Materiały eksploatacyjne do Accenta.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jaki olej ?
Jaki plyn hamulcowy.
Jaki plyn do wspomagania.
Czy zalozyc do niego swiece Iskra Gaz/jest na gaz.

Pozdrawiam

Cytat:
2006-05-17 22:00:49, accent1 pisze:
Witam Jaki olej ? Jaki plyn hamulcowy. Jaki plyn do wspomagania. Czy zalozyc do niego swiece Iskra Gaz/jest na gaz. Pozdrawiam

Jeśli Ci nie bierze oleju (a Accenty lubia czasami wypić) to nalej dobrego syntetyka (mobil 1, castrol magnatec itp) lub półsystetyka - ja osobiście jeżdżę na Midlandzie 10W/40 za którego płacę 60 PLN/4l i jestem bardzo zadwolony

Płyn kamulcowy obojętnie - byle w miarę markowy i spełniający wymagania producenta.

w reszcie się nie wypowiadan bo nie mam gazu ani wspomagania

Dzięki za informacje. Troszke mi umyka oleju. Ale w zasadzie nie jestem pewien czy spala go czy umyka przez uszczelki, bo na silniku są wycieki - uszczelka klawiatury.
Wczesniej miałem niedobry filt oleju i umykał olej, cały silnik ma ślady po umykającym oleju i narazie nie wiem przez co umyka.
Ostatnio wymieniłem na syntetyk, ale przez te nieszczelnosci mi umyka, a moze one powstały przez niego?

Co do plynu hamulcowego to nie znam zaleceń producenta.

W Accencie
Olej zalewam teraz Mobil 1 5W/50. Wcześniej 0W40.
Płyn hamulcowy DOT 4
Świeczki NGK BKR6ES-11
Do wspomagania Mobil ATF 220
Pozdrowionka;D

dzinx.

A jaką lepkosc oleju zaleca producent?

Wiem ze mobil 1 - dosc drogi on.
Chyba zaleje czyms tanszym, bo uważam ze roznica bedzie o ile zauwazalna to nie znaczna. Tylko jaki najepiej - myslalem o jakis polsyntetyku. Wczesniej jak pisałem jezdzilem na syntetyku ale tylko jakies 3-4k od kupna. Chyba za dobry olej dla niego za bardzo go czysci.

co sądzicie o
Ze strony:

http://www.caroil.com.pl/index.php?id=13&cat=2&co=109

Valvoline MAXLIFE 10W40 4l.
Odmładza starsze silniki.
Stworzony specjalnie do silników z przebiegiem powyżej 100.000 km spowalnia proces starzenia i wydłuża żywotność starszych silników. Dzięki unikalnemu systemowi dodatków uszlachetniających skutecznie regeneruje i konserwuje uszczelki, zapobiega wyciekom i minimalizuje zużycie oleju. Zapobiega utlenianiu oleju i ułatwia rozruch silnika w niskich temperaturach. Ogłoszony Produktem roku 2001 w USA, wg miesięcznika Lubricants Word, jest najbardziej zaawansowanym technologicznie produktem tego typu na rynku. MaxLife jest przeznaczony do samochodów osobowych oraz lekkich dostawczych i nie powinien być stosowany w samochodach zabytkowych.

Valvoline to dobra firma, ale jakoś nie wierzę w te brednie o 100000 km - silnik jeśli tylko był dobrze traktowany i jeżdził na dobrym oleju obędzie się bez tego typu wynalazków.
Nie wiem ile kosztuje ten olej, ale wlałem kiedyś na próbę Castrola dla dużych przebiegów (nie pamiętam nazwy) i po 2 kkm go wymieniłem.
Naprawdę polecam oleje Midland (dawny Quaker State) - cena rozsądna, a parametry niezłe (lepsze od Lotosa)

MISTER

Wlałem jednak lotosa połsyntetyka 10w 40.
Dolalem plyn hamulcowy DOT 4 co do tego oleju Midland to za pozno przczytałem twoją odpowiedz.

a jaki olej zaleacie do skrzyni biegow dla accenta 95r ? bo wypadalo by go wymienic.

Cytat:
2006-05-21 23:42:30, krawiol pisze:
a jaki olej zaleacie do skrzyni biegow dla accenta 95r ? bo wypadalo by go wymienic.

Ja zalałem Midlandem 75W/85 - jest to syntetyk w cenie ok 25 pln za litr - skrzynia chodzi rewelacyjnie (jak na Accenta
Na poczatku miałem Mobila 80W-A , ale to minerał i zimą skrzynia chodziła kiepsko, potem wlałem Selenię 75W/90, ale też była kiepska.
Ogólnie najlepiej zalać syntetykiem tylko należy pamiętać aby był klasy GL-4 bo GL-5 Accenciki nie lubią

MISTER

dobra dobra mam accenta z 96 roku z przebiegiem 160 tys. za grzyba nie moge dostac polskiej instrukcji serwisowej wiec prosil bym aby ktos mądry napisal :
-jaki olej do silnika mineralny czy syntetyk
płyn hamulcowy
plyn od wspomagania
olej skrzyni biegów

[ wiadomość edytowana przez: airvolf dnia 2006-07-17 16:18:48 ]

a ja mam pytanie. nie zmianialem oleju w skrzyni od nowosci... czyli 99 000km... wypadalo by zmienic?

Witam.
Panowie odnosnie oleju do skrzyni biegów do Accenta to mogę zaproponowac Castrol SMX-S 75W-85.
Wymieniałem w czasie okresu zimowego na MOBIL1 ale przy -20C skrzynka chodziła bardzo ciężko.Od razu za namową mechanika przeszedłem na w/w Castrol i skrzyneczka przy tych ostatnich zimowych,siarczystych mrozach chodziło bardzo lekko.
Odnośnie materiałów eksploatacyjnych do Accenta to wyczytałem że autka które były ściągane z zachodu to firmowo były zalewane materiałami ekspl.Castrola. U nas w serwisach Hyundai jak zauważycie prawie wszędzie wciskają Mobbil1. Ja mogę to potwierdzić po swoim aucie gdzie mam oryginalne nalepki Castrola od różnych materiałów eksploat.
Pozdrawiam
Mariusz