| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pawel0240 CB FORUM nadajnik Opel Astra GT Zabrze / Katowice | 2006-07-06 22:59:11 Wyzsza szkola jazdy z tym tematem |
JerryP CB FORUM nadajnik Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2006-07-08 18:53:38
Ja w swoim ML-145 też musiałem wymienić przewód ale z tego powodu że mi zimą popękał w miejscu przytrzskiwania drzwiami a następnie przerwał się "gorący". Założyłem dłuższy przewód od pozostałości po innej antenie i dobrze mi chodzi choć SWR nie chce mi zejść poniżej 1,3 a poprzednio był 1,1. Nowy przewód jest o połowę dłuższy od oryginału. Ponieważ miał świetny kątowy wtyk do radia to lutowałem przewód tylko w podstawie magnetycznej. Nie odczuwam wyraźnego spadku zasięgu łączności . |
sinpro Punto2 tarnów | 2006-07-18 15:36:52 kabel antenowy jest transformatorem impedancji. Półfalowy odcinek kabla (5,5x0,66=3,64) przenosi z wejścia do wyjścia taką samą impedancję, czyli radio widzi takie obciążenie, jakie stanowi antena. Jeśli antena jest prawidłowo zestrojona (czyli jest w rezonansie) i ma zakładane 50 om, długość kabla NIE MA znaczenia... w przeciwnym razie dobrze jest stosować zasadę wielokrotności pół fali (pamiętając o wsp. skrócenia kabla!). Dla "mobilowych" długośći kabli nie ma najmniejszego sensu stosowanie H155, nie będzie żadnej różnicy, a poza tym jest strasznie sztywny... |
teodor24 Sierakowice | 2006-07-19 10:10:43 ludziska a mozę dlatego mi moja Maryland nie chodzi z Unidenem 520 za dobrze bo jak zkładałem to uciełem z 50cm kabla bo był za długi Czy to ma aż takie znaczenie??
|
sinpro Punto2 tarnów | 2006-07-19 10:41:56 tych 50cm kabla nie ma wpływu na działanie anteny, dobrze zrobiłeś że uciąłeś. Spróbuj lepiej dostroić antenę (używając dokładnie półfalowego odcinka = 3,64m RG58 - przy strojeniu ma to b. istotne znaczenie, gdyż transformujące własności kabla nie będą fałszowały wyniku) i zwróć uwagę na sposób montażu (masa anteny, zarobienie końcówek, ew. uszkodzenia kabla itd). Typ radia nie ma żadnego znaczenia... chyba, że samo radio jest nie całkiem sprawne. |