Układ chłodzenia - kilka pytań

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś niestety ugotowałem sobie essa :/
nie włączył mi sie wentylator i po zabawie.

jutro zabieram się za poważne wymiany wielu rzeczy i między innymi płynu w układzie chłodzenia. pytałem juz o czyszczenie, ale ponowie:
Jak nalepiej przeczyścić układ wewnątrz?
dużo wody?
woda z kwaskiem cytrynowym?

kolejne pytanie to sprawa korka...
kiedys coś czytałem że koek jest waznym elementem całego układu
i ze czasem sie go wymienia... co to daje ?? czemu sie tak robi ??

w mk5 w którym miejscu jest wskazówka od temperatury gdy sie włącza wiatrak ?? bo mam mocno rozregulowane wskazówki imusze jakoś wyskalować :]

czy wentylatory na chłodnicy były mocniejsze i słabsze w różnych wersjach essa ?? chce poprawić chłodzenie i może np. wentyl z RS by coś dał... ??

no i ostatnie:
na co zwrócić uwage w układzie ?? co sprawdzić jak sie już rusza chłodzenie ? może jakieś złote rady ??

Cytat:
2006-06-29 16:52:15, polityk pisze:
Jak nalepiej przeczyścić układ wewnątrz? dużo wody? woda z kwaskiem cytrynowym?

duzo. najlepiej przeplukac kilka razy. z kwaskiem cytrynowym/octem radzilbym uwazac - zeby sie nie okazalo, ze wyplucze kamien i cos rozszczelni

Cytat:
kolejne pytanie to sprawa korka... kiedys coś czytałem że koek jest waznym elementem całego układu i ze czasem sie go wymienia... co to daje ?? czemu sie tak robi ??

z tego, co sie orientuje, korek ma jakies tam odpowietrzanie i to on jest odpowiedzialny za odpowiednie cisnienie w ukladzie chlodniczym. kiedy sie wymienia? nie wiem.. moj mk5 ma ten sam od urodzenia

Cytat:
w mk5 w którym miejscu jest wskazówka od temperatury gdy sie włącza wiatrak ?? bo mam mocno rozregulowane wskazówki imusze jakoś wyskalować :]

jakos w okolicach 4/5 skali.

Cytat:
czy wentylatory na chłodnicy były mocniejsze i słabsze w różnych wersjach essa ?? chce poprawić chłodzenie i może np. wentyl z RS by coś dał... ??

nie wiem jak w RSach, ale w essach z klima montowano wentylator z dwoma biegami, a raczej termowylacznik dwustopniowy:

Termowyłącznik wentylatora jest umieszczony w obudowie termostatu.
W wersjach bez klimatyzacji zastosowano termowyłącznik jednostopniowy, zaś w wersjach wyposażonych w klimatyzację zastosowano termowyłącznik dwustopniowy.

Wersje bez klimatyzacji:
temperatura włączenia: 99°C
temperatura wyłączenia: 94°C

Wersje z klimatyzacją:
temperatura włączenia 1. prędkości: 100°C
temperatura wyłączenia 1. prędkości: 94°C

temperatura włączenia 2. prędkości: 110°C
temperatura wyłączenia 2. prędkości: 105°C

pewnie i sam wentylator czyms sie rozni...

Cytat:
no i ostatnie: na co zwrócić uwage w układzie ?? co sprawdzić jak sie już rusza chłodzenie ? może jakieś złote rady ??

sprawdzic przede wszystkim szczelnosc i stan przewodow gumowych.

no i nie zapomniec o termostacie!!!

oka, dzięki za odpowiedzi
termostat jest raczej okej bo w zimie grzał ładnie i teraz lecie też grzeje, ale nie zaszkodzi sprawdzić skoro i tak bede wszystko sprawdzał

Retrospect - ja właśnie chciałem kamień rozpuścić
gdzie ew. może się rozszczelnić ??

Cytat:
2006-06-29 21:26:42, polityk pisze:
... termostat jest raczej okej bo w zimie grzał ładnie i teraz lecie też grzeje, ...

nic bardziej mylnego !!!
to że w zimie ładnie grzał bycmoże oznacza ze jest on popsuty tak jak u mnie 2sztuki były poosute- tzn nie otwierały sie
teraz wreszcie mam ok
- zaczłął bym od tego .....
wymienił termostat .ew zastosował uszczelkę i pozbył sie go ( do testów)
bedziesz idział co i jak
u mnie uszkodzony termostat nie pozwalał na włączenie wiatraka ( za mało wody szło do termowłącznika wiatraka(lub była już (z uwagi na mały przekrój "kulki"za zimna) na próg zadziałania

Zaniast plukac uklad wymyj poprostu chlodnice z owadow - zobaczysz jaka bedzie roznica

Cytat:
2006-06-29 21:26:42, polityk pisze:
gdzie ew. może się rozszczelnić ??

tego nie wiedza nawet najstarsi gorale

mozesz sprobowac - ale proponowalbym chyba jednak cos bardziej specjalistycznego, np. TAKIE COS

Do muscia chlodnicy od zedwnatrz doskonala jest ARWA. Spryskujesz, potem jak sie rozmiekczy syf i rozpusci brud dopiero splukujesz woda.

Do mycia chlodnicy od zewnatrz doskonala jest ARWA. Spryskujesz, jak sie syf rozmiekczy i rozpusci dopiero splukujesz woda.

Ale raczej stawialbym na kamien w srodku, albo tez termostat.

[ wiadomość edytowana przez: darmcdoman dnia 2006-06-29 22:19:57 ]

generalnie problem nie włączającego sie wiatraka rozwiązany już rok temu gdy miałem to samo, uszkodziła mi sie wtyczka od czujnika tego co włącza wiatrak i nie zwierała dobrze. poruszałem i wiatrak zaskoczył.

myśle raczej o porzadnej konserwacji układu i zwiększeniu wydajności niż naprawie bo raczej mu nic nie dolega.