| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2006-05-17 22:00:49 Witam
Jaki olej ? Jaki plyn hamulcowy. Jaki plyn do wspomagania. Czy zalozyc do niego swiece Iskra Gaz/jest na gaz. Pozdrawiam |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2006-05-18 22:47:15 Dzięki za informacje. Troszke mi umyka oleju. Ale w zasadzie nie jestem pewien czy spala go czy umyka przez uszczelki, bo na silniku są wycieki - uszczelka klawiatury.
Wczesniej miałem niedobry filt oleju i umykał olej, cały silnik ma ślady po umykającym oleju i narazie nie wiem przez co umyka. Ostatnio wymieniłem na syntetyk, ale przez te nieszczelnosci mi umyka, a moze one powstały przez niego? Co do plynu hamulcowego to nie znam zaleceń producenta. |
bartis HF MEMBER Hyundai Accent Rybczewice | 2006-05-18 23:24:55 W Accencie
Olej zalewam teraz Mobil 1 5W/50. Wcześniej 0W40. Płyn hamulcowy DOT 4 Świeczki NGK BKR6ES-11 Do wspomagania Mobil ATF 220 Pozdrowionka;D |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2006-05-18 23:57:09 dzinx.
A jaką lepkosc oleju zaleca producent? Wiem ze mobil 1 - dosc drogi on. Chyba zaleje czyms tanszym, bo uważam ze roznica bedzie o ile zauwazalna to nie znaczna. Tylko jaki najepiej - myslalem o jakis polsyntetyku. Wczesniej jak pisałem jezdzilem na syntetyku ale tylko jakies 3-4k od kupna. Chyba za dobry olej dla niego za bardzo go czysci. |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2006-05-18 23:59:43 co sądzicie o
Ze strony: http://www.caroil.com.pl/index.php?id=13&cat=2&co=109 Valvoline MAXLIFE 10W40 4l. Odmładza starsze silniki. Stworzony specjalnie do silników z przebiegiem powyżej 100.000 km spowalnia proces starzenia i wydłuża żywotność starszych silników. Dzięki unikalnemu systemowi dodatków uszlachetniających skutecznie regeneruje i konserwuje uszczelki, zapobiega wyciekom i minimalizuje zużycie oleju. Zapobiega utlenianiu oleju i ułatwia rozruch silnika w niskich temperaturach. Ogłoszony Produktem roku 2001 w USA, wg miesięcznika Lubricants Word, jest najbardziej zaawansowanym technologicznie produktem tego typu na rynku. MaxLife jest przeznaczony do samochodów osobowych oraz lekkich dostawczych i nie powinien być stosowany w samochodach zabytkowych. |
mister HF MEMBER Toyota Avensis D4D '99 Czeladź | 2006-05-20 16:12:22 Valvoline to dobra firma, ale jakoś nie wierzę w te brednie o 100000 km - silnik jeśli tylko był dobrze traktowany i jeżdził na dobrym oleju obędzie się bez tego typu wynalazków.
Nie wiem ile kosztuje ten olej, ale wlałem kiedyś na próbę Castrola dla dużych przebiegów (nie pamiętam nazwy) i po 2 kkm go wymieniłem. Naprawdę polecam oleje Midland (dawny Quaker State) - cena rozsądna, a parametry niezłe (lepsze od Lotosa) MISTER |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2006-05-20 18:22:11 Wlałem jednak lotosa połsyntetyka 10w 40.
Dolalem plyn hamulcowy DOT 4 co do tego oleju Midland to za pozno przczytałem twoją odpowiedz. |
krawiol HF MEMBER Hyunadi Accent Zabrze | 2006-05-21 23:42:30 a jaki olej zaleacie do skrzyni biegow dla accenta 95r ? bo wypadalo by go wymienic. |
mister HF MEMBER Toyota Avensis D4D '99 Czeladź | 2006-05-22 23:04:43
Ja zalałem Midlandem 75W/85 - jest to syntetyk w cenie ok 25 pln za litr - skrzynia chodzi rewelacyjnie (jak na Accenta
Na poczatku miałem Mobila 80W-A , ale to minerał i zimą skrzynia chodziła kiepsko, potem wlałem Selenię 75W/90, ale też była kiepska. Ogólnie najlepiej zalać syntetykiem tylko należy pamiętać aby był klasy GL-4 bo GL-5 Accenciki nie lubią MISTER |
airvolf HF MEMBER hyundai accent Reda | 2006-07-17 16:16:38 dobra dobra mam accenta z 96 roku z przebiegiem 160 tys. za grzyba nie moge dostac polskiej instrukcji serwisowej wiec prosil bym aby ktos mądry napisal :
-jaki olej do silnika mineralny czy syntetyk płyn hamulcowy plyn od wspomagania olej skrzyni biegów [ wiadomość edytowana przez: airvolf dnia 2006-07-17 16:18:48 ] |
awariall HF MEMBER Hyundai Accent sedan Puławy / Wrocław | 2006-07-18 01:22:15 a ja mam pytanie. nie zmianialem oleju w skrzyni od nowosci... czyli 99 000km... wypadalo by zmienic? |
mariusz1209 HF MEMBER Hyundai Accent Piaseczno/Giżycko | 2006-07-18 12:23:50 Witam.
Panowie odnosnie oleju do skrzyni biegów do Accenta to mogę zaproponowac Castrol SMX-S 75W-85. Wymieniałem w czasie okresu zimowego na MOBIL1 ale przy -20C skrzynka chodziła bardzo ciężko.Od razu za namową mechanika przeszedłem na w/w Castrol i skrzyneczka przy tych ostatnich zimowych,siarczystych mrozach chodziło bardzo lekko. Odnośnie materiałów eksploatacyjnych do Accenta to wyczytałem że autka które były ściągane z zachodu to firmowo były zalewane materiałami ekspl.Castrola. U nas w serwisach Hyundai jak zauważycie prawie wszędzie wciskają Mobbil1. Ja mogę to potwierdzić po swoim aucie gdzie mam oryginalne nalepki Castrola od różnych materiałów eksploat. Pozdrawiam Mariusz |