Mała prośba do znawców tzw C

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam małą prośbę do koleżeństwa. Czy ktoś z posiadaczy Omy "C" ewentualnie ktoś doswiadczony w tej materii mógł rzucić okiem na to:
Co jest w schowku

I powiedzieć mi co tam siedzi w schowku. Interesuje mnie ten samochód ale nie mam pomysłu co mu zapakowali do schowka. Ja korzystam ze schowka i chciałbym to wypieprzyć ale jak to komp od silnika to moze byc trudno. W mojej B mv6 tego nie ma. Większe zdjęcia są na stronie tego komisu. Mozna się dokładnie przyjrzeć.
Przy okazji drugie pytanie do posiadaczy "C". Czy wszystkie C były standardowo z xenonami i czy miały spryskiwacze reflektorów. Bo duzo jest wozów które mają xenony ale nie maja sprysków. Czy mam rozumiec ze to sa auta walone w przód do których przy naprawie nie założono sprysków (KOSZTY!!)?
Kolejne pytanie to dziwny wyświetlacz od kompa. Wyglada jak TID ale w C to juz chyba montowali pełne kompy. Poza tym auto ma navi a zupełnie nie widze do niej wyślwietlacza. U mnie w B jest koło radia ale to inna deska. Myślałem ze w C to wyślwietlacz jest "normalny LCD" a nie mozaikowy jak w B i navi korzysta z LCD od kompa ale ten jakiś cienki jest. Wydawało mi się że w C z tego roku to juz moga się trafiać kolorowe.

A może jest ktoś z Gniezna kto podjechałby i rzucił okiem na tą brykę. Byłbym wdzięczny w browarach a teraz upał.

Pozdro
MCZ

Dopatrzyłem się w dużym powiększeniu, że "to" ma napis NOKIA więc pewnie to jest coś do telefonu. Moze zestaw głośnomówiący. Swoją droga dać głośnomówiący w schowku To tylko Niemcy potrafią

[ wiadomość edytowana przez: MCZ dnia 2006-07-10 14:26:18 ]

To jest telefonik
A navi jest w kompie. Wyświetlacz do wszystkiego.
Klawisze na kierownicy lub w konsoli.
Pzdr

Cytat:
2006-07-10 14:21:58, MCZ pisze:
Kolejne pytanie to dziwny wyświetlacz od kompa. Wyglada jak TID ale w C to juz chyba montowali pełne kompy. Poza tym auto ma navi a zupełnie nie widze do niej wyślwietlacza. U mnie w B jest koło radia ale to inna deska. Myślałem ze w C to wyślwietlacz jest "normalny LCD" a nie mozaikowy jak w B i navi korzysta z LCD od kompa ale ten jakiś cienki jest. Wydawało mi się że w C z tego roku to juz moga się trafiać kolorowe.

Ten display to GID (Graphics Info Display), oszczędnościowa wersja dla navi. Można samemu przezbroić na CIDa (czyli kolor LCD), ale wymaga zabawy z Techem i kupna "odmeldowanej" sztuki.

pozdr, Robert

jasne ze sa kolorowe, tylko trzeba odpowiedni model kupic, fakt kolorow to tam wiele nie ma ale bajer jest

Arielka, Nixon, Brutal, DZIĘKI.
Z "tym" w schowku teraz jest jasne- telefon.
Z wyświetlaczem też już mi pomogliście. Wiem już wiem co myśleć o wyświetlaczach.
Ale co z xenonami? Arielka, widzę w profilu że masz spryskiwacze reflektorów więc pewnie masz xenony. Więc pytanie: to są bi-xenony czy tylko mijania są xenon a drogowe zwykłe? Tak ja mam w B.
Ale co myśleć o samochodach bez sprysków a za to z xenonami. Bite z przodu czy jak?

Pozdrawiam
Marek

To auto z linka nie ma xenonow lub ma je dolozone nie przez fabryke.

Xenony w Omedze to wylacznie swiatla mijania. Dlugie to zwykle halogenowe zarowki.

