| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-13 11:45:25
Ten, kto się nie da złapać |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-13 12:11:55 No i tenże piotr'ek w swoim życiu i przez 4 lata posiadania złomiaka nie zapłacił jeszcze żadnego mandatu, a mam
- 200 zł wiadome - 50 zł wystawione na lewe PJ - 0 zł za prędkość + stare PJ I gdzie tu piractwo? Bo rozumiem, że pomysł byłby taki, że np. 1 pkt. = zwyżka OC o X%. W sumie niezły pomysł. |
Exar Mercedes 124 Lublin | 2006-07-13 12:15:01
A jakie masz tygodniowe przeloty ? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-13 12:38:09 Może miesięczne... a i 1200 km się trafi, a i 50 km się trafi. Częściej w zimie.
Ale Ty masz CB, a ja nie. |
Exar Mercedes 124 Lublin | 2006-07-13 12:45:54
Ja 1500 na tydzień... weź przeżyj bez radyjka... |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-07-13 12:59:13 moim zdaniem pomysl dobry i logiczny..niby dlaczego ktos kto nie jezdzi samochodem nie ma prawa jazdy albo nie powoduje wypadkow ma placic za koszty leczenia ofiar wypadkow spowodowanych przez debili? przeciez obecnie ofiary wypadkow sa leczone ze skladek zdrowotnych wszystkich podatnikow? moim zdaniem jest to krzywdzace dla tej czesci populacji ktora z samochodami na niewiele doczynienia
z ciekawostek to wyczytalem dzis w gazecie ze w czechach drastycznie zasotrzono kodeks drogowy..mandat za przekroczenie predkosci o ponad 40km/h to ekwiwalent 1400zl..za cofanie w niedozwolonym miejscu mozna zaplacic 700..wprowadzono tez punkty karne..ale prawko jest odbierane juz po 12pnktach a 6 pnktow mozna dostac wlasnie chocby za cofanie nie tam gdzie trzeba..jesli policja zlapie zagranicznego kierowce i okaze sie ze przekroczyl on ilosc pntow karnych w czechach to zabieraja mu prawko i odsylaja do ojczyzny..i delikwent ma zakaz prowadzenia samochodu w czechach przez dwa lata..za jazde po pijaku mozna dostac 7tys zl a teraz najlepsze...liczba wypadkow spadla o 30% a liczba ofiar smiertelnych o 67 jesli te dane nie sa manipulacja policji..to wezcie mnie przekonajcie ze takie zaostrzenia nie maja sensu |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-07-13 13:25:37
Dopiero wprowadzili i już mają statystyki...?
Pzdr. P. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-13 13:47:49
No... Komitet Partii je przesłał do prasy... a na poważnie to jeśli zamiast 9 wypadków jest 6 to oznacza to spadek o 30% nieprawdaż... pozostałe 3 wypadki wydarzyły się w krajach gdzie te 3 pojazdy pojechały na wakacje ![]() |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-07-13 14:34:29
Może i tak, bo restrykcje wprowadzono od 1 lipca, czyli wakacje... |
Exar Mercedes 124 Lublin | 2006-07-13 16:25:06 Gdyby u nas w kraju doszło do takiego zaostrzenia przepisów to ja przestaje jezdzić samochodem...normalnie aż po mnie caiarki przeszły jak przeczytalem post qbaja...cofanie w niedozwolonym miejscu - matko 700 zł...poproszę o Nerwosol...szybko
Powinni dobrze egzaminować młodych kierowców...młodzi najbardzioej szaleją...choć włąsciwie starszym nic nie brak...wczoraj smigam sobie jedną z głównych ulic Lublina jakieś wykopki robili patrze przed wykopkami na lewym pasie stoii biale Ticko nagle patrze samochod rusza prosto pod maskę mojego auta... zatrzymalem przepuscilem zatrąbilem... na nastepnych swiatlach patrze a tu jakiś 70 letni pan i jeszcze krzyczy na mnie że on ma pierwszeństwo...matko...Odpowiedzialem że w tym wieku to zdecydowanie lepiej jest dbać bardziej o zdrowie niż pchac się komuś pod koła samochodu i jeszce sie bulwersować... Odnośnie tematu - powinni płacić Ci którzy powodują wypadki...stłuczki, kolizje itd. pzrekroczenie predkości badz niezapiete pasy nic nie mają do rzeczy - to może przytrafić się każdemu... |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2006-07-14 01:03:57 Ja nie mam nic przeciwko temu żeby ludzie którzy powodują najwięcej wypadków ,stłuczek kolizji itp. płacili więcej ale żeby było sprawiedliwie to płacić większe OC powinni również ludzie którzy jeżdżą przesadnie ostrożnie wręcz utrudniając innym poruszanie się po drodze a jest ich spora grupa, można powiedzieć że jest ich bardzo dużo i mogę śmiało stwierdzić że takich "niedzielnych" kierowców jest znacznie więcej niż typowych piratów drogowych a nikt mi nie powie że ci ludzie nie przyczyniają się do powstawania wypadków.
Temat ten jest niestety niewygodny i o wiele łatwiej jest zwalić całą winę za wypadki na prędkość i powtarzać w kółko hasła:'zdejmij nogę z gazu", "jedź ostrożnie" itp. niż uczyć kierowców płynności jazdy. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-14 06:58:54
No żyć nie umierać i wystawiać odpowiedni bok auta na stłuczkę. Gratis rudą usuną. A co do wypadków to dopiero jakiś miesiąc temu zauważyłem, że wyjeżdżając z mojej osiedlowej uliczki ma się pierwszeństwo przed jadącymi ulicą główną (może jakąś fotkę po łikendzie wrzucę), bo nikt nigdy nie wpadł na pomysł postawienia znaku ustąp pierwszeństwa. Oczywiście w tym miejscu od zawsze obowiązuje zasada głównej drogi... no ale chyba się upewnię u odpowiednich służb i trzeba się będzie ustawić na stłuczkę. |
kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2006-07-15 01:00:56 Witam.
Podnoszenie wszystkim kierowcom opłat za OC jest w sumie najprostsze ale też jest robieniem nas wszystkich w bambuko. Przecież w OC jest suma gwarancyjna za szkody osobowe do wysokości 1500000 euro. Jeżeli ktoś spowoduje wypadek z ofiarami to za ich leczenie powinna płacić firma ubezpieczeniowa i tyle. Pomysł z podniesieniem składki dla wszystkich to szukanie kasy, która wcale nie pójdzie na to leczenie a na zapchanie różnych dziur. Odnośnie karania za wykroczenia to popieram system Kanadyjski. Tam jak kierowca przekroczy przepisy to płaci mandat. Policja powiadamia firmę ubezpieczeniową, że ten kierowca jest niebezpieczny i podnoszą mu składkę(natychmiast). Płaci więcej przez np. dwa lata .
Kobar [ wiadomość edytowana przez: kobar dnia 2006-07-15 01:02:06 ] |