Jak jest z LPG na Węgrzech ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak jest z LPG na Węgrzech ?
Wie ktos może ??
Jeszcze jak to wyglada w czechach i na slowacji...?
Chodzi mi o dostępność oraz typ złącza, wiem że w europie są różne..
Trzeba przejściówke kupować czy nie ?

Na kiedy potrzebujesz te dane. Napisz cos wiecej, gdzie sie wybierasz, kiedy i ktoredy. Podrzuce wtedy garsc rad dotyczacych Wegier.

Nie wiem, jak z LPG, bo tankuje ON. Ale sprobuje sie dowiedziec.

z tego co sięorientuje to podobnie do nas a ceny niższe

PALIWA:

Tankujemy tylko na MOL, BP, OMV, Shell, ESSO – żadne stacje przy hipermarketach ani w podwórkach nie wchodzą w grę, ze względu na tragiczna jakość paliwa.
Ceny paliwa na stacji ESSO [2006-07-18]
ON – 282 Ft –> 4,05zł
Pb 95 – 299 Ft –> 4,30zł
Pb 98 – 309 Ft –> 4,44zł
LPG – nie jest tak łatwo jak w Polsce. Nawet na wielu dużych stacjach się go nie uświadczy. Co do cen i końcówek, to nie wiem niestety. Nigdy nie zwróciłem uwagi.

DROGI:

Obowiązkowa jest kamizelka odblaskowa. Trzeba ją mieć w kabinie pod ręką! Kieszeń boczna jest idealna do przechowywania.

Podstawa to nowa mapa Węgier. Przybyło trochę nowych dróg, w tym autostrad, mapa z ubiegłego roku, może się okazać mało przydatna.

Autostrady oznaczone są literkami M, np. M1, M6. Często obok autostrad biegną drogi krajowe, alternatywne. Wtedy droga ma sam numer, np. 6, zamiast M6. Ale drogi alternatywne są wąskie, pas w jedna, pas w drugą stronę. Bez pobocza. Często średniej jakości.

Trzeba pamiętać numer drogi, którą się jedzie, bo często numerek w ramce to jedyna informacja przez wiele kilometrów. Nie mylić z numerkami na zielonych tabliczkach, które wskazują odległość od Budapesztu (lub innego dużego miasta).

Koniecznie trzeba mieć winietkę. Automatyczna kontrola na autostradach przez system video.
Kary zbyt wysokie, więc nie opłaca się nie mieć.

Matrica D1 – czyli winietka autostradowa dla aut do 3,5t kosztuje odpowiednio:

4 napos (4dni) – 1520 Ft -> 21.84zł
Heti (tydzień) – 2500 Ft -> 35,93zł
Havi (miesiąc) – 4200 Ft -> 60,35zł
Eves (rok) – 37000 Ft -> 531zł

Dostępna na wszystkich stacjach, trzeba podać numer rejestracyjny auta, dobrze mieć ze sobą dowód rejestracyjny, można wtedy pokazać i ktoś z obsługi przy kasie wklepie do systemu. Nalepkę koniecznie na szybę, a potwierdzenie zapłaty do schowka!!!

Policja jeździ białymi autami, różnych marek, ma z boku niebieski napis Rendőrség. Jest bardzo upierdliwa, stoi często poza terenem zabudowanym, nawet w krzakach. Nagrywa z daleka przez kamery z videoradarem. Najchętniej jednak w małych wioskach, gdzie obowiązuje 50km/h.

PARKOWANIE

Parkowanie bez biletu parkingowego kończy się odholowaniem!
Samochody z LPG nie mogą parkować w parkingach podziemnych ani naziemnych piętrowych.

JAZDA PO BUDAPESZCIE

Mało lewoskrętów, wiele ulic jednokierunkowych. Jazda po centrum jest bezsensowna, kosmiczne korki!!! Lepiej zaparkować gdzieś auto i poruszać się komunikacją miejską, która jest na prawdę doskonała!!!

Dobry przewodnik po Budapeszcie pod adresem:
Budapeszt

[ wiadomość edytowana przez: darmcdoman dnia 2006-07-18 00:30:15 ]

[ wiadomość edytowana przez: darmcdoman dnia 2006-07-18 00:34:23 ]

dzięki za obszerną odpowiedź
narazie plany to okolice balatonu bo bliżej jak nad nasz morze
termin? nie znany jakoś w wakacje jeszcze
co z tego wyjdzie zobaczymy, narazie chce sie zorientować

myślicie, że taka mapa stacji LPG z allegro za 9.99 to dobra rzecz?
http://allegro.pl/item114392469_spis_mapa_lpg_anglia_austria_niemcy_chorwacja_hit.html

Nie warto! Poniewaz te same dane sa za darmo!
Zobacz:
LPG Wegry

to efetk poszukiwan w google w opcji grafika:
LPG Hungary

Z innymi krajami jest podobnie.

[ wiadomość edytowana przez: darmcdoman dnia 2006-07-18 11:15:37 ]