Spryskiwacze maja zarowno wersje z xenonami (zawsze) jak i bez.

albo gość napisał, że auto ma xenony, a w rzeczywistości ich niema. Jakoś tzreba klienta przyciągnoć.
Potem przyjeźdza klient, ogląda,( stwierdza,że to nie xenon)a sprzedający mówi, że myślał że to xenony. (ew. że tak mu powiedział niemiec/francuz itp)
Standardowa ściema handlarzy.
Ale jeśli to xenony, to na 100% były w oryginale spryskiwacze.

Ta omega ma pokretlo recznej regulacji swiatel - zadna wersja z fabrycznymi xenonami tego nie posiada.

DrA, Czacha- DZIĘKI.
DrA, masz rację z tą regulacją świateł. Przecież ja mam xenony w mojej B i nie mam takiej regulacji. Mogłem na to zwrócić uwagę a nie zawracać głowę. Nawet jeśli ma xenony to "dołożone" i to nie fachowo czyli była walona w przód. Ale pytanie nie było całkiem bez sensu bo o ile się nie mylę to w B roczniki 98 i 99 wszystkie miały xenony w standardzie. A w każdym razie wszystkie mv6.
Z tym bi-xenonem to miałem nadzieję że może "C" już tak ma. Bo w B z xenonem światła drogowe nie mają większego zastosowania. Wiem z 5 letniego doświadczenia.

Dzięki wszystkim
Marek

Cytat:
o ile się nie mylę to w B roczniki 98 i 99 wszystkie miały xenony w standardzie. A w każdym razie wszystkie mv6.

Nie, ksenon zawsze był opcją. W standardzie były soczewy H1H7.

Cytat:
Nawet jeśli ma xenony to "dołożone" i to nie fachowo czyli była walona w przód.

Niekoniecznie, może właściciel po prostu potrzebował lepszych świateł i wymienił lampy. Wielu tak zrobiło, specjalnie pozbywając się psikaczy, które oprózniają zbiornik w 3 nanosekundy. A tego czy tamta była bita i tak nie sprawdzisz na odległość.

Cytat:
2006-07-11 08:49:41, Immo pisze:
Nie, ksenon zawsze był opcją.

To pewnie zależy od rynku. Ale na niemiecki od '98 (czyli od pojawienia się xenonów w Omedze), było to standardowe wyposażenie wersji MV6 i Sport.

pozdr, Robert

Cytat:
2006-07-10 20:40:14, DrA pisze:
To auto z linka nie ma xenonow lub ma je dolozone nie przez fabryke. Xenony w Omedze to wylacznie swiatla mijania. Dlugie to zwykle halogenowe zarowki. Spryskiwacze maja zarowno wersje z xenonami (zawsze) jak i bez.

DrA bardzo ładnie ujął odp. na Twoje do mnie pytanie
Moja sugestia co do oryginału: auto ma nietypową ramkę wokół konsoli. Ciekawe jaka to wersja
I wyświetlacz jakiś taki dziwny...
No i czepnę się szczegółu
"Opcje wyposażenia: autoalarm, centralny zamek, klimatyzacja, poduszka powietrzna x4, [bla bla bla]... lakier metalik"
To nie jest metalic

[ wiadomość edytowana przez: arielka dnia 2006-07-11 21:51:58 ]

Cytat:
2006-07-11 21:51:09, arielka pisze:
auto ma nietypową ramkę wokół konsoli. Ciekawe jaka to wersja

Ramka jak najbardziej typowa, zgodna z boczkami karoseryjnymi. Podobnie siedzenie półkubły z wysuwanym podparciem lędźwiowym. Wszystko to "chadzało" w wersji sport. A brak xenonów - może by sprawą rynku, patrz niżej.

pozdr, Robert

Witam,
Nixon
Ty to masz wersje wyposażenia w małym palcu. Podziwiam.
Czy silniki też masz tak obcykane? Teraz chcę przejść na TD i patrzę tylko na 2.5 DTI ale rozmyślam nad 2.2 DTH. Na razie wykluczam ten motorek ale jest tego dużo na rynku, zwłaszcza '02 i '03 (a tylko takich szukam) i jest z czego wybierać. Myślę, że będzie za słaby do Omy. Zwłaszcza że teraz mam MV6.
Zgadzam sie, że ta ramka jest typowa. Powiem więcej. Przeglądam Omegi 2.5 DTI od jakiegoś miesiąca i większość ma właśnie te "aluminiowe" ramki. Mnie osobiście bardziej pasuje "drewno" ale... wybrzydzał będę jak pójdę (kiedyś) do salonu.

