OT Kopanie kanału

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
oki Panocki... kanał powiedzmy wykopany w ziemi - jak wzmocnić sciany ? wymurować ? obrzucic jakoś ? ziemia raczej sie nie zapadnie tak łatwo... kopane oskardem tak twardo - żwirownia...

hmmmm też nad tym myśle i własnie sie zastanawiam jakby ścianki wzmocnić :/
Poka foty jak to wygląda schodki wykopałeś też w ziemi, czy raczej drabinka będzie

u mnie robota tak ciężka będzie, ze to sie opisac nie da. sama glina zwir i kamienie... pod fundament kilofem... schodzi mam ochote zrobić ale zobacze jaka długosc kanalu docelowo wyjdzie na razie sie wykuwam w posadzce z zapasem na wzmocnienie. szerokosc po wzmocnieniu boków chce mieć 100 cm

Bezwzględnie obmuruj!!!!!!!!!! To dla Twojego bezpieczeństwa. Nawet nie myśl o pozostaniu na samej wykopanej dziurze.

na pewno nie zostawie samej dziury kolejna przeszkoda to rąbniety ojciec... od kanalu ma mu się osunąć chalupa

Dobrze zaszachyj i zalej betonem. Jeśli myślisz tylko o kwestii bezpieczeństwa (choć też jest ważna) to nie zapomnij o tym że jak popada deszcz woda może ci tam podchodzić a wtedy będziesz mial lipe. Tylko zrób to dobrze żeby w zimie ci ścian nie rozmrozilo.

zrób tak jak my mamy w garażu
wykopany kanał , murowany z bloczków betonowych. w połowie długości jest pod katem 90 stopni na zewnątrz taki jakby kawalek domurowany na długości około 30 cm .
zeby wzmocnić konstrukcje

pod kanał i na boki z zewnętrznej strony edaj ze 3 warstwy czarnej grubej folii zeby ci woda nie wpływała jak podmoknie ci teren
posadzke to juz łatwo, gruzu troche i betonem zalać
i to wszystko
mozesz se też wnęki na klucze porobić, wyłożyc rigipsem albo nie wiem, panale trzasnąc ale to już kwestia włąsnej inwencji

Cytat:
2006-07-06 20:02:26, bizer_trikolor pisze:
zrób tak jak my mamy w garażu wykopany kanał , murowany z bloczków betonowych. w połowie długości jest pod katem 90 stopni na zewnątrz taki jakby kawalek domurowany na długości około 30 cm . zeby wzmocnić konstrukcje pod kanał i na boki z zewnętrznej strony edaj ze 3 warstwy czarnej grubej folii zeby ci woda nie wpływała jak podmoknie ci teren posadzke to juz łatwo, gruzu troche i betonem zalać i to wszystko mozesz se też wnęki na klucze porobić, wyłożyc rigipsem albo nie wiem, panale trzasnąc ale to już kwestia włąsnej inwencji

Nie zapomnij o jakuzi

Ja mam na rogach takie drewniane bele (pionowo) a ściany deskami wykładane (poziomo). Pomiędzy dechami a ziemią jest trochę luzu.

podnosnik kolumnowy se wstaw, kopac nie trzeba i w ogole latwiej

Cytat:
2006-07-07 00:14:06, ZoLt4R pisze:
podnosnik kolumnowy se wstaw, kopac nie trzeba i w ogole latwiej

a co? masz jakis tani do opchniecia?
P.S.
z checia zanabede droga kupna

co to znaczy "tani"

Ja bym zaczął od rozwiązania odpływu z kanału .....a kanał wziąłbym wykopał dziure....szalunki wsadził grubosc scianki no z 10 cm to chyba min ew zrobił zbrojenie i zalał betonem zrób sobie taki wuzeczek na podnośnik hydrauliczny fajna sprawa przesuwasz go po kanale i podnosisz autko w dowolnym miejscu

Cytat:
2006-07-07 00:24:04, ZoLt4R pisze:
co to znaczy "tani"

nie za 10 tysiecy

za 7,5 dychy mozna kupic taki do 2.7t wiec nie jest zle

Cytat:
2006-07-07 00:36:09, ZoLt4R pisze:
za 7,5 dychy mozna kupic taki do 2.7t wiec nie jest zle

nowy uzywany? do kaszla raczej starczy

nowy

Polecam w kwestii kanału z poniższym artykułem się zapoznać:
>> Kanał - uniwersalne stanowisko obsługowo-naprawcze (budowa) <<