Lantra`92-wyskakujące biegi:1 i 2 - jaka przyczyna??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!!!
Mam kolejny problem z moją Lantrą - pewnego dnia zaczęły mi wyskakiwać biebi, na początku była to 1, jaki szok przeżyłem jak chciałem śmignąć szykbko ze skrzyżowania a tu wielki zgrzyt i bieg wypadł...pomyślałem że może nie wszedł do końca (czasem ten typ tak miał), ale z upływem czasu było coraz gorzej bo 2 też mi wyskakuje. Muszę ją ręką dociskać i to nie zawsze pomaga, bo czasem wypada z taką siłą, że nie sposób jej utrzymać. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną??? Dziwi mnie sprawa jedynki, bo ona chyba niema synchronizatora wiec to odpada...Dzięki z góry za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.

a czy w przypadku podwyzszaniu 2-3 i redukcji 3-2 słychać zgrzytnięcie?
Z tego co ja wiem to za wypadanie biegów odpowiedzialny jest właśnie synchronizator

Jak ruszam i wrzucam 1 to często wyskakuje, jak zmieniam z 1 na 2 to 2 też wyskakuje, niezależnie czy zmieniam w dół czy w górę. A czy 1 ma też synchronizator?? Przymiarzam się do wymiany sprzęgła, może to coś pomoże...

Wymiana sprzęgła według mnie nie wiele pomoże. Gdyby chodziło o sprzęgło, podobnie by się działo na pozostałych biegach. Ja miałem podobnie u siebie w pony'm, wymieniłem całą skrzynię. Biegi wchodziły jak masełko i nie wyskakiwały, skok drążka zmiany biegów był zupełnie inny. W razie co ta skrzynia jest na sprzedaż.

[ wiadomość edytowana przez: gadiemus dnia 2006-06-21 13:57:21 ]

Dzięki gadiemus Szkoda, że z Wawy jesteś ...bo ja z Wrocka. Muszę szukać nowej skrzyni...jak ktoś ma namiary to będę dźwięczny bardzo

wiesz co??? bede jechal przez wrocek 4 lipca może zabiore ją z dąbrowy, co Ty na to?

Rozebrałem starą skrzynię...to co zobaczyłem to był horror. Wszystkie łożyska połamane, pogniecione, dziura w obudowie, tryby zmielone...nie wiem jak to jeździło...to nie miało prawa działać. Dziwne że tylko 1 i 2 wyskakiwała...A sprzęgło jeszcze jest ok