| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2006-06-27 08:22:11 Gaz jest na dolocie 2 generacja, przebieg 65 tys.
Czy komp nie wykryłby, gdyby z lambdą było coś nie tak? |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2006-06-27 13:19:44
Proszę - oto moje spostrzeżenia: 1. To, że silnik wykazuje wyższe wolne obroty w czasie jazdy jest rzecza normalną. Po prostu tak działa program ECU - ma utrzymywać je wyższe gdy sie auto toczy - dla skutecznego ew. hamowania (wspomaganie), czy tam po coś... Na postoju - piszesz, że jest ~850 i jest ok. 2. Niepokojące jest jedynie wahanie obrotów - skoro wszystko co logika nakazuje sprawdziłeś, to może jeszcze zobacz, czy jakimś przypadkiem ktoś nie wkręcił/wykręcił takiej śrubki ustalającej położenie zerowe przepustnicy. (Nie wiem, czy Lega to ma?) Jej nieodpowiednie położenie powoduje skutki jak Twoje opisane, czyli ECU zwalnia wolne obroty do ustalonych fabrycznie, położenie przepustnicy je podnosi i tak w koło. Jeśli takowa śrubka tam jest - spróbuj metodą prób coś nią pomanewrować. Miałem to kiedyś w swoim - wysiadła lambda w trasie i żeby mi nie gasł podwyższyłem tą śrubką wolne obroty. 3. Może to być źle działająca lambda. -- Powodzenia w walce Wiesiek |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2006-06-27 15:10:17 dzięki za radę zobaczę tą śrubkę |