| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-04-21 09:22:19 Witam wczoraj wjechałem na myjke i dałem mycie podwozia.
Po wyjeżdzie zaraz zaparkowałem auto i po pół godz. miałem jechać.Jak tylko ruszyłem temperatura sinika zaczeła wzrastać bardzo szybko i doszła do 105 stopni i dopiero załączył się wentylator który ściągnoł ją do 95 stopni .Auto cały czas tak się teraz zachowuje do 105 i dopiero wentylator.Jednak plyn nie jest wywalany przez korek,więc nie wiem czemu pokazuje takie teperatury.Dodam że przed wjazdem na myjke zrobiłem ponad 300 km i wszystko było ok.Wcześniej wentylator zaczynał pracować przy 95 stop.Nie mam pojęcia co robić bo jadąc do ASO zaraz każą mi wymienić pół auta.Mam ome MV6 POMOCY |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2006-04-21 14:02:17 Włącza się na pół biegu czy na full? |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2006-04-21 14:09:58 Sprawdź bezpiczniki pod maską tam gdzie komp. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-04-21 19:46:57 Napisałbym drugi wiatrak ale napiszę 2 bieg wiatraka, pierwszy Ci odpadł. Idź tym tropem ... zaraz pojawią się znawcy mv6 i dadzą Ci wskazówki. |
licznik Omega B V6 nie caravan krakow | 2006-04-22 12:50:26 miałem ten sam problem wyciągnij wtyczkę z czujnika w chłodnicy/ten z prostokątną wtyczką /i połącz drucikiem styki we wtyczce sprawdzisz wtedy czy działa 1 bieg wiatraka jak działa to tylko wymiana czujnika i już jest OK |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-04-22 15:33:19 zmostkowalem i dziala odrazu na 2 biegu z tym że wóz byl gorący.Jak się zalancza przy 102stop. to odrazu na 2 biegu .Który bezpiecznik kolo kompa??? Dzisiaj chcialem kupić czujnik ....ale dramat nigdzie nie ma muszę czekać w jednym sklepie mi sprowadzili ale nie ten co trzeba maja bląd w katalgu ....... sprowadzili mi na dwa piny i jeszcze mi wpierali ze ten.....po dyskusji bardzo owocnej co ja na ten temat sądze /ich wiedzy/ napewno zawisne na gablocie "tych klijentów nie obslugujemy' |
licznik Omega B V6 nie caravan krakow | 2006-04-22 16:45:08 co do bezpieczników to masz je
tu |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-04-24 09:39:09 Witam zmostkowałem piny na 2 działa wentylator na max obrotach a na innych działa tylko jakiś wentylator obok komputera główny wentylator w tedy nie pracuje.Nie wiem o co chodzi bo ten wentylator obok kompa załancza się tak jak powinien przy temperaturze 95 stopni ale on nie jest w stanie zbić temperatury silnika |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2006-04-24 10:12:27 Skoro włącza się silnik kompa to czujnik ok.
Do chłodzenia silnika V6 jest kilka bezpieczników. Na te sekundę nie napiszę które bo schemat w domu, a ja w pracy
Do rzeczy. 1-bieg: 100-95st lub 95-90st w zależności od rocznika omy. Od NR T100.... 100-95st -Załaczają się dwa wiatraki na chłodnicy klimy szeregowo oba silniki -Wiatrak na chłodnicy wody przez rezystor- w sumie pół biegu
-wiatrak kompa - jeśli teraz "wyjmiemy" klucz ze stacyjki to włączy się dodatkowo pompka elektryczna na chłodnicy wody. 2-bieg 110-105st lub 105-100 j.w -wszystkie wiatraki na max . Ponieważ do ich sterowania jest 7 przejkażników, dwa podwójne czujniki na chłodnicy wody i dwa czujniki na klimie to może sprawić to kłopot. Dlatego napisałem o bezpiecznikach!!! Brak masz zasilania z bezpiecznika F52 30A kolor zielony. Raczej napewno masz go w skrzynce z kompem o przekaźnikami ( przynajmniej u mnie tam jest mały zielony )
|
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-04-24 17:07:26 Serdeczne dzęki wszystko się zgadza fatycznie był przepalony bezpiecznik zielony 30A.To jeszcze raz świadczy o tym że strach jechać do mechaników każdy chciał wymieniać czujnik żaden nie pomyślał że to może być tak prozaiczna sprawa.CIEKAWE ZA CO ONI BIORA KASE????? JESZCZE RAZ DZIĘKUJE a mam jeszcze jedno pytanko może ktoś coś na ten temat wie chodzi o wycieki oleju z uszczelek nad kawiaturą??? Wymieniałem już dwa razy u dwóch innych mechanków i za każdym razem po przejechaniu około 2 tyś km leci oleje i to nawet mocno Czy to jest jakaś metoda na dobre ich załozenie ,czy poprostu robiłem u gamoni??Wiem że temat był już poruszany ale nie dokońca został wyjaśniony.Dodam że te plastikowe pokrywy mam ok. |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2006-04-25 08:59:31 Ja załatwiłem temat definitywnie.
