Polerowanie...znowu-co jest nie tak ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
pomalowalem nowy zderzak.. z pistoletu oczywiscie ..nie blyszczy sie on jak reszta autka wiec postanowilem go wypolerowac....
zaopatrzylem sie w paste( wspominana w innych postach G3) i sru.. wlaczylem kątówke 1800W i na poczatku szlo fanie ale pozniej zaczely mi tarcze z filcu lata na 10 metrow .... efekt powiedzmy ze jest nei taki jak myslalem- zderzak jest gladki.. ladny ale ciagle to nie to ...
jak sie zabrac za niego zeby odbijal swiatlo jak reszta autka ?

a lakier bezbarwny dales ? chociaz nie wiem cy on do kocna da ten efekt

[ wiadomość edytowana przez: taxi dnia 2006-06-22 17:37:43 ]

lakier bezbarwny pdoobno byl zmieszany z akrylem razem (tak przynajmniej prosilem w sklepie o przygotowanie lakieru) .... bezbarwny mam ale nie chcialem go na razie nanosic bo pzreciez niby jest w akrylu

jak Ci tarcze lataja na wszystkie strony to masz za wysokie obroty;P

pozatym Farecla (czyli ta firma ktora produkuje paste G3) ma specjalne nakladki z gabki ktorymi polerujesz za pomoca np. wiertarki.

moze sie myle jednak filcu raczej nie stosuje sie do polerki lakieru, predzej do metalu (aluminim)

specjalna gąbke tez mialem .... i tez wyskoczyla w kosmos dzis jeszcze zalatwie sobie troszku slabszy sprzet ...ale no qrcze i tak cos mi nie pasuje.. zderzak jest ciagle matowy

Prysnij klarem widocznie ci go do lakieru pozalowali

czyli jednak lakier.. a myslalem ze tego unikne.. no coz jutro znow sciaganie zderzaka mnie czeka ;/

1. obroty muszą być małe
2. może wcześniej trochę papierem 2000 lub 5000 i duuuużo wody
3. nie stosujesz filcu, ale specjalną gąbkę i nieco wody i pasta
4. po położeniu lakieru musisz odczekać conajmniej 24 godziny, albo i więcej (zwłaszcza przy dodaniu plastyfikatora przy malowaniu tworzyw sztucznych) w zależności od tego jak rozrobiłeś farbę,
5. ja jednak pociągnąłbym klarem na wierchu, w wielu przypadkach załatwia to sprawę,
6. dodawanie klaru do akrylu to coś daje? Ciekawe jakie wtedy masz proporcje mieszania z rozpuszczalnikami i utwardzaczami?

jesli chodzi o polerowanie... to papier wodny 2500 na mokro
pasta G3 i potem polerka ale nie szlifirką , obroty maja byc góra 800, a nie 10 tys jak w kontówkach.