Przyciemnienie szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie
Chcialbym przyciemnic w swojej bawarce szybki. Interesuje mnie kwestia homologacji dotyczaca przednich szyb i tylnej, chcialbym sie dowiedziec czy w ogole mozna je przyciemnic i w jakim stopniu aby nie dostac mandatu. Czy przyciemnienie szyb moze byc tylko przez naklejenie folii?
POZDRAWIAM

tylna szybe mozesz przyciemnic calkowicie jedynie boczne szyby kierowcy musza miec przepuszczalnosc swiatla 75% jednak jest to problem bo wiekszasc aut ma je juz lekko przyciemnione seryjne i w momencie oklejenia przepuszczalnosc maleje,a panowie w mundurkach maja juz sprzet do pomiaru przepuszczalnosci

oprocz foli do przyciemniania
stosuja jeszce przyciemnianie piecowe,ale nie wiem na czym to polega

"przyciemnianie piecowe" polegające na metalizacji szkła tlenkami tytanu. Stopień zaciemnienia zależy od ilości tytanu umieszczonego na cm2 szyby w mikronach. Minimalna wartość to 100 mikronów na cm 2 szyby, natomiast maksymalna to 500 mikronów na cm 2 szyby. Wartości te można stopniować każdorazowo o 50 mikronów.
Wyższość technologii "piecowego" przyciemniania szyb nad innymi to trwałość, możliwość wyboru indywidualnego przyciemnienia. Niemniej jednak, przyciemnienie w tej technologii wymaga bezwzględnego demontażu szyb przeznaczonych do metalizacji. Czas trwania takiej usługi to około 7 godzin. Koszt przyciemnienia szyb w samochodach osobowych to wydatek około 1000 zł.

Wniosek: polega na wyłozeniu wiekszej kasy

piekna regulka
w koncu wiem z czym to sie je.....

Ja też sięnoszę z zamiarem zgaszenia szyby u siebie, ale jeśli coś to ściemniam najlżejszą folią całość oprócz przedniej czołowej efekt fajny, a i policj anie powinna się czepiać kolega tak ma w Vectrze miał juz sporo kontroli drogowych i ani razu nikt się nie przyczepił do szyb.

Witam ja również słyszałem otym ze jesli sie sciemni wszystkie szybki najasniejsza folia to efekt jest murowany i Policja sie nieczepia, ja zaniedługo w mojej Beci tez b ede sciemniał wszystkie szybki najasniejsza folia i zobacze jak to będzie wiem jedno efekt suuuper

ja mam najsłabsza folie rzeczywieście pieski sie nie czepiaja przyciemienie kosztowało mnie 2 rolki foli po 16 zł i 30 zł dla kolegi na flaszke który robi to idealnie takiak w zakładach któere się tym zajmuja

Mi koleś w zakładzie, który się tym zajmuje powiedział 400zł za całość, także cena ok

No a umnie byłem juz u dwóch gosci na zakładach jeden chce za całosc 250zł a drugi 300zł
Mysle ze ceny nienajgorsze

kornat pisze:
Cytat:
Mi koleś w zakładzie, który się tym zajmuje powiedział 400zł za całość, także cena ok

A czy w tym zakładzie na Borowskiej???

Nie konkretnie w Mirkowie kawałek za Wrockiem w strone na Wawe, a co masz jakies niemiłe wspomnienia???Podziel się info

Cytat:
a co masz jakies niemiłe wspomnienia???

Żadnych ani miłych, ani nie miłych wspomnień nie mam. Tylko akurat wiem że tam się tym zajmują bo byłem tam kiedyś z kolegą.

Ja swoje szyby przyciemniałem sam, ale już mi się znudziły czarne szyby. Teraz mam w planie szyby a'la lustra ale nie za mocne.

Cytat:
konkretnie w Mirkowie kawałek za Wrockiem w strone na Wawe

Do Wrocka mam 80km i musze przejechać przez Mirków

Pozdrawiam

A jak to jest z myciem takich oklejonych szyb? Nie odpadaja?

U siebie myje i nic nie odpadło i nawt nie ma zamiaru

Pozdrawiam

Cytat:
2005-07-19 22:11:14, MohSETH pisze:
A jak to jest z myciem takich oklejonych szyb? Nie odpadaja?

moze byc ciezko z odpadaniem bo to sie od srodka okleja

tolo ale jakby nie bylo to szyby od srodka tez sie myje zwlaszcza jak ktos nie myje bryczki w myjni tylko recznie
POZDRAWIAM

Cytat:
2005-07-19 22:28:53, MohSETH pisze:
tolo ale jakby nie bylo to szyby od srodka tez sie myje zwlaszcza jak ktos nie myje bryczki w myjni tylko recznie POZDRAWIAM

no tak ale nie szorujesz ich od srodka ani nie myjesz karcherem pod cisnieniem tylko wycierasz

Cytat:
2005-07-19 21:57:51, Dexter528i pisze:
Do Wrocka mam 80km i musze przejechać przez Mirków Pozdrawiam

No widzisz , ja nawet nie wiem gdzie to dokładnie jest bo będę to załatwiał przez mojego kolesia, tylko muszę nazbierać kaskę, a mam na co wydawać, klima,szyby,ostatni wydech, chciałem założyć czarne kierunki na przód, ale pomału systematycznie i wszystko porobię

Cytat:
2005-07-19 16:55:04, mibhell pisze:
Koszt przyciemnienia szyb w samochodach osobowych to wydatek około 1000 zł. Wniosek: polega na wyłozeniu wiekszej kasy

Rozumiem ze 1000zl to przyciemnienie calego auta (5 szyb). A jak to jest jezeli chce przyciemnic 2?? Cene dzieli sie przez ilosc szyb czy za 2 skasuja wiecej niz 200zl sztuka??

A jak wyglądają uwarunkowania prawne przyciemniania szyb metodą piecową ?? Czy podobnie jak przy zwykłej folii ?? Czy można maksymalnie przyciemniać ??