ZAWOREK

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Stuka mi zaworek jak uruchamiam silnik po dłuzszym postoju na oleju miałem przejchane 13 tyś. Dzis olej zmieniłem czy to stukanie powinno sie uspokoić?????

mam silnik 1.5 16V

Zaworek... wywal... wstaw korek.

PS. Kurde jaki zaworek i jak on to wyczaił. Magik jakiś czy co?

Po 1. Jaki masz przebieg???
Po 2. Na jakim oleju jeździsz???
Po 3. Czy jesteś I włascicielem złomiaka i wiesz czy był katowany czy nie???
Moim zdaniema nie znając narazie powyższych odp. myślę że jak już stuka to żaden nawet niewiwdomo jaki najleprzy olej nic tu nie pomoże.
Głowica do roboty....
Możesz spróbować jakiś specyfików do czyszczenia zaworów polecama STP ale to tylko półśrodki.
Pozdro Paint

Cytat:
2006-07-19 21:01:43, Paint pisze:
Głowica do roboty

Pierdziel to

juz nic nie stuka nieiwem ale jakis jest strasznie czuły jak troche przekrocze termin wymiany odrazu sie odzywa teraz ma swierzutki olej CASTROL GTX MAGNATEC 5W40.
I wątpie czy głowica do roboty on dopiero mam przejchane 135 tys.
Ewntualnie to moze nie zaworek tylko szklanka.

włascicelem jestem 2 a poprzeni własciciel jezdził na TEXACO 5W40 j azmieniłem na CASROL GTX MAGNATEC syntetyk. Znałem tego faceta to zawodowy mechanik straszna skuza wiec go nie katował. WIece on nawet nie wyminieł zamka tylnej klapy tylko przy nim dłubał a i tak mi na dołach sie bagaznik otwierał niezle to wygladało jak sobie jade na gdańskiej a tu myk bagaznik w góre (spojler sie otwoerał powyzej 120 km jak w porsche zamek kosztował mnie 11 zł orginał daewoo.
Ogolnie samochód był zadbany wszystko wymieniał na czas w nim zresztą ja robie to samo nie lubie jak cos mi stuka w samochodzie.

powiedzcie mi ile powinien wyciągac esperak z agregatem 1.5??
mój tak do ok 180 km dochodzi i dalej juz nichce. tylko ze zanim sie rozpedzi to tej predkosci to troche trwa

Cytat:
mój tak do ok 180 km dochodzi

No i bedzie...

Ja jechałem 182 na V-Power pewnie jak bym nalał V-Power-Raicing to by poszedł wiecej ale 160 to już strach
Pozdro Paint

Cytat:
2006-07-20 19:33:48, Paint pisze:
Ja jechałem 182 na V-Power pewnie jak bym nalał V-Power-Raicing to by poszedł wiecej ale 160 to już strach Pozdro Paint

Ciekawi mnie jak do tego doszedłeś ze to było 182 a nie 184

Paint co sadzisz o tym zaworku co wczesniej napisałem podałem ci jaki olej leje i jaki jest to samochód.
jakąs godzine temu jechałem gdańsą 170 km/h i wczale nie było strchu.
Moze Ty masz ten samochó w kiepskim stanie i sie wszystko trzęsie

Poza tym PAINT ty masz pewnie 1.8 a ja mówie o 1.5 16V ze poszedł 180 km. moim zadaniem 1.8 nie powinien miec problemu z osiągnięciem 180km/h

Tejki it isi... masz kilkunastoletnie auto zalewane jakimś tam olejem (w sumie jeden kit jaki olej - naukowo już to zostało na tym forum udowodnione) więc przyzwyczaj się, że będzie już tylko gorzej, będzie coraz więcej stuków, zgrzytów, pisków itp.
Ale póki jeździ to jest git! Więc śmigaj do sklepu, kup czteropak, połóż się pod drzewkiem i podziwiaj złomiaka otwierając kolejne piwo i przepalając kolejną fajką.

Wiadomo że licznik trochę przekłamuje przynajmniej o10% na-zależy to też od profilu opon na jakich się śmiga
Miarodajnym testem byłoby sprawdzenie prędkości na FOTO radarze
Jój kolega ma szwagra policjanta z drogówki i kiedyś zrobił test UNIAKIEM jechał 120km/h a radar pokazał 111.5
Co do zaworka to myślę dokładnie tak jak piotr_ek
Jak na silnik 1.5 to 180km/h jest SPOX wkońcu o te 5 km mniej niż 1.8
A co do mojego Złomiaka to jest w doskonałym stanie z przebiegiemem 120 tyś. to fakt że osiągnięcie prędkości 180 km/h z silnikiem 1.8 nie jest niczym szczególnym ale tak jak już pisałem to już strach szczególnie na Polskich drogach
Pozdro Paint

to jest bardzo doby pomysł z tym piwkiem chyba zaraz tak zrobie pójde kupie zimnego Leszka
a co do zaworka to juz nie puka na nowym oleju wszystko OK
Pozdro dla wszystkich

Nieiwcie moze kiedy jest jakis zlot w okolicach wawy z chęcią bym pojechał bo jeszcze nigdy nie byłem na zadnym.

Może nie koło Wawy ale w Iłkach raptem te pare km zapraszamy 1-3 IX 2006