Kabel do antenki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich mobili....
Kupiłem sobie nowe radyjko Unidena 520 pro i antenke midlanda ML-145 z magnesikiem.
Okazało się że mam za krótki kabel i muszę go wymienić.
Orginalny kabel to RG-85 50OM ale wyczytałem że H155 jest dużo lepszy. Potrzebuje informacji jak mam dobrać długość kabla do antenki... I potrzebuje kogoś kto mi to zestroii. Oczywiście jestem w stanie uiścić opłatę za pomoc....

Jeśli macie jakieś instrukcję odnośnie długości kabla i jego wymiany to będę wdzięczny...

Cytat:
2006-07-06 12:10:41, dekrzycho pisze:
Witam wszystkich mobili.... Kupiłem sobie nowe radyjko Unidena 520 pro i antenke midlanda ML-145 z magnesikiem. Okazało się że mam za krótki kabel i muszę go wymienić. Orginalny kabel to RG-85 50OM ale wyczytałem że H155 jest dużo lepszy. Potrzebuje informacji jak mam dobrać długość kabla do antenki... I potrzebuje kogoś kto mi to zestroii. Oczywiście jestem w stanie uiścić opłatę za pomoc.... Jeśli macie jakieś instrukcję odnośnie długości kabla i jego wymiany to będę wdzięczny...

Przy długości kabla jakiego będziesz potrzebował nie ma sensu zamieniać RG 58 na inny.Natomiast jeśli chodzi o długość...W książkach pisze,że odcinek kabla 1/2 fali,czyli tak naprawdę ok.3,64m nie wprowadza do ukladu żadnych problemów.Idąc tym torem rozumowania,następną długością byłoby 7,28m,ale to byłoby z pewnościa za dużo/trudno zmieścić w samochodzie/.Inne źródła podają,że należy stosować 1/4 odcinki fali,czyli 1,82m lub jego nieparzyste krotności,czyli następna długość to 5,46m.Oczywiście te dlugości uwzględniaja współczynnik skrócenia.Tak więc co lekarz,to inna diagnoza.

Wyzsza szkola jazdy z tym tematem

Cytat:
2006-07-06 12:10:41, dekrzycho pisze:
Witam wszystkich mobili.... Kupiłem sobie nowe radyjko Unidena 520 pro i antenke midlanda ML-145 z magnesikiem. Okazało się że mam za krótki kabel i muszę go wymienić.

Ja w swoim ML-145 też musiałem wymienić przewód ale z tego powodu że mi zimą popękał w miejscu przytrzskiwania drzwiami a następnie przerwał się "gorący".
Założyłem dłuższy przewód od pozostałości po innej antenie i dobrze mi chodzi choć SWR nie chce mi zejść poniżej 1,3 a poprzednio był 1,1.
Nowy przewód jest o połowę dłuższy od oryginału. Ponieważ miał świetny kątowy wtyk do radia to lutowałem przewód tylko w podstawie magnetycznej. Nie odczuwam wyraźnego spadku zasięgu łączności .

kabel antenowy jest transformatorem impedancji. Półfalowy odcinek kabla (5,5x0,66=3,64) przenosi z wejścia do wyjścia taką samą impedancję, czyli radio widzi takie obciążenie, jakie stanowi antena. Jeśli antena jest prawidłowo zestrojona (czyli jest w rezonansie) i ma zakładane 50 om, długość kabla NIE MA znaczenia... w przeciwnym razie dobrze jest stosować zasadę wielokrotności pół fali (pamiętając o wsp. skrócenia kabla!). Dla "mobilowych" długośći kabli nie ma najmniejszego sensu stosowanie H155, nie będzie żadnej różnicy, a poza tym jest strasznie sztywny...

ludziska a mozę dlatego mi moja Maryland nie chodzi z Unidenem 520 za dobrze bo jak zkładałem to uciełem z 50cm kabla bo był za długiCzy to ma aż takie znaczenie??

tych 50cm kabla nie ma wpływu na działanie anteny, dobrze zrobiłeś że uciąłeś. Spróbuj lepiej dostroić antenę (używając dokładnie półfalowego odcinka = 3,64m RG58 - przy strojeniu ma to b. istotne znaczenie, gdyż transformujące własności kabla nie będą fałszowały wyniku) i zwróć uwagę na sposób montażu (masa anteny, zarobienie końcówek, ew. uszkodzenia kabla itd). Typ radia nie ma żadnego znaczenia... chyba, że samo radio jest nie całkiem sprawne.