Witam!!! i o wyjęcie rozrusznika pytam mv6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemanko wszystkim!

Jestem nowym klubowiczem i jakoś do tej pory nie miałem okazji zabrać głosu na forum ale mam nadzieję ze to się zacznie zmieniać
Wracając do tematu zacząłem wyciągać rozrusznik odkręciłem dwie śrubki przy użyciu nowo zakupionych kluczy torx i się trochę zdziwiłem ze rozrusznika nie da się wyjąć bez problemu bo zapiera się o poduchę silnika jest tam taka śrubka 19 ale bez kanału trudno mi było ją ruszyć i czy to coś da? jeszcze jedno jest tam strasznie mokro i tłusto skąd tam wziął się olej? raczej pokrywa zaworów wygląda na spoko lecz z tyły silnika trochę słaby dostęp może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem.
Z góry wielkie dzięki i do przeczytania!

Co do układu śrub nie pomogę, ale w kwestii pochodzenia oleju, to sprawa jest prosta, przecież rozrusznik zazębia się z kołem zamachowym, a to przykręcone jest do wału korbowego, który to wał jest uszczelniony za pomocą simmeringu w panewce tylnej.

Z rozrusznikiem jest fajna zabawa. Wymieniałem u siebie szczotki, bendyks i tuleje. Trzeba było odkręcic łapę silnika. Dopiero wtedy rozrusznik dał się wyjąć.

[ wiadomość edytowana przez: Andyfi dnia 2004-10-12 14:51:59 ]

mam pytanie odnosnie wyjecia tego rozrusznika .. jak go wyjac w domowych warunkach tzn czy musze podniesc samochod i w jaki sposob odkrecic ta ww. lape od silnika ... (czy w jakis sposon [podniesc silnik czy jak ?? ) prosze o pomoc dzieki