Endura-DE a diesel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko czym różni się motor td(70ps) endura-de od motoru tdi(90). Z oględin wzrokowych widac, że jest troche inna pompa oraz endura ma więcej elektroniki do sterowania silnikiem

Drugie pytanko dotyczy tego czy można do td 70 ps założyc intercooler jeżeli tak czy to coś zmieni

ps:
auta z 96 roku z silnikami 70 i 90 ps rożniły się tym co napisałem.

Cytat:
2006-07-09 12:31:53, remas pisze:
Witam mam pytanko czym różni się motor td(70ps) endura-de od motoru tdi(90). Z oględin wzrokowych widac, że jest troche inna pompa oraz endura ma więcej elektroniki do sterowania silnikiem Drugie pytanko dotyczy tego czy można do td 70 ps założyc intercooler jeżeli tak czy to coś zmieni ps: auta z 96 roku z silnikami 70 i 90 ps rożniły się tym co napisałem.

Obawiam sie, ze poza intercoolerem i komputerem, tloki moga byc wzmacniane lub poprostu inne

piszesz że silniki 90 Konne mają więcej elektroniki. to jest właśnie ten problem. Pozatym nie wiem czy te 70 konne mają takie same tłoki jak 60 konne czy już wzmacniane 90 konne.

Właśnie na odwrót to 70 konna Endura ma więcej elektroniki i według opisów jest to nowsza wersja silnika 90 konnego, który był montowany przed 95 a Endura- de(70km) dopiero od 95 w góre. Więc nie wiem czy różnica jest tylko w mocy czy też w budowie wewnęcznej