| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-06-30 23:29:07 Ostatnio wpadłem na pomysł sprawdzenia jaką temperaturę ma powietrze wylatujące z nawiewów przy włączonej klimie.
Temperatura zewnętrzna ok.32 stopni. Jechałem ok.20km-10km równa jazda, 10km co chwila stop. i tak: przy obiegu zewnętrznym poczas jazdy leciało ok. 1,5 stopnia, na postojach temperatura wzrastała do ok.3,5 stopnia, przy zamkniętym obiegu kolejno -1 stopień i 1,5 stopnia na postojach. Jako ciekawostka: w Corolce ojca (2003, 1,4 klima manualna) powietrze ma stałą temperaturę 10 stopni.Jeżeli temperatura powietrza spadnie do 9 stopni klima wyłącza się, po czym po chwili automatycznie załącza się. Ma jakiś czujnik czy co?
No ale w esperaku wchodzi 830 czynnika i są 2 wentylatory, a w rolce 420 i tylko jeden. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-07-01 00:21:46
Na mojej jest 730+-20.Ale nabili mi 830 bo:"automata nie przeciążysz tak,żeby klimę wyłączyło". I faktycznie przy załączonej klimie zmienia się (na niekorzyść) algorytm zmiany biegów.Z pospiesznego ślimaka robi się osobowy ślimak |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-07-01 13:38:58 Króliczku - coś masz nie tak. U mnie, jak depnę (jeszcze przed kick down) odłącza klimę. Wiem bo mi czasem sprzęgło klimy przy odłączeniu/załaczeniu zgrzyta - to słyszę. Tak więc u mnie nie czuć jakoś silninie spadku mocy na kolach przy klimie. Zmiana biegów jest taka sama. Za to mam wrażenie, że spalanie wzrasta dość istotnie.
[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-07-01 13:39:41 ] |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-07-01 15:30:56 Przy prawidłowo działającej klimie temperatura powietrza przy kratkach nawiewu powinna wynosic od 8-10 stopni
Klima ma chłodzić, a nie mrozić - może to być spowodowane przepełnieniem układu... To nie jest zdrowe dla sprężarki
|
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-07-01 16:18:56
Faktycznie wzrasta.U mnie do jakiś 13,5 elpegów. Ale jest tak: to jest twój pierwszy automat,mój zresztą też.To może inni "automatycy" się wypowiedzą. A zresztą, to jest koreański samochód-każdy ma swoją własną osobowość . i w każdym może być inaczej-chociaż nie powinno
[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2006-07-01 16:22:32 ] |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-07-02 22:41:15
AFAIK, zasada jest we wszystkich samochodach (nie tylko w espero / automatach) odłaczanie klimy przy mocnym dodaniu gazu ze względów bezpieczeństwa (może nie dotyczy to ciężarówek które maja od 400 do 500 KM) |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2006-07-03 09:24:20 hm - no właśnie u mnie też raczej nie wyłącza klimy i kiedy działa auto zbiera się wyraźnie wolniej - może jeszcze za mało pociskam, nic sprawdzę wkrótce. |
penmar EsPeRo CD POLICE | 2006-07-13 09:41:37 No to dodam swoje 3 grosze.
Ja jak wlanczam klime w czasie jazdy to tak samo czuje jak zaczyna sie slimaczyc jest znaczny spadek mocy. A co do temperaturki to jak ostatnio nabili mi po reklamacji to mialem tak wlasnie miedzy 8 a 10 stopni z 34 jak sprawdzili.
CZytajac ze tez macie taki spadek przy wlaczeniu klimy to juz sie uspokoilem chyba ze to jest nie normalne ?? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-07-13 09:51:45 Sprężarka w espero jest tak skonstruowana, że stawia silnikowi największy opór zaraz po włączeniu klimatyzacji. Musi ona bowiem wytworzyć wówczas wysokie ciśnienie w układzie. Gdy po stronie tłocznej sprężarki ciśnienie wzrasta, specjalny miech i dźwignia zmniejsza skok tłoków sprężarki, tym samym jej wydajność się zmniejsza, jednocześnie zmniejszają się opory w obracaniu wałka sprężarki.
Dlatego kierowca ma subiektywne odczucia o bardzo znacznym spadku mocy silnika po włączeniu klimy. To mówiłem ja, teoretyczny posiadacz klimatyzacji
[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2006-07-13 09:54:32 ] |
lussi2 ESPERO 1.5 16V piła | 2006-07-15 07:55:37 Pomyślmy może jak metodą domową dokoptować sobie układ na wzor klimatronika, napewno by to podniosło standard uzytkowania klimy . Tak wracając do waszego tematu to Esperaki mają bardzo wydajną spreżarke, lecz niestety sprzegiełko lubi dość czesto zawodzic. Koszt naprawy około 100zł |
lussi2 ESPERO 1.5 16V piła | 2006-07-15 08:02:44 Ale czymże jest spadek mocy do błogiego chlodu ktory owiewa nasze ciała i daje świadomość zagrożenia na drodze. Nie trzeba ciagle cisnąć tego biednego esperaka zeby uzyskać te fabryczne 12s, nie oszukujmy sie gdybysmy chcieli to kupilibysmy sobie honde z 90roku, ktrora w 8.5s do setki wali, za te same pieniadze. A wiec chłodźmy sie i cieszmy tym co mamy.
Wiwat Espero!!! |