Włączając nawiew jednocześnie włącza się wentylator-Co jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem z omega 2.0 16v
po wlaczeniu nawiewu , bez wzgledu na temperature,
jednoczesnie zalacza sie wentylator, co moze byc przyczyna takiego zachowania. Sprawdzalem bezpieczniki i wszystko wyglada ze jest ok,
przypuszczam ze gdzies jest zwarcie ale gdzie? macie moze jakies pomylsy ??

z gory dzieki

a jest klimatyzacja

no klima jest -dziala ...
sam juz kurcze nie wiem co to moze byc?
..

więc jeśli wyłączysz klime to wentylator nie będzie chodził (nie wiem jak w manualu ale w klimatroniku jest przycisk ECO) po prostu włączając nawiew automatycznie załącza się sprężarka klimatyzacji a wraz z nią wentylator który ma za zadanie wychłodzić chłodnicę kliamatyzacji

[ wiadomość edytowana przez: OpelOmega dnia 2008-03-03 23:05:42 ]

no tak o tym to wiem, ale co w przypadku gdy wlaczam sam nawiew ?bez wlaczania klimatyzacji i wlacza sie wentylator ?
-do tej pory tak nie bylo

ps. wersja z climatronikiem, sedan,

Cytat:
2008-03-03 23:11:23, dethmag pisze:
no tak o tym to wiem, ale co w przypadku gdy wlaczam sam nawiew ?bez wlaczania klimatyzacji i wlacza sie wentylator ? -do tej pory tak nie bylo ps. wersja z climatronikiem, sedan,

Przed chwilą włąśnie ci napisał że włącza się automatycznie, wciśnij przycisk eco i po sprawie, czytaj uważnie.

dotąd może tego nie zauważyłeś bo przy niskich temperaturach klima się nie załącza działa dopiero od ok. +2st.

nie wiem czy zauważyliście ale gdy wciśniemy energicznie pedał gazu (przy przyspieszaniu, na postoju) to klimatyzacja wyłącza się na ten moment, chyba żeby więcej mocy szło na koła.

Cytat:
2008-03-04 13:56:40, OpelOmega pisze:
(...)nie wiem czy zauważyliście ale gdy wciśniemy energicznie pedał gazu (przy przyspieszaniu, na postoju) to klimatyzacja wyłącza się na ten moment, chyba żeby więcej mocy szło na koła.

Pierwszy raz słysze... Włączając klimę angażujesz do pracy sprężarke klimatyzacji która jest napędzana paskiem.

[ wiadomość edytowana przez: Nelson dnia 2008-03-04 15:16:22 ]

owszem klima jest napędzana paskiem ale poprzez sprzęgło elektromagnetyczne i zwróć uwagę załącz klimę otwórz maskę i mocno przegazuj przepustnicą silnik zobaczysz że sprzęgiełko rozłączy sprężarkę bynajmniej u mnie w 2.5v6 automat z climatronikiem tak jest.

sory ze tak dlugo nie odpisywalem, ale nie mialem czasu
oczywiscie dzieki za pomoc i podpowiedzi ...

a rozwiazaniem okazalo sie rozebranie przelacznika ECO
, nie swiecila zarowka, wystarczylo rozebrac, przeczyscic,
i polutowac [powstal zimny lut czy jakos tak ]i dziala ...

wszytko dziala tak jak powinno i jest OK