Podgrzewanie kolektora ssacego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pozdrawiam użytkowników forum LPG
auto opel Rekord
silnik 1.8 OHC omega A
instalacja lpg BRC AT90 I generacji
iPYTANIE;
czy konieczne jest podgrzewanie kolektora ssacego i samego gaznika?
bo tak mam

dlaczego kol.z klubu opel manta ma identyczny gaznik i te przewody które sa u mnie podłączone od obiegu cieczy chłodzacej on ma niepodłaczone...a cała instalacja działa mu lepiej

u mnie ..moim zdaniem parownik jest żle wpiety bo własnie w te przewody do podgrzewania dołu gaznika ,..maja one o wiele mniejszą srednicę powodując wolniejsze nagrzewanie parownika..
czasem nawet zamarza...na poczatku jazdy

ja bym proponował wpiąć się z parownikiem w przewody od nagrzewnicy, na pewno mają większą srednicę i przepustwość tym samym.A co do nagrzewania gaźnika i podstawy kolektora to nie ruszałbym tego

BRAWO kodyl

Cytat:
czy konieczne jest podgrzewanie kolektora ssacego i samego gaznika? bo tak mam dlaczego kol.z klubu opel manta ma identyczny gaznik i te przewody które sa u mnie podłączone od obiegu cieczy chłodzacej on ma niepodłaczone...a cała instalacja działa mu lepiej

Sam sobie odpowiedziałeś. Podgrzewanie jest potrzebne na benzynie, na gazie jest niepotrzebne, a nawet szkodliwe.

Cytat:
u mnie ..moim zdaniem parownik jest żle wpiety bo własnie w te przewody do podgrzewania dołu gaznika ,..maja one o wiele mniejszą srednicę powodując wolniejsze nagrzewanie parownika.. czasem nawet zamarza...na poczatku jazdy

Przepnij parownik w obwód nagrzewnicy. W kolektorze lub gaźniku może być kryza ograniczająca przepływ. Np w kolektorze gaźnikowym mojego Galanta jest wewnątrz oryginalnie kryza - otworek. Tak z 4-5 mm średnicy. Barany ci Twoi gazownicy.

barany ..no własnie
DZIEKI WIELKI...!!!
samochodem tym jezdze od niedawna ..dostałem od szwagra..
i on miał własnie tego typu problem ze potrafił sie oszronic po paru km...
tylko wiesz
jak wszyscy krzycza ze król ubrany ..a król nagi...

zanim otworzyłem temat czytałem wszystko na temat gazu
tu i i na innych forach
ale doszedłem w koncu i do regulacji i do wpinania przewodów..