MotoNews.pl

Do czego ten czujnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koło termostatu znajdują się dwa czujniki: jeden - z dwona przewodami to czujnik temperatury - to wiem, drugi - z jednym przewodem. Od czego jest ten czujnik, jeśli to czujnik, bowiem po wyjęciu wtycznki na luzie, obroty silnika nie zmieniają się - brak reakcji.

Z opisu to może być silnik 1,8 albo 2.0.
na biegu też będzie zero reakcji Odepnij ten kabelek i sprawdź sobie temperaturę silnika na wskaźniku .Napewno będzie mniej niż.......zero

Jeden jest od wskaznika temperatury a drugi informacyjny dla komputera. Jak sprawdzic ktory ktory to masz napisane wyzej/nizej.

Cytat:
2006-07-04 21:25:57, maskekk pisze:
Jeden jest od wskaznika temperatury a drugi informacyjny dla komputera. Jak sprawdzic ktory ktory to masz napisane wyzej/nizej.

do załączania wentylatora zresztą

kolego ten drugi czujnik ma za zadanie wlanczac wentylator chlodnicy na wyskokich obrotach czyli 2gi bieg tzn jezeli temp wzrosnie prawie do 105 stopni i wtedy wentylator ci chodzi mimo ze masz wylaczony kluczyk stacyjki

Cytat:
2006-07-05 17:07:22, MareczekR pisze:
kolego ten drugi czujnik ma za zadanie wlanczac wentylator chlodnicy na wyskokich obrotach czyli 2gi bieg tzn jezeli temp wzrosnie prawie do 105 stopni i wtedy wentylator ci chodzi mimo ze masz wylaczony kluczyk stacyjki

nie do konca
w espero ktore jezdżą po Polsce (komp IEFI-6) wentylatorami steruje komputer. Na obudowie termostatu są rzeczywiście dwa czujniki - jeden dla wskaźnika na desce, drugi dla komputera. Gdy komputer stwierdzi wysoką temperaturę płynu włącza wentylator na niski bieg, gdy komp wykryje temperaturę powyżej 105 st włącza wysokie obroty. Nie wiem czy jest możliwość zadziałania wentylatora po wyłączeniu stacyjki (u siebie tego nigdy nie zaobserwowałem)

Już wiem, sprawdziłem, dzięki.

Cytat:
2006-07-05 21:11:30, Robert_S pisze:
Nie wiem czy jest możliwość zadziałania wentylatora po wyłączeniu stacyjki (u siebie tego nigdy nie zaobserwowałem)

NIe ma. Wentylator działa tylko gdy silnik pracuje.

-----------------
czasem tu zaglądam