| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2002-03-23 04:06:00 Często oprócz osi zużyte są przepustnice - też wrto je wymienić. Byłem przez 12 lat użytkownikiem PF125 Kombi. Gaźnik miałem przerobiony w/g ksiażki "Poprawa ekonomiczności i dynamiki samochodów osobowych" panów z WAT-u. Swieżo kupiony Fiatek palił ok 13-14l po mieście, a po przeróbkach gaźnika (+ elektroniczny zapłon) zadowalał się 9l/100km. W trasie przy ok 90 km/h zużywał ok 6,5-7l. Nie wiem czy masz dostęp do ksiązki - jest w niej opisane sporo zmian w gaźniku. Głównie dotyczą one raczej drobnych korekt kształtu poszczególnych elementów. Jak chcesz to mógłbym ci troche zeskanować i przesłać. A propos' czy zeskanowane rzuty Poldka do ciebie dotarły? |
Anonymous Niezarejestrowany | 2002-03-23 17:38:00 Ja słyszłem że można wsadziś dyszę od Malucha. Podobno pali mniej, ale jeździ kiepsko |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2002-03-23 23:02:00 Mój 125 też miał drugą dyszę 135 - od tego jest lepsze przyspieszenie tylko spada prędkość maksymalna |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-01-04 20:32:23 Witam
Korzystajac z tego postu, chcialbym sie zapytac, mam w swoim fiacie (82') gaznik z mechanicznym otwieraniem drugiej przepustnicy, w poprzednim sprzecie (80') mialem podcisniniowy silownik. Planowalem zalozyc mechanizm podcisniniowy zamiast mechanicznego, gdzyz wydawalo mi sie ze moj stary fiat z takim urzadzeniem byl bardziej dynamiczny. Nie wiem czy usunicie silownika podcisnieniowego bylo usprawininiem gaznika czy poprostu jedna z wielu rzeczy o ktore produkowany wowczas fiat 125p stawal sie z roku na rok ubozszy. Czy zmieniac ten mechanizm czy nie Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje Pozdrawiam |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-01-05 16:32:50 Do Samaela: W moim Fiacie przy ostrym przyśpieszaniu trzeba było czekać ok. 0,5-1 sek na zadziałanie podciśnieniowego siłownika II przelotu. Potem wymieniłem gaźnik na nowy od Poldka z mechanicznym sterowaniem i przyśpieszenie było zdecydowanie lepsze. Z technicznego punktu widzenia gaźnik bez siłownika jest uproszczony, ale np. w Ładzie 2104 analogiczny układ był dużo bardziej skomplikowany i działał w zasadzie natychmiast. Myślę, że polskiej fabryce po prostu nie chciało się kombinować i stąd zmiana.
Polecam natomiast przeróbki z artykułu miałem zastosowane prawie wszystkie z wyjątkiem większych średnicy gardzieli. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-01-19 22:54:03 Przypomnę stary temat,bo właśnie dziś zamontowałem w autku gaźnik przygotowany zgodnie z opisem w"warto wiedzieć".Nie zastosowałem wszystkich zmian,ale większość udało mi się zrobić bez problemów(nie zwiększyłem średnic gardzieli).Zrobiłem parę rundek po osiedlu i jestem pod wrażeniem-bolid jest dużo dynamiczniejszy na niższych obrotach,a przy ok.3tys.dostaje fajnego kopa(szybciej otwiera się druga przepustnica)Zobaczymy tylko jak będzię z konsumpcją paliwka...Na razie POLECAM każdemu |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-01-21 13:19:45 Jeśli masz luzy na osiach przepustnic, to możesz świece zostawić w spokoju. Wymiana osiek na większe samemu jest raczej trudna bo trzeba powiększyć otwory z dużą dokładnością. (Mnie się nie udało). Przy okazji wymiany osiek warto sprawdzić czy nie ma luzu między brzegiem płytki przepustnicy, z ścianą gaźnika. Można to sprawdzić wyjmując gaźnik i patrząc od dołu. |
yakoob polonez fso1,5 SLE+Lpg Wrocław | 2003-01-21 13:35:07 Z powiększaniem otworu na większe osie przepustnicy nie jest aż tak trudna, trzeba mieć tylko specjalne wiertło powiększające kaliber, robi się to ręcznie i jak się człowiek przyłoży to nie można tego spiepszyć. Nie wiem gdzie takie wiertełko można dostać, bo ja pożyczyłem od znajomego mechanika. W moim przypadku gorzej było z ustawieniem tej płytki męczyłem się i męczyłem, aż okazało się że ta płytka to bubel i nie dało się ustawić tak aby nie było luzu. Ale na całe szczęście ojciec pracował wtedy w Hutmenie (wyrabiają tam rury miedziane do budownictwa) i przyniósł mi z pracy kawałek blaszki mosiężnej o takiej samej grubości i dorobiłem sobie idealną. Trzeba tylko pamiętać, że przez jakiś czas taka przepustnica może się zacinać i warto wtedy zjdąć poktywe filta powietrza, wziąć strzykawke i wtrysnąć troszkę oliwy. Objaw taki znika gdy wszystko się tam ładnie ułoży. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-01-22 03:23:53 Całkowicie się z tym zgadzam - bez specjalnego wiertełka jest to nie do zrobienia. jeśli chodzi o płytkę przepustnicy i jej dorabianie to b.pożyteczny artykuł na ten temat był w jednym z numerów "Automobilisty" - naprawdę polecam. |
erpes PN ATU KRAKOW | 2003-01-22 08:56:34 frez do rozwiercania przepustnic kosztuje zdaje sie 15-18 zl, tyle za swoj dalem, mozna kupic w kazdym sklepem motoryzacyjnym z czesciami do PN i DF |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-02-10 22:52:40 Oj zapomniałem o temacie!czyli znaczy to,że jest OK!Pojeździłem już troszkę,parę tankowań się odbyło-pali mniej więcej tyle samo(nawet troszkę mniej),choć trudno dokładnie badać cos takiego,zwłaszcza zimą.Odpala super,idzie jak burza(no taka mała burza |
MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-02-11 00:09:09 Co do luzu na osi to banal |
bandzior Miłośnik FSO FSO Polonez Będzin | 2003-04-15 14:46:59 Jeszcze raz wrócę do tego tematu, poneważ mam problem z gaźnikiem - jest tak: na obrotach 2000-3500 jest super chodzi jak mała burza - ale od 3500 w górę jest problem nie ma czym jechać - kiszka tak jakby nie otwierała się gruga przepustnica ale sprawdzałem otwiera się ale nic z tego nie wynika |
BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-04-15 15:34:04 mozliwe ze Ci sie zapchala glowna dysza paliwa II przelotu |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-04-15 15:37:48 No ja w DF-ie miałem taki problem,ale przyczyna była wyhaczająca się dźwigienka siłownika otwierającego drugi przelot gaźnika.Jednak tu chodzi o Poldzia,gdzie sterowanie to jest mechaniczne.Sprawdź jednak czy prawidłowo otwiera się druga przepustnica,no i drożność dyszy II przelotu. |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-04-15 16:46:28 A czy to napewno wina Gaźnika???????? |