| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-04-25 14:10:34 Panowie tunningowcy, czy takie folie zaciemniające na szyby to coś warte polecenia ?
Ile to kosztuje na wszystkie szyby ? Jaka jest tego wytrzymałość na ścieranie ? Dzieki z góry za info |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-04-25 14:52:27 550zł wszystkoe szyby, załorzyłem 2 lata temu i jest ok nic nie porysowane nic nie starte jak dlamnie to BOMBA ale to chyba wszystko kwestia gustu i jakości foli.. ja mam Amerykańskie.......
Jak chesz poogladac to poszukaj mojego esperaka w galeri dosyć harakterystyczny bo biały. |
Lotuss Fiat Linea Zabrze | 2003-04-25 15:38:20 Adminek...
Robiłes sam czy przez jakąś firmę. Interesi mnie to bo przymierzam sie powoli do ściemniania... Możesz podać jakieś namiary? |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-04-25 19:55:33 Firma moim zdaniem bardzo dobra bo co jest zadkościa tylną szybe mam zrobioną z jednego kawalka foli i to bez wyciagania szyby.... moim zdaniem facet ktory to zaklada to magik .. Namiary: Auto folie Tkacz Chorzów Karpińskiego 7 032-24-14-582 Odstawiasz bryke rano a popołudniu masz już gotowe.... |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-04-25 23:47:42 Mam przyciemnione wszystkie szyby czarnym odcieniem folii 20-sto procentowej. Dwa lata temu kosztowało mnie to 600pln. Wsztystkie folie zostały założone perfekcyjnie - przy zasuniętych szybach wygląda to jak by szyby były już barwione fabrycznie.
Jeśli chodzi o stopień zaciemnienia, to osobiście polecam przyciemnić przednie boczne szyby czarną folią 20% a pozostałe ciemniejszą np: 40% lub 60% - taki patent w espero jest jak najbardziej idealny... Nie bierz foli mniejszych niż 20% bo w takim wypadku szkoda wywalonej kasy, gdyż w słoneczny dzień nie będzie wogóle tego przyciemnienia widać... Ja osobiście żąłuję że wziołem 20-stki - za bardzo prześwitują... gdybym miał to robić jeszce raz to wybrał bym 30-stki... A co do tylnej szyby, to też przyciemnili mi ją z jednego kawałka folii bez wyciągania szyby, ale niestety CAŁKOWICIE pozbawili mnie ogrzewania bo pozrywali wszystki nitki... |
Lotuss Fiat Linea Zabrze | 2003-04-28 08:03:03 A jak po przyciemnieniu szyb - również tych bocznych z przodu wygląda przegląd techniczny ?
Nikt się nie czepa Może gliniarze ? |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-04-28 09:46:48 Mnie nie czepiają się ani gliniarze ani spece z przeglądu technicznego - wszystko zależy od tego jakiego stopnia przyciemnienia użyjesz na tych przednich-bocznych szybach... |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-04-28 11:01:08 No tak, tylko nikt nie wspomniał, że na wszystkie szyby to się nie da . Gość z namiaru Adminka podał cenę 600PLN za "wszystkie", ale bez przedniej ! Co prawda, na specjalne życzenie, za 400 zrobiłby przednią, ale do cholery, jeśli mam się użerać z glinaiarzami ... .
A jeszcze miesiac temu, śmiałem się z informacji, że u Łukaszenki na Białorusi nie wolno mieć przyciemnionych szyb, ale za to można mieć zupełnie czarną szybę z tyłu . I , cholera, teraz należałoby się pośmiać z rodzimych ciołków ustawodawczych . |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-04-28 14:05:50 co do dłuższego czasu to umnie jest ideał nadal oprócz wyblaknięcia foli niezaobserwowałem większych zmian a co do ogrzewania tylenej szyby to działa jak fabryka i nic mi się z folią niedzieje jedyne co to blaknie delikatynie jak zakładałem to w słoneczy dzień niedało się w żaden sposób do środka zajżeć z tyłu a teraz już po przytknięciu nosa do szyby widać delikatnie co jest w środku... |
Armani01 | 2003-04-28 17:52:54 Jako przyszły prawnik A jak cie zatrzymają to powiedz żeby przeczytali sobie 1. art.66 ust.1pkt 5 "Prawo o ruchu drogowym" 2. Normę branżową BN-76/3626-07 (chodzi o widoczność w zasięgu 180% 3. Regulamin 43 EKG ONZ (przud max 30%) 4. Rozporządzenie ministra transportu i gospodarki morskiej z 1 lutego 1993 par 55 ust 8 Dalej ust 2pkt 2 5. Prawo o ruchu drogowym art. 66 ust. 1 pkt 1 z powyższych to właśnie wynika. |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-04-28 18:50:05 Dzieki Adam za odpowiedź, ja już załozyłem roletę i chyba się będe tego trzymał.
