Czesci 2107 1300 = czesci 2107 1500 ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Dzisiaj zahaczyl mnie gosc i powiedzial ze moze mi dac za darmo lade 2107 1300. Cos tam nie chodzi ale na czesci w sam raz (gdzie ja to postawie ). No i mam pytanie: moja Ladzia do 2107 1500 i czy od 1300 sa te same czesci? Szczegolnie mnie interesuja takie rzeczy jak gaznik, alternator, skrzynia biegow... hmmm nic wiecej mi nie przychodzi no ale tak ogolnie to to samo czy nie?

Ale super)
Gaźnik pewnie ma mniejsze dysze, albo w ogóle jest inny (nie wiem , bo dopiero się "uczę " klasyków.ALe skrzynia ,i reszta jest raczej taka sama. A czy taskrzynia to może pięciobiegowa????
Nie wiem tylko czy nie bedzisz miał kłopotu z wyrejestrowaniem i złomowaniem, bo jak wiesz teraz trzeba złomowac auta, które chcesz wyrejestrować
Paweł

Jeżeli auto nie będzie stało w miejscu publicznym,tylko na prywatnej posesji,to można olać wyrejestrowania i ubezpieczenie.
Nikt nie ma prawa się przyczepić dopuki nie wyprowadzisz tego na droge publiczną.
Tak samo zakład ubezpieczeniowy.Rozwiązujesz umowę,albo jak się kończy to nie przedłużasz i dziękujemy
pzdr grzesiek

Tylko ze mieszkam w z....ym bloku i trzymam auto na parkingu. Wiec raczej z calosci tej lady to chyba nic nie wyjdzie . No ale czesci jak najbardziej

Z tego co wiem skrzynie biegów mają inne przełożenia (przynajmniej tak wynika z książki jaką mam). Podobnie sprawa ma się z tylnym mostem. Gaźniki napewno mają inne dysze (w 1300 są mniejsze) ale nie wiem czy reszta tez sie różni czy konstrukcja samego gaźnika jest podobna. No i jest taka różnica, że 1300 ma pasek rozrządu więc np. pokrywa od zaworów też nie będzie pasować. Co do reszty to narazie nic innego mi do glowy nie przychodzi.

Bierz ladzioche i nie patrz ja mam 2107 1300 na czesci cala i zawsze sie jakies pierduly wyciagnie jak trzeba a z tych pierdul to sie konkretna kasa pozostala w kieszeni zbiera postaw gdzies u rodziny na wsi czy jak wykombinuj cos

Witam
wiec jest tak... elemnty karoserii, zawiecszenia, bez zmian... wał most, skrzynia , wymienne, chociaz moga różnić sie przełożeniami, ale jak wymieniasz podzespoł w komplecie, to nie mam problemu,
wiem ze np. aparat zapłonowy, różni się długoscią wałka, gaźnik moze mieć oprócz innych dysz, takze nny korpus- srednice gradzieli..., ale da sie zastosować, z silnika niewiele wykorzystasz:
kolektory, wałek rozrządu, pompe olejową, ale jak masz legalny motor z papierami, to jak jaet gdzie trzymac to masz zapas, jako całośc...

Bierz i sie nie zastanawiaj. Blachy te same skrzynia ta sama; nie ma skrzyń z różnymi przełożenieami do kanciaków. Wszystkie sa takie same tylko różnica cz 4 czy 5. Nawet z Nivy pasuje tylko wyjścia lini prędkościomierza nie ma bo w Nivie jest na reduktorze.
Z silnika faktycznie mało do wytargania. 1500 jest juz wizualnie inny, wyższy z przetłoczeniem od strony chłodnicy na łańcuch (1300 i niżej mają pasek).
Ale napewno warto. Alternator, rozrusznik, zawory, wałek, cały napęd, hamulce, nie wiem jak z głowicą; blok napewno nie.
Bierz najwyżej oddasz na złom. Ja też chętnie sprawiłbym sobie coś na części. Ostatecznie oddam na złom i jeszcze daja 0.23 PLN za każdy kilogram auta (nie metalu). Jak do bagażnika wsadzisz trzy bloczki betonowe to też Ci zapłacą 0,23 PLN (już to przerabiałem) i nie pałujesz się z żadnymi zaświadczeniami itp. poprostu koleś od Ciebie złoma kupuje (normalna umowa sprzedaży).

Polecam auta na części; miałem Nive 2121 i do dzisiaj jak mi coś pieprznie idę do piwnicy i już jest nowa (sprawna) część.

Ryżu, 1200 też ma łańcuch rozrządu, tylko 1300 ma pasek
Andrzej

a koło zamachowe i sprzęgło w 1300 i 1500 jest takie samo

koło zamachowe chyba tak bo ja kiedys na szrocie odkreciłem sobie z jakiegos korpusu i nawet nie patrzyłem co to było (czy 1.3 ) i mi pasiło do 1.5