Czy to możliwe + i -

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jestem laikiem jesli chodzi o montaż car audio w samochodzie
Ostatnio zamontowałem w samochodzie nowe radio i nowe głośniki . Ale kiepsko mi grają basy(poprostu ich nie ma). Czy to możliwe że źle podłączyłem przewody tzn + z - i na odwrót??????
Z góry wielkie dzięki za pomoc

Podłączenie odwrotne aż tak dożego znaczenia dla basów nie powinno mieć. Piszesz że zamontowałeś nowe głośniki i nowe radio. Radio na ile głośników i jak są do niego podłączone ( tutaj trzeba zwrócić uwagę) i głośniki jakie mają pasmoprzenoszenia bo mogą mieć pasmo średniotonowego i basów potężnych nie będzie.

[ wiadomość edytowana przez: biniu dnia 2006-07-08 19:30:31 ]

Heja napisz jakie radio firma + moc wyjsciowa oraz o glosnikach cos wiecej

jak to niema znaczenia!!! bigunowość jezeli chodzi o car audio musi byc zachowana bo inaczej wlasnie basu niema gdy graja razem. najlatwiej to srawdzic balansem w radiu jak wezmiesz tylko jeden i zacznie grac leiej to znaczy ze musisz rzeiac kable

A ja mysle ze odwrotne podlaczenie plusa i minusa znacznie pogorszy niskie tony, no chyba ze w obu glosnikach zamienimy jednakowo ( tzn w kazdym plus>>minus i minus>> plus)to nie stanie sie nic praktycznie, ale jesli w jednym bedzie prawidlowo a w drugiim na odwrot to zapomnij o basie ( glosniki graja wtedy w przeciwfazie i powstale fale akustyczne wzajemnie sie wygaszaja)