MotoNews.pl

Półoś - jak wyciagnac ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje wyciagnac polos zeby zdjac "plytke" do ktorej mocuje sie jarzmo zacisku...
tylko cos czuje ze po wyciagnieciu polosi bede musial dodatkowo
zdjac uszczelniacz i lozysko
co mi sie kompletnie to nie kalkuluje poniewaz sa dobre...
Zejdzie ??
no i jak wyciagnac polos ?
ciagniecie z calych sil nic nie daje ???
jakies pomysly ?

młotek...
delikatnie opukać lub mniej delikatnie

aha czyli sciagacz A03924 zwany uniwersalnym
a zejdzie ta plytka bez sciagania lozyska ??
jesli tak to bede w domu

niestety, bez podejścia ślusarsko-kowalskiego się nie obejdzie, musisz jakimś sposobem śćiągnąc pierścień zabezpieczający, kiedyś próbowałem młotkiem miedzianym je... w półoś zapierając od dołu owy pierśćień lecz nie obeszło się bez rościnania...raz maiałem sytuacje aby sciągnąć dobre łożyska i ich nie popsuć udalo się pierscien nacinałem szlifierą oczywiście nie do końca, następnie jeden strzał czujnika konkretnego i po pierścieniu...
P.S. Co się dzieje z owym jarzmem...

montuje drugie zaciski do hydro-rekawa
na stole by bylo wygodniej
ale jak sie nie da to sprobuje zrobic to bez zdejmowania...

pierśccien jest wkladany na wcisk poprzez rozgrzanie, tylko rozgrzanie pozwoli Ci go zdjac

opirasz pierscien na kowadle.
5kg mlotek w dlon a w druga odpowiedniej wielkosci majzel (nie majzliczek) i pozadne 5 udezen pod katem aby zsuna sie pierscien.

potem wkladasz polos w imadlo (najlepiej takie kowalskie) i przez aluminium 4 udezenia i calosc masz na wiezchu.

ale mysle ze aby przyspawac do jazma kawalek drugiego jazma nie trzeba zciagac lozyska.
wyjmij poloske ,oprzyj to na imadle ustaw i pospawaj. potem obruc i z drugiej strony pospawaj.
jak dobrze ustawisz bedzie ok.

PAMIETAJ ZEBY ZALOZYC NOWY PIERSCIEN ZABEZPIECZAJACY

Cytat:
2004-03-05 09:55:13, PG pisze:
opirasz pierscien na kowadle.
5kg mlotek w dlon a w druga odpowiedniej wielkosci majzel (nie majzliczek) i pozadne 5 udezen pod katem aby zsuna sie pierscien.

potem wkladasz polos w imadlo (najlepiej takie kowalskie) i przez aluminium 4 udezenia i calosc masz na wiezchu.

ale mysle ze aby przyspawac do jazma kawalek drugiego jazma nie trzeba zciagac lozyska.
wyjmij poloske ,oprzyj to na imadle ustaw i pospawaj. potem obruc i z drugiej strony pospawaj.
jak dobrze ustawisz bedzie ok.

PAMIETAJ ZEBY ZALOZYC NOWY PIERSCIEN ZABEZPIECZAJACY

Nowy pierscien zakladamy za kazdym wyciagnieciem poloski ?
czy tylko gdy go zbijemy co wydaje sie logiczne ??
wyciagne polos i nic nie bede ruszal ?

nowy pierscien zakladamy za kazdym razem kiedy go zbijemy z poloski