Prawniku Armani - to jest cała litania, trzeba zrobic ściągę i wozić w dowodzie rejestracyjnym. A tak powaznie to "nie sądze" - ten termin tez ma coś z prawa |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-04-28 18:50:26 Armani01
1. Przeczytaj co masz napisane na szybie (szyba jest już fabrycznie przyciemniona o około 30%). 2. Po dokonaniu modyfikacji polegającej na oklejeniu szyb znajdujących się w polu widzenia kierowcy jedyną instytucją upoważnioną do wydania zaświadczenia, że oklejenie jest zgodnie z powołanymi przez Ciebie przepisami jest Instytut Szkła i Ceramiki w Warszawie. 3. Policjant na drodze w trakcie kontroli może odebrać Twojemu Espero dowód rejestracyjny nakazać ponowne badanie techniczne samochodu, albo kazać zerwać folię (ja wożę nóż do foli w bagażniku). Przyczyna będzie prozaiczna - stwarzanie niebezpieczeństwa w ruchu drogowym poprzez samowolne przyciemnienie szyb znajdyjących się w polu widzenia kierowcy. 4. Uwierz mi, ćwiczyłem już to na sucho z zaprzyjaźnionymi policjantami z drogówki i kolegą SSW. 5. Jedyna rada, przyciemnić tył bardziej niż przód, a z przodem nie przesadzać (tak jak ja to zrobiłem). [ wiadomość edytowana przez: Andrzej_Libera dnia 2003-04-28 20:10:29 ] |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-04-28 19:19:02 Andrzej ma niestety rację, oprócz przepisów są rozporządzenia wykonawcze bądź staniowiska prawników np. Ministerstwa Transportu w których "wyjaśniają" co mają na myśli przepisy...
niestety nie jest tak jak by się wydawało i już wielu poległo na foliach na przednich bocznych. Ja mma przyciemnione tylko 10% a na ażdej stacji mi mówią że nie ma siły żeby oficjalnie to klepnąć... Poza tym jest jedna metoda, otóż po zmierzchu, kiedy ciemne szyby wydają się jeszcze ciemniejsze, przy zatrzymaniu przez policję zapalm wewnętrzną lampkę i wtedy gliny widzą mnie bez problemu. Dla nich ważne jest czy te folie nie stwarzają dla nich zagrożenia... Zresztą masz na mojej stronie przepisany list od chyba Komendanta Głównego KM z interpretacją przepisów. Poza tym ostatnio ostro bębnili w telewizji o zakazie oklejania przednich bocznych.. |
sztrucel Espero Świebodzice | 2003-04-28 21:39:27 jezdze z ciemnymi szybkami juz 1,5 roku i "tylko" raz zabrali midowod....oczywiscie u znajomego zalatwilem przeglad i na drugi dzien bylo wporzadku ale i tak bylem wkurzony |
Armani01 | 2003-04-28 21:39:34 Oczywiście chodzi mi o folie z ATESTEM i zapewniam ,że jeśli policja spróbuje się przyczepić to oczywiście w każdym przypadku ma prawo ale po pierwsze to on musi udowodnić tobie a nie ty jemu że masz szyby przyciemnione bardziej niż 30%.
po drugie musi przedstawić ci podstawę prawną . A jeśli mimo to zabierze dowód to wy nie bierzcie mandatów, ewentualny wniosek do sądu zostanie przez sąd uznany za bezpodstawny. Jestem tak pewny siebie bo konsultowałem to z kolegami z policji (nie wszyscy policjanci są burakami) a ponadto mam artykuł z auto świata w którym wypowiada się komisarz Marcin Flieger z KGP i przytacza dokładnie takie same przesłanki jak ja . Ale oczywiście jak się policja uprze to pozostaje radca prawny a nie jakiś początkujący student jak ja Ale ja radze każdemu z was wysłać zapytanie jeśli jest to możliwe do KGP o to czy takie przyciemnienie jest zgodne z prawem. |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2003-04-29 08:27:09 Link do artykułu o którym pisał Armani :
http://autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=5684 |