Grzejący się silnik-pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Posiadam Opla Ascone C
W zeszłym roku wymieniłem chłodnicę na używaną(naprawa poprzedniej nie była opłacalna) Zimą było wszystko elegancko, temperatura w normie. Z nadejściem wysokich temperatur silnik zaczął się grzać. Wymieniłem termostat na nowy ale to nie pomogło więc w tej chwili jeżdze bez termostatu a samochód i tak dalej się grzeje. Dwa tygodnie temu wymieniałem rozrząd więc z pompą wody też jest wszystko w porządku. Układ jest dobrze odpowietrzony(przynajmniej tak mi się wydaje) wszytskie uszczelki też są całe( nie dymi, płynów nie gubi)
W takim razie prawdopodobną przyczyną jest zakamieniona, zamulona chłodnica. Może też warto wyczyścić zewnętrzną stronę chłodnicy na której sie gromadzi błoto itp. W końcu to pogarsza odprowadzanie ciepła.
Moje pytanie jest następujące, czy znacie jakieś godne polecenia sposby wyczyszczenia chłodnicy, czy może są jakieś skuteczne środki, które można kupić na stacji.

Mi się wydaje że jednak najlepiej zanieść taką chłodniczkę do serwisu niech ją sprawdza przeczyszczą itp. A wentylator się władcza, może tu jest problem.

Wentylator się włącza- wszystko jest ok

Wentylator się włącza- wszystko jest ok

Wygłąda na częściowo nie drożną chłodnicę. Są dostępne PŁUKANKI do chłodnic, warto spróbować....

Zakupiłem odkamieniacz w markecie(nie pamiętam teraz nazwy, ale później podam) zgodnie z instrukcją go zużytkowałem. Dodatkowo wyciągnołem chłodnice i przeczyściłem ją pod bierzącą wodą oraz umyłem ją preparatem do czyszczenia felg(spsikałem środkiem, odczekałem kilka minut i spłukałem bierzącą wodą, powtórzyłem to 3 razy aż pozbyłem się całego syfu)
Zauważalnym efketem na pierwszy rzut oka jest szybsze oddawanie ciepła przez chłodnicę(rozgrzałem samochód w garażu i obserwowałem co się dzieje).
Pozostaje zobaczyć jaki będzie efekt podczas jazdy w mieście ale to dopiero w poniedziałek.