Lecisz do InterCarsu kupujesz tam silikon Elringa w kolorze szarym. Potem lecisz na CPN i kupujesz litr benzyny, a potem do chemika i troche acetonu. Wszystko rozbebeszasz , czyścisz benzynką, odtłuszczasz acetonem. Smarujesz silikonem, ale tylko tyci, tyci, troszke więcej w miejscu półokrągłych gumek na wałku.Pokrywyw miejscu uszczelek też. Potem wszystko zakładasz i dokręcasz PALCAMI. Czekasz 2 godziny i dokręcasz 0.8 kg/m patzrąc czy uszczelka się nie wysuwa. Potem czekasz dobę, a najlepiej dwie, wsiadasz i śmigasz
|
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-04-25 11:01:01 Wielkie dzięki za pomoc teraz już wszystko wiem |
T-T DEADSOUL Ostrowiec Św. | 2006-06-22 18:14:40 Ja się tu podłączam
Witam Proszę o pomoc. Mam mały problem, chyba? Temp. płynu chłodzącego cały czas jest w okolicach 100 stopni wg wskazań wskaźnika. A powinno być w granicach 92 stopni (chyba). a auto to omega MV6 3.0 z 1997r. objawy: jeżdżąc czy to w mieście czy na trasie temp. dochodzi do 100 i gdy przekroczy około 102 stopnie włączają się wentylatory (chyba) i temp spada do około 95 stopni. I cykl ten jest cały czas powtarzalny. Tak dla pewności sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika i ok. czy w każdym modelu MV6 są jakieś 2 stopnie działania wentylatora? czy to jest normalne w tym aucie? (mam go od tygodnia). Za wszelkie odpowiedzi i porady z góry dzięki. Pozdr |
profil-usunięty | 2006-06-22 18:18:51 Uszczelka pod głowicą może Ci puszczać. Sprawdź czy nie czuć spalin ze zbiornika na płyn chłodzący i czy nie bulgocze przy gazowaniu. |
DrA eS ... | 2006-06-22 21:04:11
Zacznij od techa - pokaze rzeczywista temperature. Patrzac na wachania temperatury uklad dziala poprawnie. Jedynie sklala jest za wysoka - zjebany wskaznik / czujnik. |
T-T DEADSOUL Ostrowiec Św. | 2006-06-22 21:21:57
gdzie wąchać?
co ma bulgotać?
zjebany wskaźnik/czujnik ten przy chłodnicy koło pompki?
a i jeszcze "Tech"? sorki za może dla nie których banalne pytania ale pierwszy raz ma taki motorek (czytaj V6) pod maską. |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-06-22 21:39:59 Było mnóstwo tematów odnośnie temperatury silnika , poczytaj troszke ,a będziesz wiedział o czym piszą do ciebie |
DrA eS ... | 2006-06-22 21:57:28
Wskaznik na desce rozdz / czujnik temp z tylu silnika - z niego wskaznik ma dane.
Urzadzenie diagnostyczne do Hopli Pojedz do mechanika |
T-T DEADSOUL Ostrowiec Św. | 2006-06-22 22:38:41 poszukam czujnika jak będzie be to wymiana.
a odnośnie tego Tech-a to mam coś tagiego w pracy: Magneti Marelli typ UNI-CHECK 2000 - ale koleś od jego obsługi powiedział że jak u mnie na kompie w aucie nic nie wskazuje to ten "Tech" nic nie wskaże. a ja się nie znam
pozostaje mi tylko pojechać do ASO
ta temp. 100 stopni i troszke więcej nie jest zbyt dobra dla motorku
Dsiękiś i pozdrawiam |