MotoNews.pl

Lodówka samochodowa (zasilana)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wybieram się za granice na dłuższy pobyt i chciałem kupić lodówke samochodową taką zasilaną z gniazdka zapalniczki i mam pytanie czy taka lodówka jest wogóle coś warta ? czy może lepiej kupić taką na wkłady za 30zł... ??

tesz myslalem nad tym bo ostatnio lodowka na wklady mi nie pomogla choc dopiero bylo powyzej 30st
co do zasilanej na 12V slyszalem od znajomego ze sie szybko zepsula i ogolnie ze lipna byla i nie poleca wiec nie wiem co mam sadzic ale mysle jeszcze nad tym a Ty jak kupisz podizel sie opinia

Marcin, tak jak rozmawialismy...

skoro ta zasilana schladza o max 18-20st anizeli temp. otoczenia to to, z deka jest byle co..

bo jak bedzie 35st na zewnatrz to w lodowie masz kolo 15.. w takiej temp kanapki sie juz psuja

moja na wklady, tak jak mowilem, podczas zeszlorocznego wyjazdu sprawila sie b.dobrze - po 12h jazdy (wyjazd przed poludniem) napoje byly wciaz chlodne - kolo 7-10st

nie wiem co Ci polecic, ale chyba najlepsze rozwiazanie bedzie takie, jakie razem wymyslilismy - zasilana lodowka + wklady

Cytat:
2006-07-03 00:07:31, lukas_s pisze:
tesz myslalem nad tym bo ostatnio lodowka na wklady mi nie pomogla choc dopiero bylo powyzej 30st co do zasilanej na 12V slyszalem od znajomego ze sie szybko zepsula i ogolnie ze lipna byla i nie poleca wiec nie wiem co mam sadzic ale mysle jeszcze nad tym a Ty jak kupisz podizel sie opinia

producent pisze ze ta zasilana schładza 18-20 stopni od tem. otoczenia,... więc jesli w samochodzie będzie 50 stopni to 30 w lodówce nie jest ciekawą opcją.
Ja myślałem zeby kupić taka zasilaną i włóżyć do niej wkłady i właczyć... tylko pytanie czy utrzyma ona tą temperature czy może wkłady się roztopią ??

bylem szybszy

Cytat:
2006-07-03 00:15:19, retrospect pisze:
bylem szybszy

no bo ja po 2 piwkach pisze (wróciłem od Antka)

Koledzy, moje doświadczenie z lodówką samochodową jest b. długie( 12 lat) i same lub prawie same superlatywy. Kupiłem ja 15 lat temu od " ruskich" Jest to klasyczna lodówka samochodowa wykorzystujaca ogniwa Peltier'a. Działanie proste jak budowa cepa. Polecam wpisac hasło ogniwo peltiera w google i sprawa jasna. Od tamtej pory nie spotkałem bardziej wydajnej i pracujacej w extremalnych warunkach lodówki. W czasie wyjazdów do hiszpanii w wielkie sierpniowe upały, coke oraz masło zachowywały się jak w zwykłej lodówce- były chłodne. Polecam i pozdrawiam, imovane

Co ogniw peltiera to warto poczytać na forum elelektroda, próbowali nawet klimę na tym zrobić. Właśnie te ogniwa dają obniżenie temperatury o 15-20 stopni. Można tez poszukać lodówki sprężarkowej do samochodu, tylko ich koszt jest duży, bo taki jak normalnej lodówki, albo i więcej.