Kalibracja autopoziomowania Xenonów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. kupiłem omkę B w wersji na 100lecie opla. Ma ładne xenony, ale mam z nimi mały problem. Komp pokazuje komunikat o treści-LEWCHTS. FAHRLICHT- awaria auto poziomowania lamp xenonowych, możliwość oślepiania.
W TIS jest informacja, że gdy układ jest rozłanczany itp., po złożeniu "do kupy" należy skalibrować autopoziomowanie auta.
Robił ktoś taki zabieg, czy jest konieczny, i ile sobie cenią w ASO za taki zabieg??.
Dodam tylko, że auto było puknięte, z lewej lampy został mak (co ciekawe, żarówka jest cała ). Mam już wszystko złożone, lampy świecą super ale nie bardzo wiem jak powinien zachowywać się
w/w układ np. po odpaleniu auta.

[ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2006-06-15 20:36:02 ]

Ja bym stawial na uszkodzony silniczek od xenona.
Ja mialem jeden uszkodzony i mialem taki komunikat (Low beam/ field vision - to to samo co twoje ?)
Wymienilem silniczek i komunikat zniknal, nie robilem zadnych kalibracji.

oprocz silniczka mozesz miec tez uszkodzony czujnik polozenia/nachylenia nadwozia, bo jest wlasnie z lewej strony z przodu i z prawej z tylu

Znaczy, który jest lewy przód, bo ja nigdy nie mogę spamiętać tak prostej rzeczy - lewa jest od kierowcy, czy od pasażera??

Lewa jest od kierowcy.

może jest uszkodzony silniczek, auto dostało strzał w lampę. Silniczek jest cały, pękła tylko lekko obudowa. Być może popsuła się elektronika wewnątrz silniczka.

W lampach jest regulacja poziomu leflektorow ( czesto urywaja sie ). Trzeba sie niezle nakrecic by zauwazyc zmiane. Rozbujaj przod auta, powinienes slyszec prace silniczków leflektorow. Jesli nie jestes pewny ze masz dobrze ustawione swiatla to pojedz na stacje diagnostyczna, zaplacisz okolo 15 pln i ustawia Ci na przyrzadach.

o tej regulacji i o pękających uchwytach wiem, bo trenowałem to w soczewkach Helli i niedawno w xenonach .
Uchwyty dorabiam sam z aluminium.
System xenon+autopoziomowanie są teoretycznie wpełni gotowe do działania, ale coś chyba nie działają

jak to jest z tym testowaniem samopoziomowania, sprawdzalem w 3 omach, przy wlaczonym silniku i swiatlach, stojac przy scianie siadalismy w dwoch z przodu autka, tak zeby siadlo i nic sie nie dzieje jak mozna inaczej sprawdzic dzialanie samopoziomowania ??? - oczywiscie bez techa

[ wiadomość edytowana przez: Piterek_VU dnia 2006-06-17 13:25:22 ]