Czy ktoś sam zakładał alarm do omesi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chodzi mi o jakieś wskazówki na ten temat aby się w coś nie wrąbać

Jom zakładoł!!! Co tam chcecie wiedzieć Panie

O to git.
Chodzi mi o najlepsze miejsce montażu centralki, oraz gdzie się najlepiej wpiąć ze sterowaniem zamka centralnego?

Ogólnie rzecz ujmują trudno jest powiedziec gdzie jest najlepiej. Dasz w okolicach zegarów będziesz miał mało dłuższych kabli bo obok jest wszystko co musisz podłączyć. Należy też mieć na uwadze że trzeba mieć w miarę dobry dostęp do centralki jakby coś się stało i trzebaby było znowu pogrzebać a nie pół samochodu znowu rozbierać. Do centralnego możesz się wpiąć przy samym sterowniku lub przy lewym słupku (od kierowcy) tam jest 51 stykowe złącze jedno z ważniejszych zresztą. Musisz sobie wszystko przeanalizować. Ja akurat wpiąłem się bezpośredno do sterownika. Jak sobie określisz gdzie będziesz miał centralkę to szybko określisz gdzie najlepiej się wpiąć w sterownik centralnego.
Jakbyś coś chciał wiedzieć to wal na gg.

Powodzenia.

Chodzi mi o najlepsze miejsce montażu centralki, oraz gdzie się najlepiej wpiąć ze sterowaniem zamka centralnego?

Ja zainstalowałem centralkę pod maską silnika po prawej koło kolumny amorka .Wsadziłem ją w chermetyczne pudełko alu po wzmacniaczu kablowym tv ,kabel wielozyłowy poszedł do kabiny w pustych przepustach nad pedałami ,do kierunków podpiełem się w progu od kierowcy a centralny zamek wytargałem przy słupku koło klamki od maski ,antena i syrena jest miedzy grillem a chłodnicą.
Zajęło mi to 3 popołudnia ale jest konkretnie zrobione ,centralka przezyła mycie silnika pozytywnie i mam dobry zasieg pilota z racji na antene przy grilu (czasem musze go uciszać z okna jak tir przejedzie).

Już po bólu, założyłem alarm i działa fajnie tylko mam problem z CZ wszystko jest niby OK otwiera i zamyka bez problemu ale jest kłopot z przednimi drzwiami, mianowicie tak jakby nie do końca podnosił zamek. Może ktoś już przerabiał ten temat? Wydłużanie czasu podania impulsu nic nie daje, jest to na 99,9999999999999999999999% usterka mechaniczna. Przed rozebraniem drzwi chciałbym zasięgnąć opinii na ten temat.

brak całkowitego zamkniecia oraz otwarcia rygli centralnego zamka to powszechnie znana usterka w omesiach. niestety jest to usterka siłownika i jego czyszczenie i inne są tylko półśrodkiem.

mozna próbować przeczyścić siłownik oraz posmarować cięgna, powinno pomóc na jakiś czas. przy zdejmowaniu tapicerki drzwi trzeba też się trochę pomęczyć.
jeśli nie wiesz jak daj znać to dokładnie opiszę.

Buuuuuuuuuu, to mnie zmartwiłeś, ale powalczę może da radę, co do zdejmowania to troszkę wiem bo raz zdejmowałem, ale czy jest może jakiś sposób żeby nie męczyć się ze zdejmowaniem w okolicach rygla od zamka ???