Czy to awaria cetralki bingo s ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, ma w samochodzie zainstalowany gaz ze sterownikiem bingo s, od pewnego czasu w trakcie jazdy na gazie następuje wyłaczenie (odcięcie) gazu i nie przełącza na benzyne i gaśnie samochód oraz blokowany jest przycisk w środku samochodu benzyna/gaz. Jednocześnie palą się lampki na przełączniku ale nie ma żadnej reakcji przy naciskaniu przycisku. Jedynym wyjściem jest wyciągnięcie bezpiecznika i reset cetralki gazu i wtedy mogę zapalić samochód. Byłem w warsztacie który montował całą instalację jednak nie wiedzą jaka jest przyczyna. Zastanawiałem nad dokonaniem aktualizacji oprogramowania centralki lub jej wymianą.
Czekam na odpowiedź na temat przyczyn niedomagania.

Pozdrawiam

Cos w tym jest. Mialem taka sytuacje w swojej reni. Centralka sie wieszala jak kiepski pecet. Pomagalo jej (do czasu) wyciaganie bezpiecznikow czyli twardy reset. Niestety po kilku takich razach odmawila wspolpracy na dobre. Na szczescie instalacja byla na gwarancji. Po wymianie na nowa historia zaczela sie powtarzac sie od nowa. Dowiedzialem sie od gazownika ze "tak sie bawic nie bedziemy - to auto tak ma itd"

Rozwiazanie problemu:
Poprowadzenie kabli do cetralki zdala od kabli wysokiego napiecia.

PS: gdzie zakladales gaz?

Instalacja gazowa jest najczęściej załączana impulsem z cewki WN, zakłócenia tego sygnału mogą być przyczyną takiego zachowania kompa LPG. Dziwi mnie natomiast, że przewody WN tak mocno "sieją", że aż zakłócają pracę instalacji. W każdym przewodzie WN powinien znajdować się tzw. tłumik minimalizujący zakłócenia radioelektryczne. Może na początek pożycz od kogoś jakieś inne przewody i sprawdź czy sytuacja się nie zmieni. Sprawdź też wszystkie podłączenia do "masy", szczególnie te z kompa LPG i z silnika. Możesz też spróbować dość "gęsto" owinąć wiązkę elektryczną do kompa LPG i obie końcówki tej owijki podpiąć do masy - czyli po prostu zaekranować wiązkę. Inna sprawa, że czasami sygnał z cewki WN jest na tyle słaby, że nie może wysterować kompa LPG i sam z siebie powoduje zakłócenia. Wyjściem z tej sytuacji jest zamontowanie wzmacniacza i filtra sygnału, produkowanego jako oddzielny element.