MotoNews.pl

Kontrolka od klocków hamulcowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, zaczela mi sie swiecic kontrolka od klockow i oczywiscie po
je wymienilem, ale po wymianie nie zgasla wie ktos moze dlaczego?

ona nie jest również odpowiedzialna za ilość płynu hamulcowego?

Żeby nie zakładaćnowego wątku podpinam się Otóż mam w E30 podobny problem. Klocki są prawie nowe, płyn jest, tarcze w porządku a ta kontrolka raz na jakiś czas się zaświeci. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Może ktoś miał coś podobnego?

Pewnie coś z masą czujnika, z przodu jest w lewym kole a z tyłu w prawym

Witam !!!
Jestem po raz pierwszy na forum , sam szukam odpowiedzi na problemy które mam ze swoją bemką 316 E30.
miałem taki sam problem z kontrolką, wymieniłem klocki niestety kupiłem bez czujnika, po zlutowaniu końcówek (przewód jest z przodu przy kolumnie amortyzatora) problem się skończył.
Pozdrawiam !!!

Mam glupie pytanie. Czy kontrolka od klockow w mojej E36 to ten czerwony okrąg z wykrzyknikiem w srodku, czy z 3 paskami z lewej i z prawej strony okregu? Bo ta druga nie chce mi zgasnac. Co one dokladnie oznaczaja? Z gory dzieki.

A ja mam inny problem.
Mi się kontrolka nie zapala. Czujnik już haratał o tarczę i nic. Później sam próbowałem dotykać masy czujnikiem i nie działa. Żarówka w kontrolce napewo dobra.

u mnie tez po wymianie czujnikow byl problem z wyalczeniem kontrolki. ale na szczescie sama zgasla po pewnym czasie.
a jesli chodzi o symbole to kontrolka kloskow to ta pomaranczowa z trzema kreskami po lewej i po prawej. a wykrzyknik mi sei swieci na czerwono jak jest na recznym lub na zolto jak calkowicie wylacze kontrole trakcji.

witam
kontrolka z literą P to hamulec ręczny, z przerywanymi kreskami to klocki, z wykrzyknikiem to brak płynu hamulcowego przynajmniej tak jest w E30. Kontrolka klocków się zapali jak przetrze się kabelek i nie będzie obwodu, dlatego się niektórym pali ponieważ prawdopodobnie nie kontaktuje na wtyczce która jest przy kolumnie amortyzatora
Pozdrawiam

dzieki za informacje

"Hranol" ma racje, tak jest we wszystkich modelach i podejżewam że we wszystkich samochodach jakie jeżdzą po naszych drogach. Pragne jednak dodać że po wymianie klockówi wymianie czujnika kontrolka klocków nadal może się jeszcze palić-trzeba wtedy na kilka minut odłączyć akumulator, w ten sposób sygnał ten wykasuje się z pamięci i bedzie wszystko dobrze

Numer z odłączaniem akumulatora nic nie daje. W czujniku zatopiony jest drucik który się przeciera. Jeśli na przetartym kontrolka gaśnie to znaczy że w danym momencie "przejście" tworzy pył metalu powstały po hamowaniu. Trzeba po prostu kupić nowy czujnik (ok 15 - 18 zł) lub odciąć stary ok 0,5 cm od wtyczki i zlutować oba kabelki (niestety kontrolka już wtedy nie działa). 100 % gwarancji.

Zgadzam się z mws. Miałem kiedys podobny problem- komp. informował mnie (pomimo wymiany klocków) "Bremsbelag pruffen". Wymieniłem czujniki i po problemie.

ustosunkuje się do kilku poruszonych tutaj wątków. Płyn hamulcowy ma osobny czujnik i kontrolkę. więc czujnik zużycia nie ma z nim nic wspólnego i lampka zaświeca się niezależnie. Mój problem z czuj.zuż. wyglądał podobnie. zresztą kiedyś pytałem się na forum, ale nie dostałem sensownej rady. wymieniłem czujnik i sytuacja się nie zmieniła. lampka zapalała się podczas drgań (migała) albo gdy powietrze było wilgotne. czasami na równej drodze zapalała się i gasła. nie raz po wciśnięciu sygnału gasła. wiedziałem że gdzieś brak dobrej masy ale nie mogłem znaleźć. wczoraj podczas jezdy też się zapalała. W końcu się wkurzyłem i uderzyłem w tablicę z zegarami. lampka zgasła. zauważyłem ze od uderzeń gasła i zapalała się. okazało się że wtyk przewodów do tablicy nie łączy dobrze i gdy nim ruszałem to kontrolka wariowała. zdjęcie zegarów to dłuższa robota więc ze względu na niedzielę odpuściłem ale trochę tam poruszałem i dzisiaj jeszcze sie nie zapaliła. może podniesiony problem Kubarka ma podobne rozwiązanie?

Odnosnie tematu może ktos wie czy w okładzinach ręcznego w E 34 525 i też sa montowane jakieś czujniki??