Legalne to jest czy tez nie ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam chodzi mi tutaj o takie moje drobne urozmaicenia dotyczące oświetlenia w moim essim a mianowicie Dodałem po jeszcze jednej postojówce oczywiście tej samej barwie co reszta Zamontowane są w migaczach Wiem ze to jest nielegalne ale czy dalej tak jest jak kierunki zostawiłem w tym samym miejscu Następnie podwojne światła stop umieszczone w mgielnych oczywiscie zastosowałem tu żarówke dwuwłuknową i mgielne jest tak jak było tylko troche słabiej swieci i ostatnia rzecz podwojne migacze z tyłu Jak dotychczas niemiałem żadnych aluzji od strony niebieskich ale w lipcu mam przegląd i niewiem czy sie do tego doczepią Z gory dzięki za info Pozdrawiam

na przseglad zawsze mozesz odlaczyc

mi doczepili sie naprzegladzie, ze kontrolke od ABS-u mam podpieta pod czujnik stopu i jak hamuje to mi sie zapala do przeciwmgilenych podlaczonych ze stopem (przez diode prostownicza) tez sie przyczepil, a ja na to: dobrze, w takim razie w domu odlacze, i tak pieczatka w dowod, a wszystko dalej tak samo

szczerze mowiac wolałbym zaryzykować i niedemontować tego Przy okazji byłbym pewny Ogolnie mowiac na moj rozum to powinno być ok bo migacze na przodzie swiecą jak wcześniej w trakcie włączenia kierunek widac bez problemu a jesli chodzi o tył to zasugerowałem sie oczywiście wyglądem Na moj gust jest ok ale i nietylko w nocy leprza widoczność dla kogoś kto zamną jedzie

A masz może fotki jak to wygląda z tylu?? jak te kierunki świecą no i te sropy?? co do przodu odłącz na przeglądzie a do tyłu nikt nie będzie sie czepiać jeśli tylko kolor oświetlenia jest dobty
pozdro

Cytat:
2006-06-30 16:17:08, Matys318 pisze:
A masz może fotki jak to wygląda z tylu?? jak te kierunki świecą no i te sropy?? co do przodu odłącz na przeglądzie a do tyłu nikt nie będzie sie czepiać jeśli tylko kolor oświetlenia jest dobty pozdro

A wlasnie, ze jak masz podlaczone przeciwmgielne do stopu to doczepia sie (powie ci, ze ten klosz jes t wym miejscu do swiatel p-mgielnych a nie do stopu i nawet nie bedziesz sie z nim klocil). Ja tez sadze, ze to poprawia bezpieczenstwo (widocznosc) ale jest to nie legalne bo..... poprostu NIE.

Witam
1. Jesli chodzi o STOP i tylne przeciwmgielne to przepisy wyraźnie mówią, że muszą być w pewnej odległości od siebie (nie pamiętam czy 10 cm - mogę się mylić). Zwróć uwagę, że oryginalnie w europejskich samochodach STOP i przeciwmgielne nawet nie są obok siebie a co dopiero w jednym kloszu.
2. Nie bardzo rozumiem patentu z pozycyjnymi w klierunkach - pozycyjne mają być białe a nie pomarańczowe
3. Moim zdaniem badziewne patenty, idealne na wiejski tijuning.
Moje zdanie - jesli coś zmieniasz w samochodzie to niech będzie zgodne z przepisami i nie zagraża bezpieczeństwu na drodze.
Możesz z samochodu zrobic kolorową choinkę bo to Twoja własność pod warunkiem, że będziesz nim jeździł po swojej prywatnej drodze/ autostradzie.
Proponuje dołożyć niebieskie spryskiwacze, ufo pod samochodem i płytę CD pod lusterko.
pozdrawiam
Arturek

Witam
Mam u siebie terz podwójne stopy. Połączyłem przez diode i gdy nie świecą przeciwmgielne to jest stop podwójny a jak włącze przeciwmgielne wówczas stop jest pojedyńczy . Jak na razie nie było żadnych kłopotów z wyższymi instancjami

ale po co to wszystko? to nie latwiej zamontowac po prostu trzecie swiatlo stopu?

Cytat:
2006-06-30 19:04:59, _Maly_ pisze:
ale po co to wszystko? to nie latwiej zamontowac po prostu trzecie swiatlo stopu?

A np po to, że p-,gielne sa bardziej widoczne (moze to nie legalne) ale czasami jakis debil pojedzie za toba, to przeciwmgielne zauwazy predzej niz zwykle stopy, a poza tym to w niektorych przypadkach rowniez ladnie wyglada

stop w p. mgłach może być nielegalny gdyż jak wiadomo lampy przeciwmgłowe wyposażone są w odbłyśniki, przez co seryjna żarówka
(21 W) świeci o wiele za mocno. Nie wiem jak sprawa wygląda po założeniu diody ale zapewne jest własnie tak jak piszę wyżej. Zagadnienie to można obejść stosując podwójną żarówkę (5/21 W) i wykorzystując dla stopu słabszy żarnik. Więcej o stopach tu :k l i k

odnośnie pozycji w kierunkowskazach- sam jestem w trakcie budowy takowych i uważam że owa przeróbka nie ma negatywnego wpływu na bezpieczeństwo.

...a najbezpieczniej wszelkie modyfikacje oświetlenia montować z włącznikami w kabinie

Co do stopow to własnie tak mam zrobione zastosowałem żarówke dwuwłuknową tylko ze wlasnie mam tak podpięte że mgielne świeci słabiej a co przodu bo jednak niewszyscy to zrozumieli dlatego napisze to najprościej jak moge Migacz z przodu jest w tym samym miejscu i jak wiadomo świeci sobie na żołto a ja dodałem poprostu jeszcze postojówke białego koloru Jadąc w nocy oświetlony jest cały reflektor a gdy włacze kierunkowskaz to wogole niewidać żeby tam jeszcze cos świeciło Jego że tak powiem natężenie światla jest na tylke wystarczające że postoju tak jak by tam niebyło nic innego Także ktoś tam wcześniej pisał o żółtych cały czas świecących migaczach to gory mowie ze umnie takiego czegoś niema bo mi też sie coś takiego niewidzi

Jutro wstawie fotki jak i wogóle to wygląda