| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
cb_marcin 125p Supercharged pionki | 2008-07-28 21:43:42 witam wszystkich mam zapytanie gdyż znalazłem gdzieś w sieci takie dystanse, co o nich sądzicie, dobre rozwiazanie?? moze jego największe minusy ? możliwe wady które mogą wyniknąć z eksploatacji, powiedzmy ze mam zamiar zrobić sobie takie tylko ze z centrowaniem na piaście co oczywiste i na zewntrz i z 4ema otworami a nie fasolkami jak na zdjeciu ja mam zamiar zorbić coś pokroju jak na załaczonym skanie projektu
co do tego projektu to tu są zaznaczone otwory jak na rozstaw 4x100 i na 4 x 98 i co do wymiaru 110 to jest on zmieniony na 80 już mi sie nie chciało załaczac programu do zmian |
MAD_DOGG F&F Sympatyk Ferrari killer & 100 ... Łódź | 2008-07-28 22:45:59 Może zanim zaczniesz planować, zobacz jak to wyglądało z drugiej strony, nie jest to prosty klocek, tą stroną na zdjęciu to akurat przylega do bębna. Ktoś wrzucał na forum te zdjęcia, więc gdzieś powinny być. Chyba lepiej nie drutować i zainwestować w standardowe dystanse...
EDIT: TU [ wiadomość edytowana przez: MAD_DOGG dnia 2008-07-28 22:51:06 ] |
Dar00 126p BIS/ 126p FL/ B ... Głosków | 2008-07-29 00:35:28 ano byly kiedys te dystanse na handel ale nie pamiętam kto je sprzedawał, wiem że te czerwone kółko to ja nanosiłem i to zdjęcie po przeróbce było ode mnie
EDIT no i jest. KLIK [ wiadomość edytowana przez: Dar00 dnia 2008-07-29 00:48:35 ] |
cb_marcin 125p Supercharged pionki | 2008-07-29 06:19:22 nie chce zaprzeczać ale możliwe ze zdjęcie było od ciebie z fotosika zaczęrpnięte, a wiec mozę jak sądzicie co mozę byc ich wadą podczas eksploatacji ?/ mogą pękać ?? ja od razu mówie będę robił stalówki a co do poprzednika, to te boczne wyfrezowania między srubami chyba potraktuje na frezarce CNC bo mam do takowej dostep [ wiadomość edytowana przez: cb_marcin dnia 2008-07-29 06:21:28 ] |
co-driver 5oo Giannini/126 #203 Łódź | 2008-07-29 10:37:01 to co pokazałeś na zdjęciu sa tzw. "koniczynki" i te poszerzenia były odlewane a potem obrabiane pod konkretne otwory centrujące,
jedną z zalet jest to że są stosunkowo lekkie, wad nie znam, w wyścigach lat temu dużo było ich wiele i nie było problemów żeby pękały, tak jak pisze MAD_DOGG jeżeli chcesz robić od podstaw poszerzenia to najprościej jest kupić walec aluminiowy o zbliżonej średnicy poszerzacza i dorobić go na tokarni, bądź kupić gotowe jest ich pełno na rynku
okrągłe poszerzacze będą mniejsze od kwadratowych co za tym idzie lżejsze |
cb_marcin 125p Supercharged pionki | 2008-07-29 19:21:22 no co do okrągłych to nie tak napewno gdyż w tych kwadratowych jest gdzie ci co podebrać, jak zapne w CNC to moge podbierać z każdej strony między śrubami, i jha to robie z blachy grubej na 35 mm i wytne najpierw na przecinarce plazmowej ładne dokałdne wadraty, potem na frezarke obrobie wierzch, żeby bło zewnętrze centrowanie dla koła, potem ząłoze frez Fi 12,5 i wyfrezuje otworek zgodnei do piasty czyli 98 do bobsleja, a potem odwóce, i wyfrezuje wewnętrzne cenrowanie, a co potem trza bedzie pomysleć nad programem do wyfrezowania wybrań między otworami, ale to jedno myslenie potem pare sztuk sie zrobi nie tylko dla siebie |
RUFF 126p i.e Poznań | 2008-07-29 20:22:37 Jak masz dostęp do cnc to zrób mi korby przynajmniej praca niepójdzie na marne bo po co sie meczyć jak mozna cały dystans na tokarce wykonać w kilka min. |
