorów bo to jacyś naciągacze.Oczywiście przy wymianie oleju trzeba koniecznie wymienić filtr.
Pozdrawiam