MotoNews.pl

Problem z gazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Opla Astre z 95 r z instalacją gazową. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem że po przekroczeniu predkosci 80 km/h gaz sie odcina i przechodzi na benzyne i po kilkuset metrach znowu na gaz. Czy ktoś wie co moze byc tego przyczyną ? Mam instalacje Komputer Bingo-M (nowy)reduktor Lovato i zawór tomsetto .

Mnie się tak zdarzyło jeden raz jak w sytuacji podbramkowej gwałtownie depnąłem na gaz, wtedy na chwilę przełączył się na z gazu na benzynę i zaczął piszczeć buzer, ale po chwili ponownie sam się przełączył na gaz. Przypuszczam, a może się mylę, że chwilowo reduktor nie był wstanie dać takiej ilości gazu i komputer gazowy przełączył na benzynę (instalacja sekwencyjna).
Ale niech w tej sprawie wypowiedzą się praktycy.

jest tak jak napisałeś. Jeśli poprzednio było dobrze to przyczyna nadmiernego spadku ciśnienia może być filtr fazy ciekłej lub fazy gazowej. Jeśli tak było od początku to reduktor jest za mały. Może też tak być jeśłi jast zapowietrzona instalacja chłodnicza, za mało płynu, niedogrzany silnik itd itp. Za mało szczegółów na diagnozę