cb_marcin 125p Supercharged pionki | 2008-07-29 20:45:16 nie no co do CNC to nie chodzi o chwalenie sie czy o inne duperele lecz o to czy warta jest ta robota bo tniestety pare godzin trzeba poświecić ,ale chodzi mi ot o by nie wyszło ze sie nagle okaże ze to jest kuutos nie warte nawet grosza bo pęka czy cos ale skoro wasze opinie są tylko positiw to oczywiscie w wolnych chwilach biore sie za to bo jak co to na codzien pracuje wiec tlyo wieczorya blo weekendy i to jeszcze nie każde a jak zrobie toowszme ze sie pochwale wtedy a co |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2008-07-29 20:52:57 robienie dystansu na cnc to kompletna bzdura, element typowo obrotowy wiec moim zdaniem bez sensu. w ogole moim zdaniem robienie dystansu to jest bezsens, skoro mozna kupic tanie i dobre aluminiowe. A koszta materiału, roboty beda takie same a zrobisz stalowe... |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2008-07-29 21:19:34 mozna wrzucic na tokarke cnc, a zrobienie projektu typowego dystansu okraglego z aluminium i wygenerowanie kodu NC dla niego to jest moze gora 20 minut. nie wiem czy jest sens bawic sie w frezowanie czegos takiego, szczegolnie ze tak jak poochaty napisal takie elementy sa teraz za grosze. lepiej spedzic ten czas projektujac cos czego nei dda sie kupic i wykonywac takie elementy na obrabiarkach CNC |
cb_marcin 125p Supercharged pionki | 2008-07-30 07:27:55 c do materiału to mam go za free, po za tym mój plan zwrócił sie ku kwadratowym dysnansom, gdyz gdy na cnc wybiore z nich materiał między otworami jak na zdjeciu to bęą one lżejsze niż stalowe okrągłe, a co do kupna dystansów to owszem mozę i nie są takie drogie ale za kolpet 4szt, aluminiowych o szerokości 25mm trzeba dać koło 370-400 zł wiec to troche sporo, porównując co można za to innnego kupić |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2008-07-30 09:59:50 ale stalowy dystans tej grubosci to juz jest duzo wagi... ja mam stalowe 17 mm i juz sa ciezkie. to juz lepiej robic z alu, przynajmniej ma to jakis sens |
cb_marcin 125p Supercharged pionki | 2008-07-30 20:26:52 teoretycnei fakt macie racje ze ze stali ważyć będa zporo, ale podejzewma że po wybraniu nie bedzie to ażtaka straszna masa, |
cichy_b0b F&F MEMBER Fiat 126p/ Clio RS 1 ... Poznań | 2008-07-30 20:36:03 zrób z ołowiu wtedy dopiero będą ważyć "zporo" |
stasiu F&F MEMBER 125p 73' Łódź | 2008-07-30 20:40:51 i mozna napisac na nich "made in zapporo " ![]() ![]() ![]() |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2008-07-30 20:55:34 co zes sie uparl na to podbieranie? jak chcesz sobie cos tak bardzo podebrac to rownie dobrze mozesz wrzucic na tokarke i zrobic dystans okragly aluminiowy a nastepnie zrobic kieszenie miedzy otworami na sruby... nie rozumiem za bardzo twojego podejscia, po cholere na sile sobie zycie utrudniac? |
jacol_placol F&F Wolny Słuchacz :) 126p 1,2mpi, Octavia. warszawa | 2008-07-30 20:58:41 No dobra dystans,dystansem a mam pytanie jak to dziala na łozyska i na ile starczaja takie łozyska jak sa zalozone dystanse np no te 25mm? |
cb_marcin 125p Supercharged pionki | 2008-07-30 21:22:40 no raczej łożyska siadaja szbciej, ale jak np moja ciotka jeździ codziennie bąkiem około 60-100 km dzień w dzień i ma dyski 15 mm z tyłu i 20 z przodu na maluchoskich gumkach i jakoś 4 rok śmiga i nic , jedynie jedno łożysko dostało raczków a dokładnie bieżnia i niestety musialem wymienic ale to raczej nie z dystansów, a ze starości |