Szczêknê³o sprzêg³o

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam
Wczoraj jecha³am sobie do domu i nagle jak zmienia³am bieg sprzêg³o wyda³o dziwny d¼wiêk (jakby delikatnie strzeli³o ) i nie wyskoczy³o do koñca Zosta³o tak jakby delikatnie wci¶niête. Ale biegi przy zmienianiu normalnie wchodzi³y. Zatrzyma³am siê zgasi³am silnik, sprzêg³o wróci³o do normalnej pozycji. Przejecha³am po tym z 70 km i wiêcej to siê nie powtórzy³o. Nie martwi³abym siê tym ale jutro planuje d³u¿sz± przeja¿d¿kê (tak ok. 500 km i nie chcia³abym ¿eby mi w trasie gdzie¶ samochód stan±³) Czy wiecie co mo¿e byæ tego przyczyn±?

Cytat:
2006-07-18 11:59:19, agniechac pisze:
Witam Wczoraj jecha³am sobie do domu i nagle jak zmienia³am bieg sprzêg³o wyda³o dziwny d¼wiêk (jakby delikatnie strzeli³o ) i nie wyskoczy³o do koñca Zosta³o tak jakby delikatnie wci¶niête. Ale biegi przy zmienianiu normalnie wchodzi³y. Zatrzyma³am siê zgasi³am silnik, sprzêg³o wróci³o do normalnej pozycji. Przejecha³am po tym z 70 km i wiêcej to siê nie powtórzy³o. Nie martwi³abym siê tym ale jutro planuje d³u¿sz± przeja¿d¿kê (tak ok. 500 km i nie chcia³abym ¿eby mi w trasie gdzie¶ samochód stan±³) Czy wiecie co mo¿e byæ tego przyczyn±?

mi tam czasem co¶ strzyka jak gwa³towniej peda³ wcisnê, je¶li wszystko chodzi ok, biegi g³atko wchodz± to bym siê narazie nie przejmowa³.. ,
zmartwiê Ciê ze tam jest taka sprêzynka co lubi pêkaæ i z tym jest jak w totolotku.. jednym pêknie innym nie, czy stara czy nowa nie wa¿ne.. jak pêknie to nie masz jazdy:/ mnie to sprzêg³o 'wylosowa³o' i tak siê zdarzy³o.. ale na poczieszenie powiem ¿e prawopodobieñstwo ¿e to Ci siê stanie jest tylko troche wiêksze ni¿ wygrana w totka .

albo tarcza sprzegla sie zuzyla albo lozysko wyciskowe jzu sie konczy. Raczej obstawialbym na tarcze. Jak sprezyna peknie to lipa , jak sie kawalek jej ulamie to tez lipa bo wpadnie miedzy docisk a tarcze sprzegla lub miedzy tarcze a kolo zamachowe i sprzeglo bedzie slizgalo. Mialem kiedys juz taki przypadek, Proponuje te 500 km przejechac spokojnie nie katujac auta , plynnie zmieniac biegi przy niewielkich obrotach wtedy jest najmniejsze prawdopodobienstwo ze sie cos uwali

Kiedy¶ po takim d¼wiêku posz³y mi dociski, ostatnio mia³em ponownie i posz³a ³apa, ale czêsto te¿ strzela samoregulator. Po tych dwóch pierwszych przypadkach jazda jest niemo¿liwa, ale nie wiem jak z samoregulatorem, myslê, ¿e mo¿e pêkaæ na raty.

sprawd¼ regulator przy pedale sprzêg³a , mo¿e pêk³ plastik

Dzieki wielkie Przejecha³am tem 500 a w zasadzie 600km i na szczescie nic sie nie stalo. Wielkie dzieki za rady