Arielka
Wyświetlacz rzeczywiście jest dziwny dlatego zwrócił moją uwagę. Tak ze zdjęcia wygląda gorzej niż w mojej mv6 rok 98. No ale może w realu jest lepszy. Jeśli chodzi o kolor to wiem że z kobietami o kolorach się nie dyskutuje (jestem żonaty już parę lat ) ale w nomenklaturze Opla ten kolor nazywa się "grafit metalik" i od czarnego różni się tym że jest ... mniej czarny. I w ogóle to JEST grafit metalik bo.. inaczej to żona mi nie pozwoli go kupić. Juz mi zapowiedziała że nie będzie jeździć czarnym kombi bo to jest karawan. I tak nie będzie, bo ma swój srebrny, a czarnym karawanem będę woził kochanki . No, a poza tym to JEST caravan ale tego jej nie powiedziałem.

Immo
Czy wierzysz w to żeby jakiś Franz albo inny Jean zmienił lampy przednie i nie dał spryskiwaczy. Przecież nie dostał by badania technicznego. W Polsce to przechodzi, bo jak się dowiedziałem u nas nie są wymagane spryskiwacze. Ja mam xenony orginalne a nie mam sprysków (mały dzwon w przód) i bez problemu przchodzę badanie od 5 lat ale nie w "cywilizacji" .

Wszystkim wielkie dzięki za pomoc. Nie wykluczam tej Omy ale szukam dalej. Mam nadzieję, że coś znajdę do jesieni bo inaczej to będzie... Bawara 525 TD albo Passat

No i wogóle jeśli "ktoś zna kogoś" kto ściąga wozy z zachodu to niech da znać.

Pozdro,
Marek

Cytat:
2006-07-12 00:30:16, MCZ pisze:
Arielka Jeśli chodzi o kolor to wiem że z kobietami o kolorach się nie dyskutuje (jestem żonaty już parę lat ) ale w nomenklaturze Opla ten kolor nazywa się "grafit metalik" i od czarnego różni się tym że jest ... mniej czarny. I w ogóle to JEST grafit metalik bo.. inaczej to żona mi nie pozwoli go kupić. Juz mi zapowiedziała że nie będzie jeździć czarnym kombi bo to jest karawan. I tak nie będzie, bo ma swój srebrny, a czarnym karawanem będę woził kochanki . No, a poza tym to JEST caravan ale tego jej nie powiedziałem.

Nazwa koloru kolorowi nie równa
A propos kobiet i ich decyzji o kolorze, to w moim przypadku jedynym słusznym kolorem jest czarny=czarny, silnik benzyna i limuzynka, obligatoryjnie manual
No i na szczęście sama mogę o tym decydować
MCZ - Pozdrowienia dla żony!!!
No i pozdrawiam żony wszystkich klubowiczów, oczywiście

Cytat:
2006-07-12 00:30:16, MCZ pisze:
Witam, Nixon Ty to masz wersje wyposażenia w małym palcu. Podziwiam. Czy silniki też masz tak obcykane?

Nie w palcu, tylko w przyzwoitym faszystowskim materiale reklamowym O'98 . Silniki też tam są. A mam też cennik, jakby kogoś nurtowało, ile kosztowały jakieś opcje, to "wiem".

Cytat:
Wyświetlacz rzeczywiście jest dziwny dlatego zwrócił moją uwagę. Tak ze zdjęcia wygląda gorzej niż w mojej mv6 rok 98. No ale może w realu jest lepszy.

W realu nieco lepszy niż na tym zdjęciu, jest drobne ładne ziarno. Ale rozmiar jest słaby, to fakt.

pozdr,
Robert